Η ΕΕΨΨ με την αδιάλειπτη παρουσία της στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό πεδίο της ψυχαναλυτικής σκέψης από το 1977 μας προσκαλεί να σκεφτούμε πάνω στην αντίθεση, αλλά και τη σχέση μεταξύ «ονειρεύεσθαι» και «πράττειν», στο 18ο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨΨ). Πρόκειται για το πρώτο δια ζώσης συμπόσιό της μετά την πανδημία και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ίδρυμα Ευγενίδου, από τις 5 έως και τις 7 Μαΐο.υ
Προσκεκλημένοι ομιλητές o διεθνούς φήμης Βραζιλιάνος ψυχαναλυτής Ρούσβελτ Καρσόλα, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Σαράντης Θανόπουλος, και η διακεκριμένη διεθνώς ψυχαναλύτρια, Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ. Τίτλος του συνεδρίου:«Ονειρεύεσθαι και Πράττειν».
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συμποσίου είναι διαθέσιμο εδώ.
Η ΕΕΨΨ ήταν πρώτη ψυχαναλυτική εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1977, με έδρα την Αθήνα. Το Συμπόσιο αφιερώνεται στη μνήμη των πέντε ιδρυτικών μελών της, Αθηνά Αλεξανδρή, Ανδρέα Γιαννακούλα, Ματθαίου Γιωσαφάτ, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου και Ιωάννη Τσιάντη.
«Το όνειρο απετέλεσε από τις φροϋδικές απαρχές της ψυχανάλυσης το 1900, τον βασιλικό δρόμο για το ασυνείδητο. Είναι ένας δρόμος που απαιτεί τη δυνατότητα του υποκειμένου για ψυχική επεξεργασία, ώστε το ασυνείδητο να γίνει συνειδητό. Το “πράττειν” θα ορισθεί εξαρχής με έναν αντιθετικό τρόπο: “πράττειν” αντί “ενθυμείσθαι”. Όμως η εξέλιξη της ψυχαναλυτικής θεωρίας και πρακτικής θα προσπαθήσει, ακόμη και όταν οι ασθενείς έχουν “όνειρα που δεν μπορούν να τα ονειρευτούν”, να πλησιάσει το “ονειρεύεσθαι” μέσω της ασυνείδητης και συνειδητής ψυχολογικής επεξεργασίας», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΕΨΨΨ, Χαρά Καραμανωλάκη.
«Στις εισαγωγικές διαλέξεις για την ψυχανάλυση (1915-1917), ο Freud γράφει «Δεν γνωρίζετε ότι όλες οι παρεκτροπές και υπερβάσεις που ονειρευόμαστε τη νύχτα διαπράττονται καθημερινά στην πραγματική ζωή από ανθρώπους σε εγρήγορση; Τι άλλο κάνει εδώ η ψυχανάλυση εκτός από το να επιβεβαιώνει την παλαιά ρήση του Πλάτωνα, ότι οι καλοί είναι εκείνοι που αρκούνται να ονειρεύονται αυτό που οι άλλοι, οι κακοί, κάνουν στην πράξη; Το απόσπασμα αυτό, γραμμένο την εποχή που ο «μεγάλος πόλεμος καταστρέφει την Ευρώπη», που η ωμή βία και η απώλεια κυριαρχούν, εμφατικά αναδεικνύει ζεύγη αντιθέτων καλοί-κακοί, ύπνος-εγρήγορση, ονειρεύεσθαι-πράττειν», λέει η Χαρά Καραμανωλάκη, επισημαίνοντας ότι «σε μια δύσκολη εποχή, που μια πανδημία και ένας άλλος πόλεμος ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω μας, θεωρούμε ότι η συζήτηση για τις δύο αυτές έννοιες είναι ακόμη πιο σύνθετη».
Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΕΨΨ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος