Ομαδικός τάφος του Κυλώνειου άγους στο Δέλτα Φαλήρου

Οι σκελετοί 80 αλυσοδεμένων ανδρών, βρέθηκαν σε έναν ομαδικό τάφο (πολυάνδριο) στο Δέλτα του Φαλήρου, όπου γίνονται τα έργα για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι άνδρες αυτοί είχαν καταφύγει ως ικέτες στον ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Κύλωνα τον 7ο αιώνα π.Χ.

Ωστόσο, παρόλο που οι ικέτες θεωρούνταν στην αρχαιότητα πρόσωπα ιερά και προστατευόμενα, σφαγιάστηκαν από τους αντιπάλους τους. Πρόκειται λοιπόν για μια σπουδαία ανακάλυψη που μας παραπέμπει στο λεγόμενο «Κυλώνειον άγος».

Η επικεφαλής της ανασκαφής, Στέλλα Χρυσουλάκη, που παρουσίασε τα ευρήματα στο ΚΑΣ, είπε ότι η εικόνα που πρωτοαντίκρισε σκάβοντας τον μεγάλο αυτό τάφο ήταν σοκαριστική.

Όλοι οι νεκροί φέρουν δεσμά στα χέρια, πλην ενός που βρέθηκε στην άκρη του σκάμματος και ήταν δεμένος στα πόδια. Οι σοροί τους είναι τοποθετημένοι κατά παράταξη, πράγμα που δείχνει πως εκτελέστηκαν και ενταφιάστηκαν επί τόπου.

Η κ. Χρυσουλάκη έκανε λόγο για νέους άνδρες σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, καλοζωισμένους, με άριστη οδοντοφυΐα και χωρίς κατάγματα στα οστά, πλην ενός που φέρει αιχμή βέλους καρφωμένη στον ώμο.

Το ΚΑΣ αποφάσισε να διενεργηθεί αυτοψία ώστε την επόμενη Τρίτη να είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για την τύχη των ευρημάτων.

Πριν από έναν αιώνα, το 1915, είχαν βρεθεί σε γειτονικό χώρο κι άλλοι αλυσοδεμένοι σκελετοί, από τον τότε ανασκαφέα Στρατή Πελεκίδη και τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη. Αυτοί είχαν θανατωθεί με αποτυμπανισμό, είδος θανατικής ποινής που επιβαλλόταν στην Αθήνα, συνήθως σε μη Αθηναίους.

Χτυπούσαν το κεφάλι του κατάδικου με ένα τύμπανο (κόπανο) πάνω σε ένα κούτσουρο μέχρι θανάτου. Εκείνοι οι νεκροί ήταν ακόμη πιο καλοζωισμένοι από τους νεκρούς που εντοπίστηκαν τώρα, αλλά είχαν χειρότερο τέλος.

Η εκτίμηση της κυρίας Χρυσουλάκη είναι ότι ενδεχομένως να ήταν οι επικεφαλής της στάσης, γι΄ αυτό να θανατώθηκαν τόσο άγρια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΑΛΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος