Ολλανδικό ναυάγιο του 1749 θα μετατραπεί σε υποβρύχιο μουσείο στο Άμστερνταμ

Μια θυελλώδη νύχτα τον Ιανουάριο του 1749, το ολλανδικό πλοίο με το όνομα «Άμστερνταμ» της εταιρείας Dutch East India (VOC) ναυάγησε κάπου στο «Αγγλικό Κανάλι». Πριν βυθιστεί το πλοίο, πλήρωμα και επιβάτες κατάφεραν να φτάσουν στην στεριά χωρίς να κινδυνέψουν. Έκτοτε, το πλοίο παραμένει μέσα στο βυθό της θάλασσας. Το διατηρημένο φορτίο του όμως αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψει κανείς την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του Άμστερνταμ τον 18ο αιώνα.

Σήμερα, μια ομάδα που αποτελείται από τον αρχαιολόγο της πόλης του Άμστερνταμ Jerzy Gawronski, τις εταιρείες Deloitte και Mammoet, τα ναυπηγεία VEKA και το αρχιτεκτονικό γραφείο ZJA, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και τη μετατροπή του ναυαγίου σε υποβρύχιο μουσείο το οποίο θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Άμστερνταμ.

Ολλανδικό ναυάγιο του 1749 θα μετατραπεί σε υποβρύχιο μουσείο στο Άμστερνταμ

Η περιοχή όπου βρίσκεται το ναυάγιο δεν ενδείκνυται για υποβρύχια αρχαιολογία, καθώς είναι βυθισμένο στην άμμο και τη λάσπη της παραλίας. Για αυτό η νέα πρόταση περιλαμβάνει μια ειδικά σχεδιασμένη δεξαμενή διάσωσης που θα ανυψώσει το ναυάγιο και θα το μεταφέρει στο Άμστερνταμ. Στη συνέχεια, θα μελετηθεί όντας μέσα στο νερό, σε μια αποβάθρα με διαφανή παράθυρα.

Ολλανδικό ναυάγιο του 1749 θα μετατραπεί σε υποβρύχιο μουσείο στο Άμστερνταμ

Όταν αγκυροβοληθεί στην επιλεγμένη τοποθεσία, οι τεχνικοί θα εγκαταστήσουν έναν θόλο στην αποβάθρα του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική εγκατάσταση και χώρος για επισκέπτες. Ο συνδυασμός τεχνολογίας και πολιτιστικής κληρονομιάς που οργανώνεται με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να παρουσιάσει μια νέα ιστορία του Άμστερνταμ και του ολλανδικού αποικιακού παρελθόντος. Το έργο αναπτύσσεται και σε συνεργασία με την πόλη του Άμστερνταμ.

ΠΗΓΗ: Designboom

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος