Από μια «άσχημη αδελφή» που θέλει να χωρέσει στο γυάλινο γοβάκι, μέχρι έναν δάσκαλο που αντιστέκεται σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα σε παρακμή, η κινηματογραφική εβδομάδα φέρνει δυνατές εικόνες, τολμηρά θέματα και αρκετές δόσεις φρίκης, τρυφερότητας, αλλά και αδρεναλίνης. Ο κοινωνικός προβληματισμός, η queer αφήγηση και οι δράσεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας συνθέτουν ένα πρόγραμμα που έχει κάτι για κάθε θεατή – αρκεί να διαλέξει πλευρά.
THE UGLY STEPSISTER
«The Ugly Stepsister» ή «Η Σταχτοπούτα… αλλιώς»
Στη Σκανδιναβία του 18ου αιώνα, η νεαρή Ελβίρα υποβάλλεται σε βάναυσες αισθητικές επεμβάσεις για να ανταγωνιστεί την όμορφη ετεροθαλή αδελφή της και να τραβήξει την προσοχή του πρίγκιπα.
Η ταινία «Η Άσχημη Ετεροθαλής Αδελφή» αποτελεί μια παραβολική, ανατρεπτική ανάγνωση του παραμυθιού της «Σταχτοπούτας» από τη σκοπιά των παραγκωνισμένων χαρακτήρων. Με τόλμη, συνδυάζει σωματικό τρόμο και κοινωνική σάτιρα, σχολιάζοντας τα καταπιεστικά πρότυπα ομορφιάς. Παρά τις κάποιες σοκαριστικές σκηνές που ενδεχομένως υπερβαίνουν την αφηγηματική ανάγκη, προκαλεί ισχυρό συναισθηματικό αποτύπωμα.
LA MER AU LOIN
«Η Θάλασσα Μακριά», με μικρές φουρτούνες από την αφοσιωμένη ερμηνεία της Άννα Μουγκλαλίς
Ο 27χρονος Νουρ, παράνομος μετανάστης στη Μασσαλία, επιβιώνει μέσω μικροπαραβάσεων, ώσπου η γνωριμία του με έναν αστυνομικό και τη σύζυγό του ανατρέπει τα δεδομένα της ζωής του.
Η ταινία σκιαγραφεί με ανθρωπιά την καθημερινότητα των μεταναστών, εξερευνώντας την ένταξη, την αγάπη και την επιβίωση, χωρίς μελοδραματισμούς.
LIGHT FALLS
Όταν το Φως Πέφτει (Light Falls)
Ένα ομόφυλο ζευγάρι γυναικών ταξιδεύει από την Καλιφόρνια στην Ελλάδα και επισκέπτεται την Άνδρο. Μετά τις πρώτες τουριστικές τους περιηγήσεις, ανακαλύπτουν ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που τους κινεί την περιέργεια. Ένα ατύχημα στον ανελκυστήρα και μια σειρά από ατυχείς συμπτώσεις θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις δύο διαφορετικών κόσμων – μη γηγενών-, σε μια σπειροειδή πορεία βίας και εκδίκησης.
«Όταν το Φως Πέφτει», υπάρχει μια στιγμή που όλα ντιμάρουν στο μαύρο· εκεί πλαισιώνουν την αφήγηση τους τα περισσότερα κοινωνικά δράματα και θρίλερ. Εδώ ο Φαίδων Παπαμάϊκλ, επιχειρεί να κρατήσει περισσότερο διαμπερές και κοντά στα «ψηφιακά χρώματα» τη φωτογραφία της πρώτης πράξης (προφέροντας μια social media αμεσότητα), μέχρι να μεταβεί απότομα στης υποφωτισμένες αποχρώσεις τοπίου, περιβάλλοντος χώρου και ανθρωπίνων ψυχών. Όταν αποδεχτεί αυτή τη συνθήκη ο θεατής, το τρικ λειτουργεί υπέρ της αφήγησης -που σεναριακά έχει εμφανή προδιάθεση να κάνει κάτι περισσότερο από ένα θρίλερ εξωτικών τοπίων· να κάνει κοινωνική κριτική-. Η υπερβολική βία (ένας βιασμός και σειρά πράξεων βίας) και η εισαγωγική φλυαρία στους διαλόγους στη διαδικασία ανάπτυξης των χαρακτήρων, αποδυναμώνουν κάπως τις προθέσεις στην πρώτη πράξη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ταινίες, παρά τις όποιες ενστάσεις, το δεύτερο μέρος έχει περισσότερο συγκεκριμένο και συμπαγή ρυθμό κλιμακώνοντας και αποκλιμακώνοντας την αγωνία ακριβώς πάνω στο κιού.
Υπάρχουν κάποιες αρετές που υποφαίνονται και αν παρατηρηθούν την κατάλληλη στιγμή, αναβαθμίζουν το εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα: οι αντιπαραθέσεις των τουριστών λεσβιών από τη Γεωργία με τον κρυπτο-ομοφυλόφυλο έλληνα αστυνομικό δίνει μια δυναμική αντιθέσεων χαρακτήρων αλλά και κοινωνίας. Η ψηφιακής παλέτας φωτογραφία του πρώτου μέρους με την φιλμικά συντονισμένη σε τοπίο και εσωτερικό χώρο της δραματουργικής και αφηγηματικής κορύφωσης, μετατρέπουν το ρεαλιστικό των social media σε στιβαρότερο αφήγημα αγωνίας. Τέλος, η δημιουργία ενός νέου πρωταγωνιστή στη δεύτερη πράξη (το μπρουταλιστικό κτήριο-ερείπιο) που όποιοι συνταχθούν με τις δαιδαλώδεις δυνάμεις του, ίσως επιβιώσουν, δημιουργεί αντίβαρα αφήγησης που «κολακεύουν» την arthouse καρδιά της ταινίας. Αν το σενάριο είχε περισσότερη οικονομία, όλη αυτή η άλλοτε τυχαία, άλλοτε μοιραία εμπειρία, θα μπορούσε να είχε ταυτόχρονα μαζική και καλλιτεχνική απεύθυνση. Κρίνετε την ταινία λοιπόν στο ντίμ και τις αποχρώσεις του γκρι της.
SHADOW FORCE
«Ομάδα Κρούσης: Shadow Force»: Εμπιστευτείτε ή το τρέιλερ ή το γούστο σας
Οι Κάιρα και Ίσαακ, πρώην μέλη πολυεθνικής ομάδας ειδικών δυνάμεων και ζευγάρι, παραβιάζουν τους κανόνες και διαφεύγουν με τον γιο τους, καθώς τους κυνηγά η παλιά τους ομάδα.
Ένα θρίλερ καθαρής βιντεοκασετίλας, με οικογενειακό δράμα και αρκετή δράση. Δεν καινοτομεί, αλλά η χημεία των πρωταγωνιστών και οι στιβαρές σκηνές καταδίωξης δίνουν πόντους στο τελικό αποτέλεσμα.
THE GOOD TEACHER
«Ο Καλός Καθηγητής» χαρίζει απουσίες για ένα ζεστό χειροκρότημα στο χτύπημα του κουδουνιού
Ο Μαρκ είναι ιδεαλιστής δάσκαλος σε υποβαθμισμένο σχολείο. Η προσπάθειά του να εμπνεύσει αδιάφορους μαθητές τον φέρνει αντιμέτωπο με μια φήμη που ξεκινά από μια μαθήτρια και εξαπλώνεται μέσω social media.
Η ταινία αναδεικνύει με ευαισθησία την καθημερινότητα των δασκάλων που παλεύουν ενάντια σε αδιαφορία και προκατάληψη. Οι φυσικές ερμηνείες, η φωτιστική αμεσότητα και οι σιωπηλές στιγμές ενσυναίσθησης δίνουν ρεαλισμό και συγκίνηση. Μικρά σεναριακά κλισέ δεν μειώνουν τη δύναμη του μηνύματος.
INVISIBLE WORLD
«Invisible World»: Η νέα ταινία του Μανουέλ ντε Κόκο
Δεκατρία χρόνια μετά την «Άγνωστη Γη», ο Μανουέλ ντε Κόκο επιστρέφει με μια ταινία που δημιουργήθηκε επί 17 χρόνια, σε 10 χώρες. Ένα οδοιπορικό αναζήτησης ενός τόπου ειρήνης – εσωτερικού ή εξωτερικού.
Η ΑΡΚΟΥΔΟΣΥΜΜΟΡΙΑ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
«Η Αρκουδοσυμμορία: Ταξίδι στο Χρόνο», η παιδική πρόταση της εβδομάδας
Ο ξυλοκόπος Βικ αποκτά τη δυνατότητα να ξαναζήσει τη ζωή του με πολυτέλεια. Όμως, το ταξίδι στο παρελθόν διαταράσσει το χωροχρονικό συνεχές και απειλεί τους φίλους του.
ΠΡΩΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ (YOUNG HEARTS)
«Πρώτος Έρωτας» από την ευαίσθητη ματιά του «για πρώτη φορά» ερωτευμένου
Ο 14χρονος Ηλίας ερωτεύεται τον γείτονά του, Αλέξανδρο, και ξεκινά μια διαδρομή αποδοχής και εσωτερικής αναζήτησης.
Ο Άντονι Σάτεμαν υπογράφει μια ειλικρινή, τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης χωρίς συναισθηματικούς εκβιασμούς. Με απλότητα και αυθεντικότητα, η ταινία αποτυπώνει την ευθραυστότητα του πρώτου έρωτα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος