Οι πόλεις και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

Μία περιήγηση στο σημερινό πρόσωπο των πόλεων αλλά και στο μέλλον των ταξιδιών, θα επιχειρήσει να κάνει ο καθηγητής Νικόλας Καραχάλης, ειδικός στην σχέση πολιτισμού – τουρισμού και πόλεων, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Rembrandt and the Cat, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 19:00 μ.μ.

Οι πόλεις και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

Οι κύριες αλλαγές που βιώνουν οι πόλεις, λόγω των πολλαπλών προκλήσεων οδηγούν σε μία νέα πραγματικότητα. Η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικο-κοινωνικές αλλαγές, οι οικιστικές πιέσεις στις μητροπόλεις, οι επιπτώσεις της πανδημίας, η γήρανση του πληθυσμού στις δυτικές χώρες κ.ά. έχουν οδηγήσει σε μία εκτεταμένη συζήτηση για το μέλλον των πόλεων. Αν και η πρώιμη πρόβλεψη για το «τέλος των πόλεων» διαψεύδεται, παρατηρεί κανείς αλλαγή νοοτροπίας σε θέματα σχεδιασμού, μετακινήσεων, ποιότητας ζωής και ταξιδιών.

Οι πόλεις και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

Ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε την επίσκεψη σε μία πόλη αλλάζει και η ταξιδιωτική συμπεριφορά αναπροσαρμόζεται. H αναζήτηση της ευδαιμονικής εμπειρίας, η σύνδεση με την κληρονομιά και ο συγχρωτισμός με το πλήθος σε καταστήματα και χώρους αναψυχής, παραμένουν το ζητούμενο για κάθε επισκέπτη. Πώς θα αντιδράσουν οι υπεύθυνοι για τον τουριστικό σχεδιασμό και ποιες είναι οι νέες τάσεις στη διαχείριση αστικών προορισμών; Τι είναι η 15λεπτη πόλη; Γιατί στις φλαμανδικές πόλεις προσεγγίζουν το σύνολο του πληθυσμού (σχολεία, οίκους ευγηρίας) για το σχεδιασμό του αστικού τουρισμού; Πόσο θα επηρεάσει η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή την ταξιδιωτική μας συμπεριφορά και τι είναι το plogging; Θα αλλάξει η ταξιδιωτική μας συμπεριφορά; Πόσο δελεαστική είναι η «έξυπνη πόλη» για έναν ταξιδιώτη; Μπορεί η εικονική πραγματικότητα και το διαδίκτυο να αντικαταστήσουν μία συναυλία ή μια θεατρική παράσταση; Έχει το AirBnB θετικές επιδράσεις; Τι σημαίνει ηθικός/δίκαιος τουρισμός και πώς εφαρμόζονται στην πράξη οι αρχές του; Θα γίνει αναφορά σε παραδείγματα πόλεων όπως το Άμστερνταμ, η Γάνδη, η Νέα Υόρκη και η Αθήνα.

Οι πόλεις και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

Ο Νικόλας Καραχάλης ειδικεύεται στη σχέση πολιτισμού, τουρισμού και πόλεων. Διδάσκει στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Θεσσαλίας.

 Πλατφόρμα Zoom, συμμετοχή: 7 €, κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος