Οι παραστάσεις – φαινόμενο «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» επιστρέφουν με τη Μουσική Μπαλέτου

Σύνοψη
  • Η δημοφιλής ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο συνθέτης και πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου κι ο Λουκάς Καρυτινός, διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών μας εξοικειώνουν με τα είδη της συμφωνικής μουσικής
  • Στην έκτη διπλή Συναυλία της Σειράς «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Μουσική Μπαλέτου
  • 5 & 6 Απριλίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής

Πέντε παραστάσεις που αγαπήθηκαν από το κοινό οδηγώντας σε αλλεπάλληλα sold out. Τρεις οδηγοί στην εξερεύνηση των θεαματικών αλλά και των αθέατων πτυχών της Μουσικής δεμένοι με απίστευτη χημεία. Η δημοφιλής ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο συνθέτης και πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου κι ο Λουκάς Καρυτινός ο οποίος διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και παρεμβαίνει. Μία προσφορά της ΚΟΑ στην εξοικείωση του ενήλικου κοινού με τα είδη της συμφωνικής μουσικής. Ο λόγος για τις παραστάσεις – φαινόμενο Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής που επιστρέφουν στις 5 & 6 Απριλίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής.

Στην έκτη διπλή Συναυλία της Σειράς πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Μουσική Μπαλέτου. Οι μελωδίες που απελευθερώνοντας μυαλό και σώμα αφηγούνται ιστορίες ανοίγοντας κόσμους ολόκληρους. Επί σκηνής η πάντα εκφραστική Μαρία Ευθυμίου κι ο γλαφυρός Χρίστος Παπαγεωργίου ξεδιπλώνουν το ιστορικό πλαίσιο και τα μουσικολογικά χαρακτηριστικά του Μπαλέτου. Ενώ έμπειροι χορευτές συμβάλουν στην αποκρυπτογράφηση μιας τέχνης που αντλεί από τους λαϊκούς χορούς τής Αναγέννησης για να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο συναρπαστικά θεάματα. Διαχρονικά μοναδικός κι ανεπανάληπτος ο Χορός έιναι, γεμάτος κώδικες επικοινωνίας κρυφούς.  Μεταξύ άλλων, η Ορχήστρα ερμηνεύει αποσπάσματα από έργα των Ραβέλ, Γκουνό, Προκόφιεφ και Τσαϊκόφσκυ. Σκηνοθετεί, η Κατερίνα Ευαγγελάκου.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λουκάς Καρυτινός

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Μαρία Ευθυμίου, παρουσίαση

Χρίστος Παπαγεωργίου, παρουσίαση

Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθεσία

Πένυ Διαμαντοπούλου, χορογράφος

Ελένη Μάρκου, χορεύτρια

Pasquale Caselli, χορευτής

Ματίνα Καϊάφα, χορογράφος, χορεύτρια

Αριάδνη Μελίτη Αγγελοπούλου, χορεύτρια

Ιωάννα Αλαμάνου, χορεύτρια

Μαριάννα Κουκουλεκίδου, χορεύτρια

Βασιλική Κυμπούρη, χορεύτρια

Μυρτώ Λαμπρινάκου, χορεύτρια

Ελπίδα Μπελιμπασάκη, χορεύτρια

Όλγα Σπυράκη, χορεύτρια

Αντιόπη Σταμοπούλου, χορεύτρια

Λυδία Τσούμπελη, χορεύτρια

Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, σχεδιασμός και εκτέλεση κοστουμιών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€

Online αγορά εδώ

Το σχόλιο της Μαρίας Ευθυμίου

Η μουσική μπαλέτου συνοδεύει ένα από τά ομορφότερα θεάματα του κόσμου: το μπαλέτο. Έναν τύπο πολύ επεξεργασμένου χορού που γεννήθηκε από λαϊκούς χορούς τής Αναγέννησης για να καλλιεργηθεί, στην συνέχεια σε γαλλικό και ρωσικό περιβάλλον του 17ου και 18 ου αιώνα, αντιστοίχως.

Η γαλλική πλευρά έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά εξ ού και οι όροι τού μπαλέτου είναι γαλλικοί. Με τους Γάλλους ζωγράφους (Ντεγκά, Μονέ κλπ) να έχουν αποθεώσει τίς μπαλαρίνες στα έργα τους.

Το σχόλιο του Λουκά Καρυτινού

Μέχρι τώρα, ο κύκλος παραστάσεων – συναυλιών Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής μετρά μόνο sold out. Το φιλόδοξο, πρωτοποριακό εγχείρημα  της εξοικείωσης με τη Συμφωνική Μουσική ενός ενήλικου κοινού που οραματιστήκαμε, αγαπήθηκε με πάθος. Και ναι, νιώθω ικανοποίηση καθώς πιστεύω ότι οι ενήλικες δημιουργούν το πλαίσιο για να αγαπήσουν την μουσική τα παιδιά. Η κλασική Μουσική είναι κοντά μας, μέσα  στη ζωή μας. Αυτό το συνειδητοποιεί κάποιος καθώς  παρουσιάζονται με ευφάνταστο και συναρπαστικό τρόπο οι συνθήκες που  γέννησαν και  περικλείουν το κάθε μουσικό είδος. Συνθήκες που επηρέασαν όλους τους μεγάλους δημιουργούς.

Στις 5 & 6 Απριλίου, παρουσιάζουμε πώς οι Ιστορικομουσικές συνθήκες περνάνε στη Μουσική Μπαλέτου. Εξερευνούμε τους κόσμους που αναδύονται από τη σωματικότητα του χορού και της μουσικής. Πιστεύω ότι θα είναι μία ακόμα ενδιαφέρουσα μουσική εμπειρία που όπως πάντα δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τους ακροατές-συνεργάτες μας. Γι’ αυτό καλούμε όλο τον κόσμο (γνωρίζοντες και μη) να είναι μαζί μας και σε αυτή τη γοητευτική εξερεύνηση. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο εύκολη γίνεται η κατανόηση, τόσο πιο δυνατή είναι η αγάπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος