Οι νικητές του σατιρικού βραβείου Νόμπελ του 2023: Γιορτάζοντας την αστεία πλευρά της επιστήμης

Το βραβείο Νόμπελ είναι το κορυφαίο βραβείο στην επιστήμη, το οποίο προορίζεται για όσους «έχουν προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα». Το βραβείο Ig Nobel – Σατιρικό Νόμπελ, από την άλλη πλευρά – γιορτάζει τα πιο ασήμαντα και γελοία πράγματα που έχουν μελετήσει οι καλύτεροι και εξυπνότεροι επιστήμονες.

Η 33η πρώτη ετήσια τελετή απονομής των βραβείων Σατιρικού Νόμπελ ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα, μια εξ ολοκλήρου διαδικτυακή μετάδοση φέτος, πλήρης με χάλια ειδικά εφέ, μερικά από τα πιο εσκεμμένα αξιοθρήνητα ζωντανά εισαγωγικά του κόσμου, δεκάδες επιστήμονες με σαφώς ανάμεικτα συναισθήματα για το όλο θέμα και πολλά ανόητα καπέλα.

Οι νικητές του βραβείου 2023 είναι πλέον ειδικοί παγκόσμιας κλάσης που έχουν προωθήσει τη γνώση της ανθρωπότητας σε μεγάλα ζητήματα. Ερωτήματα όπως «πόσο βαριούνται οι μαθητές και οι καθηγητές στο σχολείο;». Ή «πόσο επηρεάζουν οι σεξουαλικά ερεθισμένοι γαύροι την ανάμιξη του νερού των ωκεανών;». Ή «αν μια ομάδα ανθρώπων στέκεται στο δρόμο κοιτάζοντας προς τα πάνω, το μέγεθος της ομάδας επηρεάζει πόσοι άσχετοι περαστικοί αποφασίζουν επίσης να κοιτάξουν προς τα πάνω;» Ή αυτό το παλιό καστανό: «χρειαζόμαστε τουαλέτες που αναλύουν τα περιττώματά μας και μας αναγνωρίζουν φωτογραφίζοντας τα οπίσθια μας;»

Οι νικητές, στους οποίους δόθηκαν «λογαριασμοί των δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων» από μια σειρά από σαστισμένους νομπελίστες, ήταν οι εξής:

Βραβείο Χημείας και Γεωλογίας


Γιάν Ζαλασίεβιτς, για την εξήγηση του λόγου για τον οποίο πολλοί επιστήμονες αρέσκονται να γλείφουν πέτρες στην εργασία “Eating Fossils” – (Τρώγοντας απολιθώματα).

Βραβείο Λογοτεχνίας


Κρις Μούλιν, Νικόλ Μπελ, Μερίτα Τουρούνεν, Αρίνα Μπαχαρίν και Ακίρα Ο’Κόνορ, για τη μελέτη των αισθήσεων που νιώθουν οι άνθρωποι όταν επαναλαμβάνουν μια μόνο λέξη πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές φορές. Απολαύστε την εργασία τους: “The The The The Induction of Jamais Vu in the Laboratory: Word Alienation and Semantic Satiation” (Η Η Η Η Η Η Η πρόκληση του Jamais Vu στο εργαστήριο: Αποξένωση της λέξης και σημασιολογικός κορεσμός).

Βραβείο Μηχανολόγου Μηχανικού


Τε Φαγιέ Γιαπ, Ζεν Λιου, Ανούπ Ρατζάπαν, Τρέβορ Σιμοκούσου και Ντάνιελ Πρέστον, για την αναζωογόνηση νεκρών αραχνών για να χρησιμοποιηθούν ως μηχανικά εργαλεία λαβής στην εργασία τους:  “Necrobotics: Biotic Materials as Ready-to-Use Actuators” (Νεκρομποτική: Βιοτικά υλικά ως ετοιμοπαράδοτοι ενεργοποιητές).

Βραβείο Δημόσιας Υγείας

Σουνγκ Μιν Παρκ, για την εφεύρεση της τουαλέτας του Στάνφορντ, μιας συσκευής που χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης μιας ταινίας δοκιμασίας με δείκτη ούρων, ενός συστήματος ηλεκτρονικής όρασης για την ανάλυση της αφόδευσης, ενός αισθητήρα πρωκτικού αποτυπώματος σε συνδυασμό με μια κάμερα αναγνώρισης και μιας τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης – για την παρακολούθηση και τη γρήγορη ανάλυση των ουσιών που αποβάλλουν οι άνθρωποι. Ακολουθεί η εργασία του Παρκ: “A Mountable Toilet System for Personalized Health Monitoring via the Analysis of Excreta” (Ένα συναρμολογούμενο σύστημα τουαλέτας για εξατομικευμένη παρακολούθηση της υγείας μέσω της ανάλυσης των περιττωμάτων).

Βραβείο Επικοινωνίας

Οι Μαρία Χοσέ Τόρες-Πριόρις, Νταϊάνα Λόπεζ-Μπαρρόσο, Εστέλα Καμάρα, Σολ Φιτιπάλντι, Λούκας Σεντένο, Αγκουστίν Ιμπάνεθ, Μαρσέλο Μπερτιέ και Αδόλφο Γκαρσία, για τη μελέτη των «νοητικών δραστηριοτήτων των ατόμων που είναι ειδικοί στην ανάστροφη ομιλία» στην εργασία τους “Neurocognitive Signatures of Phonemic Sequencing in Expert Backward Speakers.”

Βραβείο Ιατρικής

Χριστίνα Φαμ, Μπομπάκ Χενταγιάτι, Κιάνα Χασεμί, Έλλα Τσούκα, Τιάνα Μαμαγκάνι, Μάργκιτ Γιούχας, Τζέιμι Γουικενχάιζερ και Νατάσα Μεσίνκοφσκα, για τη χρήση πτωμάτων για να διερευνήσουν αν υπάρχει ίσος αριθμός τριχών σε κάθε ένα από τα δύο ρουθούνια ενός ανθρώπου. Μην χάσετε την καθηλωτική εργασία τους: The Quantification and Measurement of Nasal Hairs in a Cadaveric Population” (Η ποσοτικοποίηση και η μέτρηση των ρινικών τριχών σε πτωματικό πληθυσμό).

Βραβείο Διατροφής

Χομέι Μιγιασίτα και Χιρόμι Νακαμούρα, για τα πειράματα που έκαναν για να προσδιορίσουν πώς τα ηλεκτροφόρα ξυλάκια και τα καλαμάκια πόσης μπορούν να αλλάξουν τη γεύση του φαγητού στην εργασία τους “Augmented Gustation Using Electricity” (Ενισχυμένη γεύση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας).

Εκπαιδευτικό Βραβείο

Katy Tam, Cyanea Poon, Victoria Hui, Wijnand van Tilburg, Christy Wong, Vivian Kwong, Gigi Yuen και Christian Chan, για τη μεθοδική μελέτη της πλήξης των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αν κάτι θα μπορούσε να είναι πιο συναρπαστικό από την πλήξη, αυτό είναι σίγουρα η εργασία τους, “Boredom Begets Boredom: An Experience Sampling Study on the Impact of Teacher Boredom on Student Boredom and Motivation”.

Βραβείο Ψυχολογίας

Στάνλεϊ Μίλγκραμ, Λέοναρντ Μπίκμαν και Λόρενς Μπέρκοβιτς, για πειράματα σε δρόμο της πόλης για να δουν πόσοι περαστικοί σταματούν να κοιτάζουν προς τα πάνω όταν βλέπουν ξένους να κοιτάζουν προς τα πάνω. Εξετάζουν το θέμα σε βάθος στην εργασία τους με τίτλο “Note on the Drawing Power of Crowds of Different Size” (Σημείωση για την ελκτική δύναμη πλήθους διαφορετικού μεγέθους).

Βραβείο Φυσικής

Μπιέιτο Φερνάντεζ Κάστρο, Μαριάν Πένια, Ενρίκε Νογκέιρα, Μιγκέλ Γκιλκότο, Εσπεράντσα Μπουλόν, Αντόνιο Κομεσάνα, Ντάμιεν Μπουφάρ, Αλμπέρτο Κ. Ναβέιρα Γκαραμπάτο και Μπεατρίς Μουρίνιο-Καρμπαλίντο, για τη μέτρηση του βαθμού στον οποίο η ανάμιξη ωκεάνιου νερού επηρεάζεται από τη σεξουαλική δραστηριότητα των γαύρων.“Intense Upper Ocean Mixing Due to Large Aggregations of Spawning Fish.” (Έντονη ανάμιξη στον ανώτερο ωκεανό λόγω μεγάλων συγκεντρώσεων ψαριών που αναπαράγονται).

Το βίντεο της πλήρους εκδήλωσης βρίσκεται παρακάτω. Σίγουρα έχει τις στιγμές του και θα σας κάνει να γελάσετε πάρα πολύ, αλλά θα πρέπει επίσης να ευχαριστείτε τα τυχερά σας αστέρια που το παρακολουθείτε εκ των υστέρων, με το πλεονέκτημα της δυνατότητας να το μετακινήσετε γρήγορα προς τα εμπρός!

Πηγή: newatlas.com/science/2023-ig-nobel-prize-winners

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος