Οι νέες ταινίες της εβδομάδας – 21 Οκτωβρίου 2021

Γεώργιος Καραϊσκάκης στα Σύνορα του Μύθου, Ο Ρον χάλασε, Venom 2, Μόνη στα όνειρά της, Γκαγκάριν, Κβο Βάντις Άιντα, Minamata, Ανάμνηση, Δεν υπάρχει κακό…

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες που κάνουν ταυτόχρονα πρεμιέρα στις αίθουσες αυτήν την εβδομάδα!

Ας τις δούμε αναλυτικά:

Κβο Βάντις Άιντα;

Το πολυβραβευμένο συγκλονιστικό πολιτικό θρίλερ Κβο Βάντις Άιντα; (Quo Vadis, Aida?) της Τζασμίλα Ζμπάνιτς (του βραβευμένου με την Χρυσή Αρκτο «Σαράγεβο σ’ αγαπώ») είναι η πρώτη μας επιλογή για τους σινεφίλ μας. Έφτασε μάλιστα μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, διεκδικώντας το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1995, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Σρεμπρένιτσα, όπου η Άιντα εργάζεται ως διερμηνέας για τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Καθώς ο κλοιός πολιορκίας της πόλης σφίγγει, η Άιντα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον εαυτό της και την οικογένειά της.

Δεν υπάρχει κακό

Η δεύτερη επιλογή μας για αυτήν την εβδομάδα είναι η tαινία του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ Δεν Υπάρχει Κακό (Sheytan vojud nadarad), που κέρδισε το βραβείο στο φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», αλλά και τη Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2020.

Μια ακόμη βαθιά πολιτική ταινία γύρω από την επιβολή απάνθρωπων νόμων σε αυταρχικά καθεστώτα, από τον βραβευμένο Ιρανό σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που γύρισε την ταινία κρυφά από το καθεστώς στη χώρα του.

Τέσσερις ιστορίες – παραλλαγές στα κρίσιμα θέματα της ηθικής δύναμης και της θανατικής ποινής. Σε ποιο βαθμό μπορεί να εκφραστεί η ατομική ελευθερία κάτω από ένα δεσποτικό καθεστώς και τις φαινομενικά αναπόφευκτες απειλές του;

Ανάμνηση

Η Ανάμνηση (Memoria) του Ταϊλανδού σκηνοθέτη Απιτσατπόνγκ Βεερασεθακούλ, με την Τίλντα Σουίντον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μας παρουσιάζει την οπτική μίας γυναίκας που ασχολείται με την ανθοκομία και επισκέπτεται την αδελφή της στην Κολομβία. Εκεί αρχίζει να ακούει κάποιους παράξενους ήχους, που δεν γνωρίζει την προέλευσή τους.

Μία ποιητική αλληγορία εικόνων και συναισθημάτων, από τον μοναδικό σκηνοθέτη, που έχει κερδίσει και Χρυσό Φοίνικα. Η ταινία έχει κερδίσει βραβείο Κριτικής στις Κάννες και εκπροσωπεί την Κολομβία στο δρόμο προς τα Όσκαρ.

Minamata

Το Minamata του Άντριου Λέβιτας είναι η αληθινή ιστορία του διάσημου φωτογράφου του περιοδικού Life, Γιουτζίν Σμιθ (1918 -1978), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως “ίσως ο πιο σημαντικός Αμερικάνος φωτογράφος στην ανάπτυξη του εκδοτικού φωτογραφικού δοκιμίου”.

Τον υποδύεται ο Τζόνι Ντεπ, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε και στο Φεστιβάλ της Ρώμης αυτές τις μέρες.

Οικολογική καταστροφή, ψέματα και ανησυχίες το 1971, όταν ένας φωτογράφος ταξιδεύει στην Ιαπωνία για να βρει την αρχή του νήματος μίας πολύ σκοτεινής ιστορίας, τις επιπτώσεις που έχει στους κατοίκους η σταθερή δηλητηρίαση των νερών από τα απόβλητα ενός χημικού εργοστασίου στη Μιναμάτα.

Μόνη με τα όνειρά της 

Το Μόνη με τα Όνειρά της  (Picciridda – Con i Piedi nella Sabbia) είναι μια ιστορία σπουδαίων γυναικών που διαδραματίζεται σε μια αδιαπέραστη φύση και εξιστορείται μέσα από τη σιωπή όσων μένουν ανείπωτα…

Σικελία, τέλη δεκαετίας του ’60. Ένα 11χρονο κορίτσι μένει με τη γιαγιά της, όταν οι γονείς της μεταναστεύουν στη Γαλλία. Ένα αποτρόπαιο οικογενειακό μυστικό έρχεται ν ατης στερήσει για πάντα την παιδική της αθωότητα.

Η αξιοπρέπεια, η δύναμη και η αισιοδοξία γίνονται τα χαρακτηριστικά που η Lucia κληρονομεί εν αγνοία της καθώς μαθαίνει τελικά για τη συμπόνοια της στωικής γιαγιάς της και τη βαθιά καλλιέργεια της αγάπης σε αυτό το συγκλονιστικό ντεμπούτο από τον σκηνοθέτη Πάολο Λικάτα.

Γκαγκάριν 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ένα από τα οικιστικά συγκροτήματα που περιβάλλουν το Παρίσι, ήταν κι αυτό που ονομάστηκε “Γιούρι Γκαγκάριν”, προς τιμήν του πρώτου ανθρώπου που απελευθερώθηκε από την βαρύτητα της Γης και βγήκε στο Διάστημα. Μάλιστα ο ίδιος ο Σοβιετικός κοσμοναύτης πήγε στη Γαλλία και εγκαινίασε το φιλόδοξο συγκρότημα των 370 διαμερισμάτων.

Μισόν αιώνα μετά την ανέγερσή του, αποφασίστηκε η κατεδάφισή του. Όμως, ένα μικρό αγόρι, ο Γιούρι, που ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης και φέρει υπερήφανα το όνομα του πρώτου ανθρώπου που κοίταξε τη Γη από ψηλά, δεν συμφωνεί, και με τους φίλους του, τα παιδιά των τελευταίων ενοίκων του Γκαγκάριν, προσπαθεί να σώσει το συγκρότημα από την κατεδάφιση.

Φιλία, όνειρα, σκοπός στη ζωή, σεβασμός στη διαφορετικότητα: αυτές είναι οι αξίες που οι νέοι σκηνοθέτες, η Λιατάρ και ο Τουίλ, κατόρθωσαν να αποτυπώσουν στην ταινία Γκαγκάριν, με τα παιδιά που πρωταγωνιστούν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ο Ρον χάλασε

Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να δουν τον Ρον που χάλασε (Ron went wrong).

Μια συγκινητική, αλλά και ξεκαρδιστική ιστορία που αφορά την ιδιότυπη φιλία μεταξύ ενός γυμνασιόπαιδου και του ελαττωματικού του ρομπότ.

Venom: Let there be Carnage

Οι λίγο μεγαλύτεροι φίλοι μας, με διάθεση όμως σαν τους προηγούμενους, μπορούν να δουν το δεύτερο μέρος του Venom σε σκηνοθεσία Αντι Σέρκις.

Ο Tom Hardy επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ως ο φονικός προστάτης Venom, ένας από τους πιο πολύπλοκους και ιδιαίτερους χαρακτήρες της MARVEL. Η ταινία προβάλλεται και σε 3D.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος