Οι «Ελληνικές Κεφαλές» του Γιώργου Πετρίδη συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο – Επόμενος σταθμός: Βενετία

Η έκθεση Ελληνικές Κεφαλές: Γεώργιος Πετρίδης, Μια προσωπική εξερεύνηση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού επί 2.500 χρόνια, μετά τις Η.Π.Α. ταξιδεύει στη Βενετία, όπου θα λάβει χώρα στο προαύλιο του Nαού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων (San Giorgio dei Greci), δίπλα από το Ελληνικό Ινστιτούτο, σε μικρή απόσταση από το Arsenale και την Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Την έκθεση παρουσιάζουν η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, σε συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στη Βενετία, την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Βενετίας και με την υποστήριξη της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας.

Οι «Ελληνικές Κεφαλές» του Γιώργου Πετρίδη συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο – Επόμενος σταθμός: Βενετία

Ο γλύπτης Γιώργος Πετρίδης δήλωσε: «Είναι τιμή μου που οι Ελληνικές Κεφαλές συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, μεταφέροντας την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Σε αυτόν τον πέμπτο σταθμό, στη Βενετία, αισθάνομαι δέος που τα έργα μου θα βρίσκονται λίγα βήματα από θησαυρούς του ελληνικού πολιτισμού που εκτίθενται στο Μουσείο των εικόνων και περιλαμβάνουν μια συλλογή σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, χειρογράφων και λειτουργικών και άλλων αντικειμένων, και τον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε από Έλληνες το 1548, την εποχή που μεγαλουργούσε ο Μιχαήλ Άγγελος, και συνεχίζει να υπηρετεί την Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα – την παλαιότερη μη Ιταλική κοινότητα στη Βενετία.

Είμαι ευγνώμων στην Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη Ελένη Σουρανή, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βασίλειο Κουκουσά, τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία Μπρούνο Μπερνάρντι, τον Πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στη Βενετία Δημήτριο Ζαφειρόπουλο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο και την Πολιτιστική Διευθύντρια Ελευθερία Γκούφα για τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους.»

Οι Ελληνικές Κεφαλές είναι έξι υπερμεγέθεις προτομές που ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος με τη βάση τους, η καθεμία εμπνευσμένη από μια περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, από την Κλασική Ελλάδα, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, την καταστροφή της Σμύρνης, τη Ναζιστική Κατοχή και το Ολοκαύτωμα, μέχρι σήμερα. Για κάθε περίοδο, ο Πετρίδης μελέτησε ακαδημαϊκές πηγές και ιστορικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια, ζήτησε από ένα μέλος της οικογένειάς του να ποζάρει για κάθε έργο – σε κάποιες περιπτώσεις διά ζώσης, σε κάποιες άλλες από φωτογραφίες και μνήμη.

Οι «Ελληνικές Κεφαλές» του Γιώργου Πετρίδη συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο – Επόμενος σταθμός: Βενετία

Η διαχρονικότητα υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο από τα αιωνόβια θέματα που θίγει κάθε έργο, όπως ο αντικατοπτρισμός των γυναικών στρατιωτικών ηγετών στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας με τον ρόλο της γυναικείας ηγεσίας σήμερα, καθώς και μια κεφαλή προς τιμήν των Ελλήνων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, συγκλονιστικά επίκαιρη, καθώς ο αντισημιτισμός, την περίοδο αυτή, βρίσκεται σε έξαρση. Βαθύ συμβολισμό έχει και το έργο που αναφέρεται στο δράμα των προσφύγων που έφυγαν από τη φλεγόμενη Σμύρνη πριν από 100 χρόνια και εκείνων που φεύγουν από τη βία σήμερα.

Η έκθεση Ελληνικές Κεφαλές είναι μια περιοδεύουσα έκθεση, με τη Βενετία να είναι ο πέμπτος σταθμός της. Θα ακολουθήσουν και άλλες τρεις στην Ευρώπη και την Ασία. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά οκτώ εκθέσεις σε όλον τον κόσμο. Η έναρξή της πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στις ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον για την Ημέρα της Ευρώπης 2022. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο του Ιλινόις. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένας αναλυτικός κατάλογος, ο οποίος συνδυάζει τις παρουσιάσεις των ιστορικών περιόδων με τα γλυπτά του Πετρίδη.

Η Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης αποτελεί το κέντρο του Ελληνισμού στην Ιταλία. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το μοναδικό επιστημονικό και ερευνητικό Ίδρυμα της Ελλάδας στο εξωτερικό, διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές εικόνων βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στην Ιταλία. Η ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Βενετίας, δραστηριοποιείται αδιάκοπα από τον Μεσαίωνα μέχρι τις ημέρες μας. Η Μητρόπολη Ιταλίας ιδρύθηκε το 1991 και στη δικαιοδοσία της υπάγονται Ελληνικές και άλλες Ορθόδοξες κοινότητες της χώρας. Δίπλα στο Ελληνικό Ινστιτούτο βρίσκεται ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου (San Giorgio dei Greci), ο οποίος είναι επισκέψιμος τις ίδιες ώρες με την έκθεση.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Πετρίδη

Οι «Ελληνικές Κεφαλές» του Γιώργου Πετρίδη συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο – Επόμενος σταθμός: Βενετία

Γεννημένος στην Αθήνα το 1964 και μεγαλωμένος εκεί και τη Νέα Υόρκη, ο Γιώργος Πετρίδης δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα γλυπτών, συμπεριλαμβανομένων αφηρημένων έργων και μνημειακών δημοσίων έργων. Ο γλύπτης έχει εντρυφήσει στην αρχαία ελληνική γλυπτική, καθώς και στα έργα που επηρεάστηκαν από αυτήν, όπως την αρχαία Ρωμαϊκή γλυπτική, τους γλύπτες της Αναγέννησης και τους μοντερνιστές του 20ού αιώνα, που επανερμήνευσαν αυτές τις παραδόσεις. Η δημιουργική διαδικασία είναι δική του επινόηση. Συνδυάζει αρχαίες και σύγχρονες μεθόδους γλυπτικής, όπως την παραδοσιακή μοντελοποίηση πηλού με το χέρι, τη χρήση software και 3D Printing, καθώς και τη χύτευση χαλκού με τον τρόπο των αρχαίων Ελλήνων. Ζει στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα.

Ο Πετρίδης είναι, επίσης, γνωστός για τα μεγάλης κλίμακας δημόσια γλυπτά του. Κατά τη διάρκεια της Εκατονταετηρίδας από την καταστροφή της Σμύρνης, το γλυπτό του «H Πρόσφυγας» – μια μεγέθυνση της Ελληνικής Κεφαλής «Η Πρόσφυγας» – αποκαλύφθηκε σε μια γειτονιά της Αθήνας, το Νέο Ψυχικό, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες κατά τη δεκαετία του 1920. Την περίοδο αυτή, το άγαλμά του «Μητέρα και Παιδί» ανεγείρεται στο κέντρο της Αθήνας, στον χώρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου, που αποτελεί μέρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Αρεταίειο παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη σε γυναίκες και γενική χειρουργική, χωρίς χρέωση. Το άγαλμα, ύψους 2,6 μέτρων, θα αποκαλυφθεί κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, στις 12 Μαΐου 2024.

Πληροφορίες Έκθεσης

Ελληνικές Κεφαλές: Γιώργος Πετρίδης

Μια προσωπική εξερεύνηση της Ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού επί 2.500 χρόνια

15 – 28 Απριλίου και 8 Μαΐου – 24 Νοεμβρίου 2024, 9:00 – 17:00 καθημερινά

(Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή 29 Απριλίου – 7 Μαΐου για τις Ημέρες του Πάσχα)

Προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων (San Giorgio dei Greci), δίπλα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας

Castello 3412- 30122 Venezia – Google Map Link

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος