“Ocean’s Breath”: Το 2ο μέρος της έκθεσης «Η ανάσα του ωκεανού» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της ομαδικής έκθεσης με τίτλο “Ocean’s Breath”/ «Η ανάσα του ωκεανού» από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας. Τα εγκαίνια του 2ου μέρους της έκθεσης θα γίνουν στις 10 Ιανουαρίου 2024, 19:00 – 21:30. Το πρώτο μέρος της έκθεσης ολοκληρώνεται στις 7/1/2024.

Μέρος 2ο : 10 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου 2024

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής σύγχρονοι καλλιτέχνες/-ιδες: Θεοδώρα Βασιλειάδου, Μαρία Κορομπίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Γιάννης Μακρίδης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Σπυριδούλα Πολίτη & Βιργινία Φιλιππούση

ΣτοΜέρος 1ο (23/11/2023 – 7/1/2024) συμμετείχαν: Θαλασσινή Δούμα, EvelineKolijn, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Αγγελική Λόη & Γιώργος Σταματάκης

Θεωρητικό Κείμενο για την έκθεση: Κατερίνα Πιζάνια, Δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης.

Η ομαδική έκθεση με τίτλο “Ocean’s Breath” / «Η ανάσα του ωκεανού» αντλεί έμπνευση από την τεράστια σημασία του ωκεανού για τον πλανήτη. Ο τίτλος της παραπέμπει στο οξυγόνο που μας προσφέρει ο ωκεανός καθώς μία στις δύο αναπνοές μας οφείλεται κυρίως στη φωτοσυνθετική δραστηριότητα του φυτοπλαγκτού. Στην έκθεση συμμετέχουν δώδεκα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που εμπνέονται από τον ωκεανό για να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και βίντεο που θίγουν θέματα όπως το χρώμα του που αλλάζει με την επίδραση διαφόρων φυσικών και βιολογικών παραγόντων, το οξυγόνο που μας εξασφαλίζει, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, την υπεραλίευση, τη ρύπανση, την απειλή του από την κλιματική κρίση (λιώσιμο πάγων, οξίνιση) αλλά και την απέραντη ομορφιά και γαλήνη που μπορεί να μας προσφέρει. Η τέχνη συναντά την επιστήμη της θάλασσας και κάθε έργο, πέρα από τον εικαστικό του ρόλο, μετατρέπεται σε πεδίο γνώσης και προβληματισμού. Η έκθεση συνοδεύεται από ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων και έχει στόχο, μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ τέχνης και επιστήμης, να φέρει το κοινό πιο κοντά στα θέματα που σχετίζονται με την οικολογία του ωκεανού και την προστασία του.

Η εποχή του Ανθρωπόκαινου, η εποχή μας, ορίζεται ως η εποχή της ανθρώπινης επίδρασης στα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη. Έχει πια αμφισβητηθεί η παραδοσιακή διχοτόμηση μεταξύ «ανθρώπινης ιστορίας» και «φυσικής ιστορίας» που ευνοεί το «εξορυκτικό» καπιταλιστικό σύστημα: μια μορφή καπιταλισμού που βασίζεται στην εξαγωγή κέρδους από την ανθρωπότητα και τη φύση. Οι συνεχείς διεπιστημονικές συνεργασίες έχουν διευρύνει τον προβληματισμό μας γύρω από το πως πρέπει να βλέπουμε τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον ως μια ενότητα. Από την άλλη, η ιστορική σχέση μεταξύ τέχνης και επιστήμης έχει γνωρίσει μια δραματική αλλαγή κατά την τελευταία δεκαετία. Παρά τις επιστημονικές προόδους της ωκεανογραφίας και τη δέσμευση των ερευνητών της να μοιραστούν τις γνώσεις που απέκτησαν, το κοινό παρέμεινε απαθές απέναντι στους επιστημονικούς λόγους: τα γεγονότα και οι βασισμένες στα γεγονότα αφηγήσεις απέτυχαν να προσελκύσουν το κοινό.  Αυτό μπορεί να αλλάξει με τη συμβολή των καλλιτεχνών όπου τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συνεργάζονται με τους επιστήμονες. Οι καλλιτέχνες, όντας ευαίσθητοι στις διαδικασίες και τα μοτίβα της φύσης, όντας ικανοί να ζουν με αβεβαιότητες σε πολλά επίπεδα, έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως αγωγό για να αποκαλύψουν την κλιματική υποβάθμιση και να εμπνεύσουν συναισθηματικά το κοινό για δράση.

Η έκθεση «Η ανάσα του ωκεανού» εντάσσεται στις παραγωγικές συνεργασίες τέχνης και επιστήμης. Εξερευνώντας την τρέχουσα οικολογική προοπτική, οι καλλιτέχνες/-ιδες ευαισθητοποιούνται σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω της δημιουργίας ισχυρών έργων που αποτίνουν φόρο τιμής στον ωκεανό, υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των ανθρώπινων επιπτώσεων, αλλά και δείχνουν την ικανότητα της φύσης να αυτοθεραπεύεται. Τα έργα που εκτίθενται αποτελούν μια σειρά από ωκεανογραφίες – καθρέφτες πάνω στους οποίους μπορούμε να προβάλλουμε/εκθέσουμε τα συναισθήματα μας. Συναισθήματα και σκέψεις πάνω σε σύγχρονα οικολογικά ζητήματα.

“Ocean’s Breath”: Το 2ο μέρος της έκθεσης «Η ανάσα του ωκεανού» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Διαλέξεις

Δευτέρα 29/1/2024, 19:00 – 20:30

  • Πώς να μιλήσουμε για τη θάλασσα

Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

  • Ωκεανοί και κλιματική αλλαγή

Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας – Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Δευτέρα 19/2/2024, 19:00 – 20:00

  • Ωκεανοί: οργανισμοί και ανθρωπογενείς επιδράσεις 

Βαγγέλης Τζανάτος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης:

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε, ΣΤ Δημοτικού και Α Γυμνασίου – Γαλάζιος πλανήτης

Νίνα Φραγκοπούλου, π. Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πληροφορίες Έκθεσης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ (Αποστόλου Παύλου 37, 11851 Θησείο-Αθήνα, T: +302103461981, E: info@herakleidon.org)

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη – Παρασκευή 13:30-18:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00,
τελευταία είσοδος: 17:15

Ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Είσοδος για την έκθεση: ελεύθερη

Αποκλειστικός Δωρητής: Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, 2ο Πρόγραμμα, Kosmos 93,6

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος