Ο Χρήστος Μήτσης -και πάλι- σε ρόλο δασκάλου

Τα σεμινάρια ιστορίας του κινηματογράφου με τον Χρήστο Μήτση συνεχίζονται στην Ανοιχτή Τέχνη με δυο καινούριους κύκλους 12 εισηγήσεων από τον Μάρτιο

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εδώ το παράδειγμα «δάσκαλε που δίδασκες». Ο Χρήστος Μήτσης είναι ένας συνεπής και εμπνευσμένος προς το έργο και τους μαθητές του αναλυτής κινηματογραφικών έργων τέχνης που διατρέχει θεματικές ενότητες και εμπνέει όσους τον παρακολουθούν να εμπνευστούν από τις δικές του αναγνώσεις για τα πράγματα.

Την προηγούμενη χρονιά σας είχαμε ενημερώσει για το όμορφο εγχείρημά του.

Φέτος πηγαίνει ένα βήμα πιο βαθιά, στα νεότερα χρόνια του κινηματογράφου.

Τα σεμινάρια ιστορίας του κινηματογράφου συνεχίζονται στην Ανοιχτή Τέχνη (Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα) με δυο καινούριους κύκλους 12 εισηγήσεων οι οποίοι ξεκινούν την Πέμπτη 2 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη, στις 18.00. Η διάρκεια του κάθε μαθήματος είναι δύο ώρες.

Οι ταινίες όμως δεν είναι μόνο λέξεις και σκέψεις, για αυτό και οι συζητήσεις θα ντύνονται με αποσπάσματα ταινιών που θα κάνουν το μάθημα και τον σχολιασμό μια καθαρή βιωματική εμπειρία.

Οι ενότητες που θα αναλυθούν είναι το Φρι σίνεμα, η νουβέλ βαγκ και η ταραγμένη δεκαετία του ’60. Εν συνεχεία την κατάνα (συγνώμη, ήθελα να πω τη σκυτάλη) θα πάρει ο ιαπωνικός κινηματογράφος. Θα ακολουθήσει το «νέο Χόλιγουντ» και οι δημιουργοί της αμφισβήτησης. Ένα καίριο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα σήμερα, δηλαδή τα «Μπλοκμπάστερ, σίκουελ και ριμέικ» θα θέσουν ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη νέων ιδεών ή την αγάπη να ακούμε τις ιστορίες που ήδη γνωρίζουμε. Η εμπλοκή της σκανδιναβικής αρχικά συμμαχίας με όνομα μανιφέτσο «Δόγμα ’95» θα σπάει τους κανόνες αλλά όχι για πολύ. Βλέπετε, ακολουθεί ο Νοτιοκορεατικός κινηματογράφος και οι σχολές του. Η μετάβαση από τα ιταλικά Τζιάλο στον ισπανικό τρόμο θα μας οδηγήσει στο «πιο παράξενο και από παράξενο» Greek Weird Wave. Η γυναικεία φόρμα των υπερ-ηρωίδων έρχεται δια μέσω Marvel στην εποχή του #MeToo.

Αφορμή της συζήτησης αλλά και παραδείγματα θα δώσουν οι Τζόελ & Ίθαν Κοέν, Μπέλα Ταρ, Μάρτιν Σκορσέζε, Τζον Κασαβέτης, Τζον Φορντ, Λουκίνο Βισκόντι, Τσάρλι Τσάπλιν, Ρομπέρ Μπρεσόν, Σεργκέι Αϊζενστάιν, Σέρτζιο Λεόνε, Κένζι Μιζογκούτσι, Γούντι Άλεν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος