«Ο τελευταίος επισκέπτης», του Τενεσί Ουίλιαμς, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,«ανεβαίνει» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30 και κάθε Κυριακή, στις 19:30.
Η Φλώρα Γκόφορθ, μία πλούσια γηραιά κυρία, προστάτιδα των καλών τεχνών, μόνο και μόνο επειδή κάποτε είχε διοργανώσει χοροεσπερίδες και δεξιώσεις στις παρυφές του κόσμου της τέχνης, ζει άρρωστη και απομονωμένη στο καταφύγιό της στην Ντιβίνα Κοστιέρα της Ιταλίας, υπαγορεύοντας τα απομνημονεύματά της στη γραμματέα της Μπλάκι. Οι επισκέψεις που δέχεται είναι ελάχιστες και πάντα μετά από δική της πρόσκληση. Όμως, αυτό το καλοκαίρι, δέχεται την επίσκεψη ενός, όχι τόσο νεαρού πια ζιγκολό, του Κρις Φλάντερς, που καταφθάνει απρόσκλητος. Σαρκάζουσα και αυτοσαρκαζόμενη, δύστροπη και ευαίσθητη κι αδυσώπητη πολλές φορές η κυρία Γκόφορθ, προσπαθεί να κατανοήσει αυτόν τον αινιγματικό άντρα, να κατανοήσει την παρουσία του. Μια συνάντηση που έχει τα σημάδια της μοίρας, του αναπόφευκτου πεπρωμένου!
Απ’ τα τελευταία έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, πρωτοποριακά επίκαιρο μιας και θίγει το θέμα της ευθανασίας. Διεθνής όρος που προέρχεται απ’ τις ελληνικές λέξεις «ευ» και «θάνατος». Ο ήρεμος και αξιοπρεπής θάνατος του ανθρώπου.
Διάλογοι με χιούμορ, -ο συγγραφέας ονομάζει το έργο κωμικόδραμα- ανατροπές, ερωτισμό, κι απέραντη αγάπη για τη ζωή. Άραγε ο Κρις Φλάντερς ήρθε μόνο και μόνο για να βοηθήσει τη Φλώρα Γκόφορθ να περάσει απέναντι, σ’ αυτή τη στιγμή της ζωής της που γύρω της ο κόσμος αλλάζει, θαμπώνει; Θα σταθεί «παρών» στη μυσταγωγία του περάσματος απ’ τη ζωή στον θάνατο; Είναι ένας πρώην ζιγκολό ο ήρωας, ή ένας συμπονετικός Άγγελος Θανάτου;
Ο μεταφραστής του έργου Ερρίκος Μπελιές σημειώνει:
Το ύστατο Χαίρε
“Ο Τενεσί Ουίλιαμς έγραψε το έργο το 1959 και το πρώτο του ανέβασμα έγινε στο Σπολέτο της Ιταλίας το 1962, ενώ η πρώτη παραγωγή στην Αμερική έγινε στη Νέα Υόρκη το 1963.
Έχουμε δει πως στα περισσότερα έργα του ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα γνωστό θέμα, την παρακμή του σώματος και συνεπακόλουθα της ζωής των ηρωίδων του. Όλες (με εξαίρεση τη Σεραφίνα στο «Τριαντάφυλλο στο στήθος») είναι ναυαγισμένες ψυχές που ψάχνουν μια τελευταία σανίδα σωτηρίας, άλλοτε έχοντας συναίσθηση του επερχόμενου τέλους και άλλοτε ευελπιστώντας πως το τέλος αυτό αργεί να έρθει. Ο Ουίλιαμς είναι μάστορας στην ανατομία του Τέλους, όμως στο συγκεκριμένο έργο υπερβαίνει τον εαυτό του…
Στο έργο αυτό, όπως και στα περισσότερα του Αμερικανού δραματουργού, ο χρόνος μετριέται με στιγμές και είναι ταυτισμένος με την ηλικία της σάρκας, δεν είναι δηλαδή έννοια μεταφυσική, ούτε οντολογική αρχή: είναι απλώς υπαρξιακή αγωνία, άρα είναι άρρηκτα δεμένος με την ατομική ευτυχία και την επιτυχία κάθε ανθρώπου. Ο χρόνος του Ουίλιαμς είναι αμερικανικός χρόνος, ένας χρόνος χωρίς ιστορικό αποτύπωμα, αφιλοσόφητος και γι’ αυτό επώδυνα σπαρακτικός”.
Συντελεστές
Ο τελευταίος επισκέπτης
Τενεσί Ουίλιαμς
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία- φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης
Σκηνικά: Γιώργος Λυτζέρης
Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Βοηθοί σκηνής: Ο Άλφα Κλεάνθης Βαρσαμούλης
Ο Βήτα Κωνσταντίνος Μακριδάκης
Παίζουν με σειρά εμφάνισης
ΣΙΣΥ ΓΚΟΦΟΡΘ Νόρα Κατσέλη
ΜΠΛΑΚΙ Βάννα Πεφάνη
ΚΡΙΣ ΦΛΑΝΤΕΡΣ Σόλωνας Τσούνης
ΚΟΝΙ ΡΙΤΖΟΥΕΪ Νεφέλη Ορφανού
Εως Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30
Κάθε Κυριακή στις 19:30
Τιμές εισιτηρίων: 12€, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, 10€ κάθε Κυριακή
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550
Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος