Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπιζόταν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ως φοιτητής (video)

Λονδίνο — Ανταπόκριση Νατάσα Καντζάβελου

Πίσω από τη φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη πρίν από 35 χρόνια, με τον τότε φοιτητή και σημερινό πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, υπάρχει μια συναρπαστική ιστορία την οποία και φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Όπως αποκαλύπτεται, ως φοιτητής ο Τζόνσον, όταν συμμετείχε σε ντιμπέιτ για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα δήλωνε υπέρ, ενώ σε άρθρο της η πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών υποστηρίζει πως η επιστροφή τους θα μπορούσε να γίνει με μια απλή αλλαγή νόμου.

Τα γεγονότα πίσω από την ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον Μπόρις Τζονσον και την Μελίνα Μερκούρη το 1986 να υπερασπίζεται ξεκάθαρα και απόλυτα την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα φέρνει στο φως η ΕΡΤ.

Το άρθρο αυτό αποδεικνύει τα πολιτικά παιχνίδια που υπερισχύουν της αλήθειας, υποστηρίζει η Ζάνετ Σούζμαν, η πρόεδρος της βρετανικης επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών.

Η πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, που μεταθέτει την ευθύνη για τον επαναπατρισμό των γλυπτών στο βρετανικό μουσείο, καταρρίπτεται, καθώς, όπως υποστηρίζει η Βικτώρια Σολωμονίδου, αρκεί μια αλλαγή νόμου για να μπορέσει ο βρετανός πρωθυπουργος να μεταφέρει τα γλυπτά σε οποιοδήποτε άλλο μουσείο στον κόσμο.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά το πρώτο ντιμπέιτ για την επανένωση των γλυπτών, οι φωνές πληθαίνουν και αποκτούν παγκόσμια ηχώ. Αν η Μελίνα Μερκούρη μπορούσε να απαντήσει, θα δανειζόταν το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το ποίημα «Άξιον Εστί»: «Η Μελίνα θα λέει “σημάδι πως καιρός να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση”».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος