Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς καλεί τον Τζο Μπάιντεν να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο

«Αισθάνομαι πολύ έντονα ότι το Γκουαντάναμο δεν έχει θέση στον κόσμο μας», αναφέρει  ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς  και λέει ότι σκοπεύει να καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να κλείσει τις συγκεκριμένες φυλακές,  μετά από μελέτη που έκανε για τη συμμετοχή του στην ταινία «The Mauritanian».

Ο  δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται τον βετεράνο, δικηγόρο Στιούαρτ Κάουτς. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του φυλακισμένου στο Γκουαντάναμο, Mohamedou Ould Slahi, ο οποίος ήταν ύποπτος για τη διοργάνωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και πέρασε 14 χρόνια στο κέντρο κράτησης, χωρίς να του απαγγελθούν καταγγελίες, μέχρι την απελευθέρωσή του το 2016.

Μιλώντας στην εφημερίδα «The Independent», ο ηθοποιός εξήγησε την αμφιλεγόμενη σχέση της Αμερικής με το Γκουαντάναμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας τελικά ότι πιστεύει πως ήρθε ο χρόνος να κλείσουν οι φυλακές Γκουαντάναμο.

«Ήταν μια παγκόσμια τρομοκρατική πράξη σε μία ιδανική γεωπολιτικά ζωή για πολλά μέρη του κόσμου. Και φυσικά, είναι πιο οξεία στη Νέα Υόρκη, στις υπηρεσίες πληροφοριών, που φοβόταν ότι θα υπάρξει και άλλη επίθεση», είπε για το πολιτικό κλίμα του 2001. «Ότι θα δηλητηριάζονταν το νερό, ο αέρας. Τόσο πολύς φόβος».

Ωστόσο ο ηθοποιός παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή είχαν δεχτεί μεγάλη πίεση να σταματήσουν μία νέα επίθεση, η οποία θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των πολιτών. Όμως, είπε, δύο δεκαετίες αργότερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της.

Όταν ρωτήθηκε εάν ελπίζει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του να κλείσει τη φυλακή μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης που ξεκίνησε υπό τη διοίκηση του Ομπάμα, ο Κάμπερμπατς είπε: «Ελπίζω. Θα τον παρακαλέσω. Είναι μια τεράστια δαπάνη. Είναι η πιο ακριβή φυλακή στη Γη. Και ποια είναι τα αποτελέσματα; Πού είναι οι διώξεις;… είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο, περιττό και αναποτελεσματικό μέρος, νομίζω, και αρκετοί άνθρωποι έχουν υποφέρει εκεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος