Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι;

To 23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζει την Κυριακή 26 Μαρτίου σε πρεμιέρα για την Ελλάδα τη βραβευμένη ταινία animation «Ο μικρός Νικόλας: Τι Περιμένουμε για να Είμαστε Ευτυχισμένοι;»

Μία ακόμα ταινία που φέρνει στο προσκήνιο το δυναμικό δίδυμο των Γκοσινύ και Σαμπέ. Οι δημιουργοί του Μικρού Νικόλα, μας συστήνονται μέσω της συνεργασίας τους για τα βιβλία του, όπως προδίδει και ο τίτλος. Σαν ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας που επιλέγει το animation για να παρουσιάσει την ιστορία του, κάνει ομαλές μεταβάσεις στις παιδικές σκέψεις αλλά και τις ενήλικες αποφάσεις.

Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Είναι γενικά αποδεκτό πως τα βιβλία του «Μικρού Νικόλα» προετοίμαζαν τα μικρά παιδιά για να εισχωρήσουν στην κοινωνία των μεγάλων, και ως εκ τούτου ήταν λίγο παραπάνω στενάχωρα από τα παραμύθια που τελείωναν με βασιλόπουλα και «ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Παράλληλα, οι ζωές των Γκοσινύ-Σαμπέ έχουν κάτι το παιδικό, μια αφέλεια, ένα δημιουργικό χάος και πολύ-πολύ αγάπη για τον χρόνο που πέρασε και δεν θα ξαναέρθει. Η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο και τα Γουέστερν, τα παιχνίδια για να βρεθεί το όνομα του κεντρικού τους χαρακτήρα, οι συναντήσεις τους σε διαφορετικά σημεία του κόσμου… ένα μέρος της κοινής τους διαδρομής που μας χάρισαν αριστουργήματα που θα μεγαλώνουν γενιές και γενιές.

Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Ο Μικρός Νικόλας εμφανίζεται δίπλα από τη γραφομηχανή, δίνει απαντήσεις και τον οδηγεί στη χώρα της φαντασίας· είναι το αγαπημένο αγόρι των δύο μπαμπάδων του. Και εκείνος τους αφήνει να επισκεφτούν μπαρ και κινηματογράφους που παίζουν τα «400 χτυπήματα» του Τρυφώ αλλά και μια ελεύθερη απόδοση των «τριών Σωματοφυλάκων».

Οι καλλιτέχνες συναντούν τα δημιουργήματα τους ή το αντίθετο; Από το έγχρωμο στο ασπρόμαυρο το ταξίδι έχει πολύ δρόμο μέχρι τον απρόσμενο θάνατο του Ρενέ Γκοσινί στα 51 του χρόνια. Ο Μικρός Νικόλας παρηγορεί τον Σαμπέ : «Όταν λυπάσαι, γίνομαι και εγώ στεναχωρημένος» θα πει. «Μια μέρα ίσως και εγώ πεθάνω» θα συνεχίσει για του απαντήσει ο δημιουργός του, ο μικρός θεός του αν θέλετε «όχι, δεν θα πεθάνεις, θα ζήσεις για πάντα».

Η ταινία έχει μια ενδιαφέρουσα απεύθυνση ταυτόχρονα στο ενήλικο αλλά και το παιδικό κοινό. Εκεί βρίσκεται και το εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσει για να συναντήσει το κοινό του, στις δοσολογίες αλλά και την ταυτότητα των θεατών που έχουν ή δεν έχουν μεγαλώσει με τα βιβλία του Μικρού μας ήρωα.

Η πρεμιέρα της βραβευμένης ταινίας animation στη χώρα μας θα γίνει την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στις 18:30 στον κινηματογράφο Δαναό (Λεωφ. Κηφισίας 109), από τo 23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Animasyros και τη Feelgood Entertainment. Στην προβολή θα παραστεί και ο ηθοποιός Laurent Lafitte (της Comédie Française), που στην ταινία δανείζει τη φωνή του στον Jean-Jacques Sempé.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος