Ο Λεωνίδας Χαλεπάς διδάσκει τα μυστικά της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο

Θέλει σωματική αλλά κυρίως ψυχική δύναμη να σκαλίζεις το μάρμαρο. Σπουδαστές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας διδάσκονται στον Πύργο της Τήνου τα μυστικά της μαρμαρογλυπτικής με την καθοδήγηση του Λεωνίδα Χαλεπά, απόγονου του μεγαλύτερου γλύπτη της νεότερης Ελλάδας.

Ο Λεωνίδας Χαλεπάς είναι αρχιτέκτονας και γλύπτης, με πτυχίο από το ΕΜΠ και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών .Η πορεία του είναι ιδιαίτερα σημαντική σε Αμερική και Αγγλία. Έχει αναλάβει τη διεύθυνση στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου τα τελευταία 9 χρόνια.

Το σπίτι του μεγάλου νεοέλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά έχει μετατραπεί σε Μουσείο. Μαζί με τα εντυπωσιακά ξωκλήσια περίτεχνα διακοσμημένα από τους ξακουστούς μαρμαρογλύπτες του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό και την παράδοση της Τήνου.


Ο Γιαννούλης Χαλεπάς ήταν μια τεράστια φυσιογνωμία που οδήγησε την γλυπτική στην νεότερη μορφή της μέσα όμως από τις βαθιές ρίζες της παράδοσης

Η Αναστασία Ψάλτη πρόεδρος της Κοινωνική Συνεταιριστικής ΕΠιχείρησης το Μπατίκι και εκλεγμένη στο δημοτικό συμβούλιο Τήνου μας μιλά για την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Η κΟΙΝΣΕΠ απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στον καθηγητή Γιάννη Σπηλάνη και ανέθεσε την ολοκληρωμένη Μελέτη Βιώσιμης Ανάπτυξης του νησιού υπό το πρίσμα της τουριστικής ροής.

Η φήμη του Ταραμπάδου του χωριού των Περιστεριών έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Οι περιστεριώνες μαζί με πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα ξερολιθικούς τοίχους ξωκκλήσια ανεμόμυλους και νερόμυλους διατηρούν το μοναδικό χρώμα της Τηνιακής παράδοσης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος