Ο κόσμος του Πολιτισμού αποχαιρετά τη Ρένα Κουμιώτη

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη, μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook.

Πληροφορούμενη την απώλεια της Ρένας Κουμιώτη, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ανάμεσα στον πλούτο των καλών τραγουδιστών της ελληνικής μουσικής, η Ρένα Κουμιώτη ξεχώρισε από την πρώτη της εμφάνιση, με ερμηνείες που είχαν ξεχωριστό χαρακτήρα, ένταση, δύναμη, συναίσθημα, μελωδικότητα και επιβλητικότητα μαζί. Συμμετέχοντας στον «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα, έναν από τους εμβληματικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, από τα πρώτα της βήματα συνέδεσε την πορεία της με τα τραγούδια του και με τις εμφανίσεις της σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Μέσα σε λίγα χρόνια, συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές και άφησε το μοναδικό της αποτύπωμα στην εποχή των μπουάτ, πριν αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα για να αφιερωθεί στην οικογένειά της. Όμως απέδειξε ότι ακόμη και με μεγάλα διαλείμματα στις εμφανίσεις της, η παρουσία της ήταν πάντα έντονη και τα τραγούδια της αγαπημένα από το κοινό. Οι αξέχαστες ερμηνείες της θα εξακολουθήσουν να μας θυμίζουν τη σημαντική της παρουσία στην ελληνική μουσική. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την εξής δήλωση: «Θεωρώ την απουσία σημαντικότερη της παρουσίας, απ’ το να μην έχεις τίποτα να πεις. Έκανα πέντε πράγματα, ας μην τα κάνω σκόνη», είχε πει η Ρένα Κουμιώτη σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της και έτσι πορεύτηκε: Μέσα από τη δουλειά της και τη φωνή της. Μια σπουδαία φωνή, χαρισματική και αναγνωρίσιμη, μία άψογη επαγγελματίας που όμως κράτησε για το τραγούδι τη χαρά και τον ενθουσιασμό του ερασιτέχνη, μία ερμηνεύτρια που συνεργάστηκε με τον Ελύτη, τον Λοΐζο, το Πλέσσα, τον Παπαδόπουλο και τόσους ακόμα σε σπουδαίες και εμβληματικές δισκογραφικές δουλειές που σημάδεψαν μια εποχή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Από πλευράς της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε: «Από τις μπουάτ, αυτές τις μικρές μουσικές σκηνές, που στην δεκαετία του ’60 βρήκαν στέγη, οι μεγαλύτεροι ερμηνευτές και συνθέτες, ξεκίνησε η Ρένα Κουμιώτη. Η φωνή της ιδιαίτερη, τεράστια, αντήχησε στην «Απανεμιά», χαράχτηκε και αποτυπώθηκε στον «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ταυτίστηκε με το Νέο Κύμα, το μουσικό ρεύμα που σφράγισε το ελληνικό τραγούδι. Σήμερα η Ρένα Κουμιώτη γύρισε οριστικά και αυτή τη σελίδα μιας ολόκληρης εποχής, εκείνης της εποχής που μουσικά και αισθητικά κυριάρχησαν οι λιτοί μουσικοί χώροι, η ζύμωση της δημιουργίας και η μελοποιημένη ποίηση. Την αποχαιρετούμε όπως αξίζει σε μια υπέροχη ερμηνεύτρια, με ένα βαθύ σεβασμό και την ευχαριστούμε, γιατί μαζί της σιγοτραγουδήσαμε μερικά από τα πιο σπουδαία τραγούδια της σύγχρονης Ελλάδας. Αντίο Ρένα Κουμιώτη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος