Νοέμβριος στη διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

Το νέο πρόγραμμα της διαδικτυακής πολιτιστικής πλατφόρμας Rembrandt and the Cat, θα κάνει πιο ενδιαφέροντα τα βράδια του Νοεμβρίου, δίνοντας τροφή για σκέψη και συζητήσεις μέσα από την εξαιρετική θεματική του!

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη 3/ 10/ 24 Νοεμβρίου

«Οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία 30 χρόνια μετά»

Ποιοι ήταν οι γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι; Γιατί φθάσαμε τόσο εύκολα σε πολέμους μεταξύ σύνοικων λαών; Πώς και γιατί διαπράχθηκαν τόσα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας; Η βοήθεια των Ελλήνων προς τους Σέρβους ήταν μόνο ηθική και υλική ή μήπως Έλληνες εθελοντές πήραν μέρος στις μάχες της Κράινα και της Βοσνίας;

Τρεις διαλέξεις με τον καθηγητή Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο ΠΑΜΑΚ, Βλάση Βλασίδη οποίος με τον επιστημονικό, τεκμηριωμένο, ψύχραιμο αλλά και πάντα τολμηρό λόγο του μας βοηθά να κατανοήσουμε σε βάθος το τι πραγματικά συνέβη τόσο κοντά μας, ποια ήταν η σχέση μας με αυτό και το πώς οδηγηθήκαμε σε γεγονότα ανείπωτης αγριότητας που αλλάξαν για μια ακόμη φορά τον χάρτη. (19:00, συμμετοχή 25 ευρώ)

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου

«Γράφοντας το τοπίο»

Στη λογοτεχνία, η παράδοση της τοπιογραφίας, όπως και στη ζωγραφική, έχει την δική της ιστορία. Με την κριτικό λογοτεχνίας, Μαίρη Καιρίδη διατρέχουμε αυτό το συναρπαστικό είδος γραφής, που αποτυπώνει μέσω του λόγου το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη εμπλοκή ενώ εξερευνούμε και την εξέλιξή του μέσα στο χρόνο. Το υλικό της ξεκινάει από τις βυζαντινές επιστολές κι εκφράσεις κήπων, περνάει από τα υπέροχα Γράμματα για τον Σεζάν του Ράινερ Μαρία Ρίλκε στέκεται στα γραπτά του Naipaul, στον Handke και τον ποιητή Philippe Jaccottet. Στο σήμερα μάς φέρνει η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης και το νέο πεδίο των environnemental humanities, δηλαδή των διεπιστημονικών περιβαλλοντικών ανθρωπιστικών σπουδών. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου

«Αλμπρέχτ Ντύρερ: ο ανατόμος της μελαγχολίας»

Μοναδικός στην απεικόνιση φανταστικών μορφών και οραμάτων, αληθινός κληρονόμος της μεγάλης γοτθικής παράδοσης ο Ντύρερ δεν έμενε ποτέ ικανοποιημένος από τον εαυτό του δημιουργώντας ένα συνταρακτικό έργο, το οποίο χαρακτηρίζουν οι ατέλειωτοι πειραματισμοί και οι μεγάλες καινοτομίες. Ο Τάσος Παπαδόπουλος επιχειρεί μια καταβύθιση στη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου που έχει να μεταφέρει κάτι συγκλονιστικό μέχρι τις μέρες μας. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου

«Οι πόλεις και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα»

Η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή, η οικονομικο-κοινωνικές αλλαγές, οι οικιστικές πιέσεις στις μητροπόλεις, οι επιπτώσεις της πανδημίας, η γήρανση του πληθυσμού στις δυτικές χώρες έχουν οδηγήσει σε μία εκτεταμένη συζήτηση. Ποιο είναι το μέλλον των πόλεων αλλά και μέλλον των ταξιδιών; Πώς θα αντιδράσουν οι υπεύθυνοι για τον τουριστικό σχεδιασμό και ποιες είναι οι νέες τάσεις στη διαχείριση αστικών προορισμών; Θα αλλάξει η ταξιδιωτική μας συμπεριφορά; Τι σημαίνει ηθικός και δίκαιος τουρισμός και πώς εφαρμόζονται στην πράξη οι αρχές του; Μια ξεχωριστή διάλεξη με τον Νικόλα Καραχάλη, ειδικό στη σχέση πολιτισμού και τουρισμού, ο οποίος διδάσκει στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Θεσσαλίας (19:00, 7 ευρώ)

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου

«Κεμάλ: ένας οικείος αντίπαλος»

Στιγμάτισε την εποχή του, η σκιά του πέφτει βαριά μέχρι τις μέρες μας, η ζωή του ήταν ένα ορμητικό ποτάμι γεμάτο αντιφάσεις, γκρίζες ζώνες και σκοτεινές πλευρές. Ο Τάσος Παπαδόπουλος προσεγγίζει το φαινόμενο Κεμάλ, τη ζωή και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν από τα πρώτα του χρόνια στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του τον Νοέμβριο του 1938 (19:00, 15 ευρώ)

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου

«Tο σοκ της πανδημίας»

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Γορανίτης παρακολουθεί το ζήτημα της Covid -19 από το ξέσπασμά μας καταγράφοντας τους σημαντικούς σταθμούς της, τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται ως σήμερα από ανθρώπους και κυβερνήσεις. Το σοκ, η άρνηση, τα επιτεύγματα της επιστήμης, οι ανατροπές στον τρόπο ζωής που έφεραν στην ουσία μια νέα συνθήκη έχουν αποτυπωθεί στην πολύ ενδιαφέρουσα αρθρογραφία του για το θέμα. Η εισήγησή του ανοίγει και μια μεγάλη συζήτηση, ίσως την πιο σημαντική του καιρού μας. (19:00, 7 ευρώ)

Επικοινωνία/ Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος