Νέα Υόρκη: Σπάνιος πίνακας του Μποτιτσέλι πουλήθηκε για 45 εκατ. δολάρια

Ένας πίνακας του μεγάλου Ιταλού Δασκάλου της Αναγέννησης, του Σάντρο Μποτιτσέλι, έργα του οποίου σπανίζουν στις ιδιωτικές συλλογές, πουλήθηκε έναντι 45,41 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Έπειτα από «μονομαχία» επτά λεπτών μεταξύ δύο υποψήφιων αγοραστών που συμμετείχαν τηλεφωνικά στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, ο «Χριστός ως Άνθρωπος των Θλίψεων» πουλήθηκε στον έναν από αυτούς έναντι 39,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο ποσό αυτό όμως θα προστεθούν οι φόροι και η προμήθεια του οίκου, κάτι που σημαίνει ότι η τελική τιμή φτάνει τα 45,41 εκατ.

Η τιμή είναι λίγο μικρότερη από την αρχική εκτίμηση του Sotheby’s (40 εκατ. χωρίς τους φόρους) και δύο φορές μικρότερη από το ρεκόρ που έσπασε πέρσι, με 92,2 εκατ. δολάρια, ένας άλλος πίνακας του Μποτιτσέλι, το «Πορτρέτο νέου που κρατά μετάλλιο».

Ο «Χριστός ως Άνθρωπος των Θλίψεων» εικονίζει τον Ιησού, σε μαύρο φόντο, με το ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι και δεμένα τα χέρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 1500, προς το τέλος της ζωής του Μποτιτσέλι (1445-1510), οι νωπογραφίες του οποίου κοσμούν την Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού. Τον 19ο αιώνα ο πίνακας ανήκε σε μια διάσημη Αγγλίδα τραγουδίστρια που τον άφησε στους κληρονόμους της. Δημοπρατήθηκε για τελευταία φορά το 1963 και τότε ο αγοραστής έδωσε μόνο 10.000 στερλίνες για να τον αποκτήσει.

Η σημερινή δημοπρασία, που ήταν αφιερωμένη σε έργα ζωγράφων της Αναγέννησης, διεξήχθη τηλεφωνικά και διαδικτυακά το πρωί, ώρα Νέας Υόρκης, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν αγοραστές από την Ασία και την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος