Μύκονος: Eικαστική έκθεση «ΤΑΠΙΣΕΡΙ – TAPISSERIE» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»

Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΤΑΠΙΣΕΡΙ – TAPISSERIE» εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20.00, σε οργάνωση Μάριου Βαζαίου και επιμέλεια Ίριδος Κρητικού.


Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση της έκθεσης «Ταπισσερί» στον ιστορικό χώρο του Πύργου Μπαζαίου στην ενδοχώρα της Νάξου το καλοκαίρι του 2022, οι σύγχρονες υφάνσεις των διακεκριμένων εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση, ενεργοποιούνται και πάλι, προκειμένου να παρουσιαστούν στο ιστορικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, με στόχο τον οργανικό διάλογο με τη μακρά υφαντική ιστορία του νησιού. Δεκατρείς ολοκληρωμένες νησίδες ύφανσης, συνομιλούν με γνώση και αμεσότητα με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση. Ταυτόχρονα διαμορφώνουν συναρπαστικά νεωτερικά πλαστικά τοπία ύφανσης προτείνοντας νέους τρόπους υφαντικής, με διαφορετικά υλικά και επινοήσεις χειρωνακτικής διαδικασίας.


Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, ο Μάριος Βαζαίος, διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, προσκαλούν δεκατρείς διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες αναφορές στη διαδικασία και το αναπάντεχο αποτέλεσμα της ύφανσης. Με τρόπο που συνδέεται απόλυτα με τις αρχετυπικές αναζητήσεις και την αισθητική ολότητα της ελληνικής υφαντικής.

Μύκονος: Eικαστική έκθεση «ΤΑΠΙΣΕΡΙ – TAPISSERIE» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γρηγορίου, Ειρήνη Γκόνου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Πανδώρα Μουρίκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου.


Συντάσσοντας την εκθεσιακή δράση, οι συμμετέχοντες προχωρούν σε επιμέρους διαδραστικές με τον ιστορικό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου και οργανικές ως προς τη χρήση των υλικών υφαντικές εγκαταστάσεις με αισθητικές, πλαστικές και συμβολικές σημειώσεις και λύσεις στη διαδικασία και τις ανεξάντλητες δυνατότητες της ύφανσης. Χρησιμοποιώντας βαμβάκι, λινάρι, φυτίλι, τσουβάλι, μαλλί και μετάξι, σύρμα, υφάσματα, κλωστές, χειροποίητο χαρτί και χαρτόνι, γιούτα, σιζάλ, καλάμια και ξύλα, βαφές και κουρέλια, εξερευνούν, επαναπροσδιορίζουν και ανασυνθέτουν την υφαντική διαχρονία.

Μύκονος: Eικαστική έκθεση «ΤΑΠΙΣΕΡΙ – TAPISSERIE» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»


Η επιμελητική διαδικασία «ύφανσης» της έκθεσης, υπήρξε και αυτή εξίσου χειροποίητη με την πολύτιμη πρώτη ύλη της. Αγκαλιάζοντας και εγκαλώντας στην πορεία σε συμμετοχή, τόσο τους στημένους παραδοσιακούς αργαλειούς και τις βελόνες από τα Καλά Νερά του Πηλίου ως τα περίχωρα των Χανίων, του Ηρακλείου και της Νάξου, όσο και τις συναρπαστικές προτάσεις κεντητικής και ύφανσης που έφτασαν από την Αθήνα και την Αγγλία. Συγκεντρώνοντας, εντέλει, ένα διακριτό μέρος του ανθού των Ελλήνων δημιουργών που επίμονα καταπιάνονται και πειραματίζονται με την κλωστή και το υφάδι, με φυσικές βαφές και φυτικά νήματα, με χαμηλόφωνα μοτίβα και ευτελή υλικά που μετατρέπονται σε πολύτιμα.


Η έκθεση με διάρκεια στη Δημοτική Πινακοθήκη από τις 13 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 συγκεντρώνει επίσης σπάνια δείγματα τοπικής υφαντικής από ιδιωτικές συλλογές της Μυκόνου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.


Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος
Διοργάνωση: Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. & ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Νάξου
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», Ματογιάννι 846 00 Μύκονος
Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 19.00-23.00
τηλ: 2289027190, e-mail: kdeppamykonou@gmail.com
Info: kdeppam |

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος