MuMo: Ένα κινητό μουσείο ταξιδεύει στον κόσμο

Ταξιδεύει στους δρόμους της Ευρώπης και της Αφρικής από το 2011. Εδώ και οκτώ χρόνια, το κινητό μουσείο MuMo, επισκέπτεται πόλεις και χωριά για να συναντήσει παιδιά και έφηβους για να τους δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουν από κοντά τη σύγχρονη τέχνη. Το κινητό μουσείο αποτελεί πρωτοβουλία δυο γυναικών, της Ίνγκριντ Μπροσάρ και της Ματαλί Κρασέ, έχει ήδη ταξιδέψει σε επτά χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική ενώ το έχουν επισκεφθεί περισσότερα από 80.000 παιδιά.

Σκοπός του είναι να μειώσει το πολιτιστικό χάσμα που συνδέεται με τη γεωγραφική και κοινωνική απόσταση των μουσείων στις απομονωμένες περιοχές. Παράλληλα, σε κάθε του στάση, διοργανώνει εργαστήρια για παιδιά και επαγγελματικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς.

To κινητό μουσείο είναι ουσιαστικά ένα κοντέινερ ημιρυμουλκούμενο. Έχει ήδη διασχίσει τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελβετία, το Καμερούν και την Ακτή Ελεφαντοστού. Προσαρμόζεται σε όλους τους χώρους, ενώ οι εκθέσεις που φιλοξενεί, αλλάζουν κάθε φορά που επισκέπτεται μια νέα περιφέρεια. Ένας οδηγός/τεχνικός και δύο πολιτιστικοί διαμεσολαβητές που προσλαμβάνονται τοπικά, αποτελούν την ομάδα του MuMo.

«Το ζήτημα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στα μουσείο είναι πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς όλες οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά προσέλευσης του κοινού δεν έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία 40 χρόνια. Συνδυάζοντας την κινητικότητα, την ποιότητα των εκθέσεων, τη διαμεσολάβηση και τη συνεργασία με τοπικά πολιτιστικά δίκτυα και φορείς, το MuMo προτείνει μια λύση σε όλα αυτά τα εμπόδια», εξηγεί η Μπροσάρ.

MuMo: Ένα κινητό μουσείο ταξιδεύει στον κόσμο

Σύμφωνα με τις ιδρύτριες, το κινητό αυτό μουσείο, είναι «ένας φορέας κοινωνικοποίησης που επανασυνδέει την τέχνη, το σχολείο, τους κατοίκους και την περιφέρεια. Επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους, τη φαντασία τους, την ικανότητα έκφρασης, συνεργασίας και κοινωνικοποίησης, καθώς και τη διαμόρφωση κριτικής σκέψης».

Το MuMo βραβεύτηκε το 2015 από το ίδρυμα La France s’engage, για την καινοτομία του. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, το κινητό μουσείο θα βρίσκεται στην περιοχή Pays de la Loire στη Δυτική Γαλλία. Το κόστος λειτουργίας του ανέρχεται περίπου στις 2.000 ευρώ ανά ημέρα, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αυτού που περιλαμβάνει τις εκάστοτε δραστηριότητες διαμεσολάβησης, ανέρχεται στις 300.000 ευρώ. Χρηματοδοτείται από το κράτος και τις τοπικές αρχές σε ποσοστό 60% καθώς και από διάφορους χορηγούς, ενώ έχει εταίρους την UNESCO, το ATD Quart-Monde και το Εθνικό Κέντρο Πλαστικών Τεχνών της Γαλλίας.

Το MuMo δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία του είδους. Από το 2005, το Φορτηγό των Λέξεων (Camion des mots) διασχίζει τη μητροπολιτική Γαλλία για να προωθήσει τη γαλλική γλώσσα. Το 2011, το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού ξεκίνησε κι αυτό μια ανάλογη πρωτοβουλία αλλά για λόγους κόστους, σταμάτησε λίγους μήνες αργότερα, παρά την επιτυχία του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος