Μουσείο του Λιβάνου επιστρέφει στη Συρία 5 αρχαία αντικείμενα από την πόλη της Παλμύρας

Ένα ιδιωτικό μουσείο του Λιβάνου επέστρεψε 5 αρχαία αντικείμενα στη Δαμασκό, την Πέμπτη, αφού είχαν εκτεθεί από το 2018. Τα αρχαία χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή και συγκαταλέγονται στα ερείπια της πόλης της Παλμύρας, η οποία καταστράφηκε στη δεκαετή σύγκρουση στη Συρία.

Ο Muhammad Nazir Awad, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία, δήλωσε σε τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μουσείο του Λιβάνου στη Βηρυτό ότι τα ασβεστολιθικά αγάλματα και οι λαξευμένοι επιτύμβιοι λίθοι που χρονολογούνται από τον δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ., επιστράφηκαν με πρωτοβουλία ένος Λιβανέζου συλλέκτη.

Ο Awad πρόσθεσε ότι ο δωρητής, Jawad Adra, αγόρασε τα κομμάτια από ευρωπαϊκούς οίκους δημοπρασιών πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, περιγράφοντας τις ενέργειές του ως «αξιοπρεπή πρωτοβουλία».

Ο Σύρος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα αρχαία αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο Nabu στο βόρειο Λίβανο επιστρέφουν στην «πατρίδα τους». Κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, η Παλμύρα, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, έπεσε υπό τον έλεγχο του ISIS, που ανατίναξε ορισμένα από τα κύρια ορόσημα της, συμπεριλαμβανομένης της Αψίδας του Θριάμβου.

  Ο πρεσβευτής της Συρίας στον Λίβανο, Αλί Αμπντέλ Καρίμ, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για να διευθετηθεί η επιστροφή και άλλων αντικειμένων από το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού στη Συρία.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος