Μουσείο της Γλασκώβης επέστρεψε στην Ινδία 7 έργα τέχνης – Είχαν αρπαγεί τον 19ο αιώνα

Μουσείο της Γλασκώβης επέστρεψε επισήμως σήμερα (19/8) στην Ινδία επτά αντικείμενα τέχνης που είχαν αρπαγεί κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας τον 19ο αιώνα.

Ο οργανισμός Glasgow Life, που διαχειρίζεται τις συλλογές του μουσείου της Γλασκώβης, «υποδέχθηκε σήμερα τους εκπροσώπους της ινδικής διπλωματικής αποστολής για την μεταβίβαση ιδιοκτησίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Τα αντικείμενα είχαν αρπαγεί από τόπους λατρείας και παραδόθηκαν σε συλλογές των μουσείων της πόλης της Σκωτίας.

Εξι αντικείμενα προέρχονται από την βόρεια Ινδία και εκλάπησαν στην δεκαετία του 1800 και το έβδομο, ένα τελετουργικό ξίφος του 14ου αιώνα, αγοράσθηκε παράνομα αφού εκλάπη από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του.

Το μουσείο της Γλασκώβης έχει αποφασίσει να παραδώσει συνολικά 51 αντικείμενα: εκτός των επτά έργων τέχνης προς την Ινδία, θα επιστραφούν 19 ορειχάλκινα έργα τέχνης του αρχαίου βασιλείου του Μπενίν στην Νιγηρία και 25 λατρευτικά αντικείμενα των φυλών Σιου Cheyenne River και Oglala στην πολιτεία της Νότιας Ντακότα.

Οι επιστροφές αυτές εντάσσονται σε μία διαδικασία αξιολόγησης της προέλευσης αντικειμένων που βρίσκονται στα μουσεία δυτικών χωρών στον απόηχο της δραστηριοποίησης των κινημάτων κατά του ρατσισμού.

Οι σημερινές επιστροφές αποτελούν σημαντικό βήμα για την Γλασκώβη με στόχο τα έργα αυτά να ξαναβρούν τους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλώνει στην ανακοίνωσή του ο Ντάνκαν Ντόρναν, υπεύθυνος των μουσείων και των συλλογών του Glasgow Life.

«Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς μας ως πολιτισμού και τώρα θα σταλούν πίσω στην χώρα τους», δήλωσε ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματικής αποστολής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ευχαριστώντας «όλους όσοι εργάσθηκαν για να γίνει αυτό δυνατόν», ανάμεσά τους και την πόλη της Γλασκώβης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος