«Μουσείο Αλή Πασά»: Από το χρυσό καριοφίλι του Αλή Πασά μέχρι το ασημένιο ξιφίδιο του Απόστολου Αρσάκη

Στο νησί των Ιωαννίνων, το εξοχικό αρχοντικό του Αλή Πασά – Τεπελενλή γίνεται θύλακας πολιτισμού από τον συστηματικό συλλέκτη Φώτη Ραπακούση. Η επιτυχία της πρωτόλειας συλλογής για τα «Όπλα του Αγώνα» μέσα στο ειδυλλιακό Κάστρο των Ιωαννίνων (2000-2012), σήμερα πια συνεχίζεται στο παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα όπου ο κ. Φώτης Ραπακούσης εγκαινίασε το πρότυπο μουσείο για την ύστερη Οθωμανική κυριαρχία στα Βαλκάνια. Ο Φ. Ραπακούσης συλλέγει με συνέπεια εδώ και μισό αιώνα όπλα, τιμαλφή, ρούχα και καθημερινής χρήσης αντικείμενα σε δημοπρασίες.

Ο διευθυντής του μουσείου παρουσίασε μέσα από την εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις Έξι» τα εκθέματα και την ιστορία του ιστορικού μουσείου των Ιωαννίνων.

Το μουσείο είναι έργο ζωής για αυτόν. Στο κυρίως κτίριο εκτίθενται αντικείμενα που έχουν άμεση η έμμεση σχέση με τον Αλή Πασά κατα την περίοδο δράσης του (1788-1822) και στο δεύτερο κτίριο κειμήλια της επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού (19ος αιώνας). Οι επισκέπτες των αιθουσών του Μουσειακού Συγκροτήματος έρχονται σε άμεση επαφή με εκπληκτικά έργα τέχνης της Ηπειρωτικής ασημουργίας, όπλα, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα, κεραμικά του ελλαδικού χώρου από τα τέλη του 18ου έως τα μέσα του 19ού αιώνα, παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου , αναπαράσταση χειμωνιάτικου οντά σε γιαννιώτικο σπίτι, πίνακες ζωγραφικής, λιθογραφίες και αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος, όλα αυθεντικά. Κόσμημα του Μμουσείου όντως είναι η μοναδική αίθουσα με τις παραδοσιακές φορεσιές, ενδυμασίες από όλη την Ήπειρο, συγκεκριμένα από την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και από τη Ζαγορά, από την Κόνιτσα, από το Συρράκο και το Μέτσοβο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος