ertnews.gr

Μουσική – αλλά χωρίς μουσικούς

12/04 21:54
Μουσική – αλλά χωρίς μουσικούς

Photo by Wikimedia commons Yair-haklai CC BY-SA 3.0

Η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει σε όλους τους τομείς της ζωής – συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, ακόμη και της ίδιας της σύνθεσης αλλά με βάση τα ήδη δημοσιευμένα έργα. Η Universal Music θέλει τώρα να λάβει μέτρα εναντίον αυτού του γεγονότος.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναπτύσσεται όλο και πιο γρήγορα και οι εφαρμογές της γίνονται όλο και καλύτερες. Τώρα, όλο και περισσότερα τραγούδια που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζονται προφανώς στις πλατφόρμες των υπηρεσιών streaming μουσικής – από τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών που έχουν κυκλοφορήσει σε αυτές τις πλατφόρμες. Η Universal Music Group, η οποία είναι η ίδια μία από τις μεγαλύτερες μουσικές εταιρείες, έχει τώρα προφανώς ζητήσει από τις μεγάλες υπηρεσίες ροής μουσικής να δράσουν.

Σύμφωνα με τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθαν στην κατοχή των Financial Times, η Universal Music απαιτεί από πλατφόρμες όπως το Spotify και η Apple να αναλάβουν στοχευμένη δράση κατά της διανομής μουσικής που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας και των καλλιτεχνών μας», έγραψε η Universal Music στις υπηρεσίες streaming τον Μάρτιο.

«Ηθική και εμπορική ευθύνη»

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Universal Music ανησυχεί ότι τα AI bots χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τραγούδια δημοφιλών καλλιτεχνών που βρίσκονται στις πλατφόρμες streaming για να μάθουν να συνθέτουν. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι, σύμφωνα με τους Finanical Times, τα ρομπότ θα χρησιμοποιούν κυρίως ποπ τραγούδια για να μάθουν να συνθέτουν – και στη συνέχεια να ακούγονται σαν τους επί του παρόντος επιτυχημένους καλλιτέχνες.

«Έχουμε ηθική και εμπορική ευθύνη απέναντι στους καλλιτέχνες μας να εργαστούμε για να αποτρέψουμε τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της μουσικής τους και να αποτρέψουμε τις πλατφόρμες από το να συμπεριλάβουν περιεχόμενο που παραβιάζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και άλλων δημιουργών», δήλωσε στους Financial Times εκπρόσωπος της Universal Music Group.

Η Universal Music έχει συμβόλαιο με γνωστούς Γερμανούς και διεθνείς καλλιτέχνες, όπως η Γερμανίδα τραγουδίστρια Sarah Conner, οι Rammstein, ο Eminem ή η Billie Eilish. Η αμερικανική μουσική εταιρεία, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες μουσικές εταιρείες παγκοσμίως μαζί με τη Sony Music και τη Warner Music Group, θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματά τους.

Όταν η μουσική αναδύεται από το κείμενο

Αυτό συμβαίνει επειδή τα προγράμματα που είναι ικανά να παράγουν μουσική από τεχνητή νοημοσύνη πολλαπλασιάζονται. Η αμερικανική εταιρεία Google έχει επίσης αναπτύξει ένα τέτοιο πρόγραμμα: MusicLM. Από περιγραφές, το πρόγραμμα παράγει κομμάτια μουσικής που μπορούν στη συνέχεια να ακούγονται κάτι σαν “Αργό, με μπάσο και τύμπανα τραγούδι reggae”. Αυτό μπορεί να ακουστεί στην ιστοσελίδα του νέου προγράμματος. “Τα πειράματά μας δείχνουν ότι το MusicLM ξεπερνά τα προηγούμενα συστήματα τόσο στην ποιότητα του ήχου όσο και στη συμμόρφωση με την περιγραφή κειμένου”, λένε οι προγραμματιστές.

Η «Δέκατη Συμφωνία του Μπετόβεν» ολοκληρώθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη

Υπάρχουν ήδη μεγάλες επιτυχίες για να χαρούμε: το 2021 εκδόθηκε η 10η Συμφωνία του Γερμανού συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, η οποία δεν ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συμφωνία έκανε πρεμιέρα. Μια Τεχνητή Νοημοσύνη είχε ολοκληρώσει τη συγγραφή της «Δεκάτης του Μπετόβεν», αλλά ο διευθυντής ορχήστρας εξακολουθούσε να είναι επιφυλακτικός πριν από δύο χρόνια:

«Η τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζεται πράγματα που έχουν ήδη συμβεί. Το ερώτημα είναι αν δημιουργεί κάτι πρωτότυπο και καινούργιο, κάτι που συλλαμβάνει ένα πνεύμα της εποχής από την ψυχή του ανθρώπου και το μετατρέπει σε ένα ξεχωριστό έργο τέχνης. Θα είχα τις πολύ, πολύ μεγάλες αμφιβολίες μου γι’ αυτό», δήλωσε ο μαέστρος Dirk Kaftan.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου (HU) και του Πανεπιστημίου του Essex απέδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν υστερεί σε τίποτα από τον άνθρωπο όσον αφορά τη δημιουργικότητα. Στη μελέτη 100 άνθρωποι και έξι προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης υποβλήθηκαν σε ένα τεστ δημιουργικότητας, με το εκπληκτικό αποτέλεσμα ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου διαφορές μεταξύ των ανθρώπινων και των βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη δημιουργικών προϊόντων.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «βλάψει» τους καλλιτέχνες

Παρόλο που η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή να «ανοίξει εντελώς αφηρημένους νέους δρόμους», σύμφωνα με τον Antonio Krüger, διευθυντή του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης, η μουσική βιομηχανία έχει τρομάξει. «Υποθέτουμε ότι οι συνεργάτες των πλατφορμών μας θέλουν να αποτρέψουν τη χρήση των υπηρεσιών τους με τρόπο που βλάπτει τους καλλιτέχνες», δήλωσε εκπρόσωπος της Universal Music Group στους Finanical Times. Και εννοεί σαφώς, μουσική που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη και αναπαράγει παρόμοια με βάση ήδη δημοσιευμένα έργα.

Οι ίδιες οι υπηρεσίες streaming δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τα γεγονότα, ούτε καν για το αν και πώς σκοπεύουν να αναλάβουν δράση κατά της μουσικής που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: ARD1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version