Δεν επέτρεψαν πολύτιμο Στραντιβάριους ως χειραποσκευή αν και επιτρεπόταν — Ζήτησαν συγγνώμη και άλλαξαν τις οδηγίες

Η πολωνική αεροπορική εταιρεία LOT ζήτησε συγγνώμη αφού αρνήθηκε σε βιολονίστα την άδεια να πάρει το βιολί του Stradivarius αξίας 4 εκατομμυρίων στερλινών σε ένα από τα αεροπλάνα της ως χειραποσκευή

Η αεροπορική εταιρεία από την Πολωνία ζήτησε συγγνώμη από έναν παγκοσμίου φήμης βιολιστή αφού του αρνήθηκε την άδεια να μεταφέρει το βιολί Stradivarius αξίας 4 εκατομμυρίων στερλινών (4,8 εκατομμυρίων ευρώ) σε ένα από τα αεροσκάφη της ως χειραποσκευή.

Τη συγγνώμη της ζήτησε η πολωνική αεροπορική εταιρεία LOT, αφού ανακοίνωσε στον βιολιστή Γιάνους Βαβρόφσκι ότι δεν μπορούσε να πάρει το 338 ετών όργανό του στην καμπίνα μαζί του κατά την πτήση των 400 στερλινών (2.000 πολωνικών ζλότυ) από το διεθνές αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία προς τη Βαρσοβία.

Παρά το γεγονός ότι η θήκη του βιολιού ήταν σύμφωνη με τους κανόνες του αερομεταφορέα για τις διαστάσεις και το βάρος των χειραποσκευών, δεν ξεπερνούσε τα 118 εκατοστά και δεν ξεπερνούσε τα οκτώ κιλά, το προσωπικό εδάφους στο Βίλνιους δεν υποχωρούσε. Τόνισαν δε στον κ. Βαβρόφσκι ότι θα έπρεπε να αγοράσει άλλο εισιτήριο αν ήθελε να επιχειρήσει να επιβιβαστεί στην επόμενη πτήση σε πέντε ώρες με το βιολί του ως χειραποσκευή.

Ανησυχώντας ότι το όργανό του θα μπορούσε να καταστραφεί στον χώρο αποσκευών, ο κ. Βαβρόφσκι ο οποίος μόλις είχε πραγματοποιήσει συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λιθουανίας πλήρωσε περίπου 46 λίρες Αγγλίας (250 πολωνικά ζλότυ) για να ταξιδέψει με λεωφορείο στην πολωνική πόλη Κόνιν, όπου ζει, ανέφερε η Simple Flying.

Ο κ. Βαβρόφσκι δήλωσε στη MailOnline Travel: «Στην αρχή σοκαρίστηκα αρκετά. Ήλπιζα μάλιστα για μια στιγμή ότι ίσως επρόκειτο για ένα ζοφερό αστείο, επειδή το αεροδρόμιο ήταν άδειο και δεν ταξίδευαν πολλοί άνθρωποι εκείνη την ημέρα, οπότε δεν περίμενα καθόλου τέτοια προβλήματα. Όταν αποδείχθηκε ότι πράγματι το προσωπικό του αεροδρομίου δεν μου επέτρεπε να επιβιβαστώ με το βιολί μου, ήμουν συντετριμμένος.

«Προσπάθησα να διαπραγματευτώ με το προσωπικό για το νόμιμο δικαίωμα που πραγματικά δικαιούμουν, αλλά δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν. Άρχισα να αναζητώ εναλλακτικούς τρόπους για να επιστρέψω στο σπίτι μου. Ευτυχώς η Λιθουανία είναι γειτονική χώρα με την Πολωνία και μπορούσα να πάρω λεωφορείο».

Μετά το περιστατικό στις αρχές Φεβρουαρίου, ο κ. Βαβρόφσκι δημοσίευσε ένα βίντεο στη σελίδα του στο Facebook εξηγώντας ότι η LOT του ζήτησε έκτοτε συγγνώμη.

«Είναι σημαντικό ότι η LOT άλλαξε επίσης τις τυποποιημένες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της σχετικά με τις αποσκευές που μπορούμε να μεταφέρουμε, τα μουσικά όργανα και τις χειραποσκευές».

Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό, η LOT υποσχέθηκε να εκδώσει πληροφορίες για όλους τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες της σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε τα εν λόγω μουσικά όργανα.

‘Συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των βιολιών στην καμπίνα επιβατών. Ευχαριστούμε τη LOT, γι’ αυτό.

Ο Βαβρόφσκι έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο εξαιρετικούς και έμπειρους βιολιστές της γενιάς του. Απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα το 2007 με το πρώτο του σόλο άλμπουμ, Paganini’s Caprices, που κυκλοφόρησε από το CD Accord.

Το βιολί του κ. Βαβρόφσκι, που ονομάζεται “Polonia” και κατασκευάστηκε το 1685 από τον Ιταλό κορυφαίο μάστορα Αντόνιο Στραντιβάρι, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μουσικά όργανα στον κόσμο.

Οι μεγάλες ορχήστρες συχνά ναυλώνουν αεροσκάφη όταν βρίσκονται σε περιοδεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μην επιτραπεί η μεταφορά οργάνων ως χειραποσκευών.

Ο κ. Βαβρόφσκι πρόσθεσε: «Είναι περιττό να πω ότι κάθε ταξίδι με ένα τόσο πολύτιμο και ιστορικό όργανο αποτελεί μεγάλη ευθύνη και κάθε μουσικός έχει επιπλέον άγχος στο πίσω μέρος του μυαλού του. Πρόκειται για εξαιρετικά πολύτιμες αποσκευές. Έχω πάντα μια αίσθηση αποστολής, ως μουσικός και ως άνθρωπος που εκτιμά την τέχνη αυτού του οργάνου, τη δεξιοτεχνία του κατασκευαστής έγχορδων οργάνων που το κατασκεύασε».

Αυτό δεν είναι ένα αντικείμενο που μεταφέρω μόνο για τον εαυτό μου. Γνωρίζω ότι κάποια μέρα, όταν σταματήσω να παίζω, αποσυρθώ ή πεθάνω, κάποιος άλλος βιολιστής μπορεί να έχει την ευκαιρία να απολαύσει αυτό το υπέροχο όργανο, να δώσει συναυλίες με αυτό. Αυτή η επίγνωση μου αναθέτει μεγάλη ευθύνη.

«Φυσικά για λόγους ασφαλείας υπάρχουν πολλές παγίδες στην πορεία στα αεροπλάνα με τη μορφή αρνητικών ανθρώπων ή εκείνων που δεν καταλαβαίνουν τι είναι ένα τέτοιο βιολί. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να με βοηθήσουν, από φύλακες στο αεροδρόμιο, μέχρι αεροσυνοδούς ή ακόμη και πιλότους. Όμως ένας στους 100 ανθρώπους δεν θα καταλάβει το θέμα ή θα θέλει να αποδείξει την άποψή του και αυτό αρχίζει να είναι πράγματι πολύ δύσκολο, γιατί ακόμα και αν συναντήσουμε 50 ανθρώπους στο δρόμο μας με θετική στάση και μετά έναν που μπλοκάρει κάτι, αυτό μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει ένα πρόσθετο πρόβλημα».

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ