«Μονέ, Ρενουάρ , Σαγκάλ. Ταξίδια στη Μεσόγειο»: Μια έκθεση αφιερωμένη στο φως της Μεσογείου

Μετά την επιτυχία των εκθέσεων αφιερωμένες στο έργο του Βαν Γκογκ και του Γκουστάβ Κλιμτ, με ένα εκατομμύριο τριακόσιους χιλιάδες επισκέπτες, το ψηφιακό μουσείο Atelier des Lumières στο Παρίσι, εγκαινίασε τη νέα του έκθεση με τίτλο «Μονέ, Ρενουάρ , Σαγκάλ. Ταξίδια γύρω από τη Μεσόγειο».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 3 Ιανουαρίου 2021, αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των μεσογειακών ακτών όπου ανθεί η νεωτερικότητα και παρουσιάζει πάνω από 500 έργα 20 Γάλλων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και των: Ρενουάρ, Ματίς, Μονέ, Σαγκάλ.

Τα έργα προβάλλονται ψηφιακά σε τοίχους ύψους 10 μέτρων, μέσα σε έναν χώρο 3.300 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και στο πάτωμα και την οροφή, καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται μέσα σε ένα ηχητικό τοπίο. Το Atelier des Lumières βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού και είναι ένα πρώην χυτήριο, που μετατράπηκε σε ένα εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο, χάρη σε 120 προβολείς.

«Μονέ, Ρενουάρ , Σαγκάλ. Ταξίδια στη Μεσόγειο»: Μια έκθεση αφιερωμένη στο φως της Μεσογείου

Ο καλλιτέχνης διευθυντής του μουσείου, Τζιανφράνκο Ιανούτσι, συνεργάστηκε επί ένα χρόνο με τους τρεις καλλιτέχνες της ομάδας του για την προετοιμασία της έκθεσης.

«Δεν δείχνουμε τους πίνακες, δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Τους πίνακες πρέπει να τους δει κανείς στα μουσεία, εδώ γράφουμε ένα σενάριο και προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε. Πρόκειται για μια δημιουργία που εμπνέεται από τα πρωτότυπα έργα και είναι προσωπική, έτσι μπορεί να αρέσει στο κοινό αλλά μπορεί και όχι», εξηγεί ο Ιανούτσι.

«Μονέ, Ρενουάρ , Σαγκάλ. Ταξίδια στη Μεσόγειο»: Μια έκθεση αφιερωμένη στο φως της Μεσογείου

Μετά τον Βαν Γκογκ, ο οποίος δημιούργησε μερικά από τα πιο διάσημα έργα του στη νότια Γαλλία, πολλοί καλλιτέχνες αναζήτησαν την ίδια έμπνευση και ομορφιά στις ακτές της Μεσογείου. Από τη δεκαετία του 1880, η Μεσόγειος “αποπλανεί” τους καλλιτέχνες, οι οποίοι εγκαταλείπουν το Παρίσι και τον Γαλλικό Βορρά, για τις πόλεις και χωριά της νότιας Γαλλίας, όπως το Κολιούρ και το Σαν Τροπέ. Εκεί, αναπτύσσουν μια νέα αντίληψη του φωτός και του χρώματος. Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα των καλλιτεχνών αυτών που είτε μετακόμισαν είτε γεννήθηκαν στη νότια Γαλλία.

«Αυτή η έκθεση αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης που ήταν αφιερωμένη στον Βαν Γκογκ, ο πρώτος που εμπνεύστηκε από τα συγκεκριμένα χρώματα και το ιδιαίτερο φως της περιοχής. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι που θα αναζητήσουν αυτό το μοναδικό φως που απεικονίζει στα έργα του ο Βαν Γκογκ. Ταξιδεύουμε σε αυτή τη θάλασσα μαζί με 20 καλλιτέχνες, από τον Μονέ μέχρι τον Σαγκάλ, ο οποίος μας φέρνει στη νεωτερικότητα. Αυτή η ιδέα μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ φωτεινή και πολύχρωμη», δηλώνει ο Μπρούνο Μονιέ, ιδρυτής του μουσείου.

https://www.youtube.com/watch?v=guB4_irfyrk

ΠΗΓΗ: Francetvinfo, Cnews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος