MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση για τη λήξη της έκθεσης για τον Φρεντ Μπουασονά

Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, ταξιδεύουμε ξανά στα βήματα του Οδυσσέα, μέσα από την παρουσίαση του ειδικού τεύχους του Bulletin de Correspondance Hellénique moderne et contemporain της Γαλλικής Σχολής Αθηνών από την επιμελήτρια της έκθεσης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Estelle Sohier. Η εκδήλωση-παρουσίαση «Ιχνηλατώντας την Οδύσσεια ή πώς φωτογραφίζεται ο Όμηρος; Ο Βικτόρ Μπεράρ και ο Φρεντ Μπουασονά στα βήματα του Οδυσσέα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, 11:00-14:00, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης), με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό, στην αγγλική γλώσσα και ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.  

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση για τη λήξη της έκθεσης για τον Φρεντ Μπουασονά

Το 1912 ο Φρεντ Μπουασονά ταξίδεψε στη Μεσόγειο μαζί με το φιλέλληνα μεταφραστή της Οδύσσειας Βικτόρ Μπεράρ (VictorBérard, 1864-1931) στα ίχνη του Οδυσσέα. Το νέο τεύχος του Bulletin de Correspondance Hellénique moderne et contemporain που εκδίδει η Γαλλική Σχολή Αθηνών διερευνά τη σημασία αυτού του επιστημονικού και καλλιτεχνικού ταξιδιού, που επιχείρησε να εντοπίσει μυθικούς τόπους. Ανατρέχει επίσης στο τεράστιο έργο που πραγματοποίησε ο Βικτόρ Μπεράρ επί τέσσερις δεκαετίες πάνω στο έργο του Ομήρου και στην παραγωγή εικόνων της ελληνικής αρχαιότητας, σε μια εποχή που ο κινηματογράφος προσέφερε νέες μορφές αφήγησης του παρελθόντος.

Η παρουσίαση αυτής της συλλογικής έκδοσης θα συνοδευτεί από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ σε συν-σκηνοθεσία του Φρεντ Μπουασονά για τον Όλυμπο, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της βωβής ταινίας Helena, der Untergang, του Manfred Noa (1924, Bavaria Film AG, München).

Η έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» αποτελεί παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Πόλης της Γενεύης και με τη συνδρομή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λεζάντες

1. fredboissonnasreflections

Φρεντ Μπουασονά, Πέλαγος μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, κύμα και ασημί αντανακλάσεις, 1912, © Βιβλιοθήκη της Γενεύης

 2. fred boissonnas boats    

Φρεντ Μπουασονά, Παραλία κοντά στη Μεσσήνη: η βόρεια είσοδος στον κόλπο, ανάμεσα σε Πούντα ντελ Φάρο και Σκύλλα (Σικελία και Καλαβρία), 1912, © Βιβλιοθήκη της Γενεύης

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

email: info.photogrpahy@momus.gr   

Τ. : +30 2310 566716

fb @MOMusPhotography / #MOMusPhotography

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-20:00

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος