Mήνας μαύρης ιστορίας με ένα σταφύλι στον ήλιο

Με αφορμή τον «Μήνα μαύρης ιστορίας» η κλασική ταινία "A raisin in the Sun" παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στις 28 Φεβρουαρίου 2023

Είναι στενάχωρο που κάτι αυτονόητο γίνεται γιορτή, με σκοπό την αφύπνιση όσων επιλέγουν να ζουν με τις παγιωμένες πεποιθήσεις προηγούμενων γενιών. Ο μήνας Αφρο-αμερικανικής ιστορίας, που πλέον ονομάζεται «μήνας μαύρης ιστορίας»(Black History Month), δημιουργήθηκε το 1926 για την υπενθύμιση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Δυστυχώς, σχεδόν 100 χρόνια μετά, ο ρατσισμός γιγαντώνεται, φιλτράρεται με πολιτική ορθότητα και καταναλώνεται σερβιρισμένος σε διαφορετικά σχήματα, ποιότητες, φόρμες. Ο κινηματογράφος με πολλές δυσκολίες έχει αντισταθεί διατηρώντας το «color blind policy» (έστω για την ενδυνάμωση του box office ή και για τα μάτια του κόσμου). Η τέχνη βλέπετε ξέρει να κρατάει τα προσχήματα. Ευτυχώς, ευαισθητοποιημένοι φορείς φροντίζουν τα το υπογραμμίζουν για να μας θυμίζουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με διάφορους φορείς που μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της, για να γιορτάσει αυτόν τον μήνα τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ισότητα, την καθαρή ματιά, παρουσιάζει τη (βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο) κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι με τον Σίντνεϊ Πουατιέ «Ένα Σταφύλι στον Ήλιο» (1961). Η μία και μοναδική της προβολή θα γίνει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 19.00 με ελεύθερη είσοδο. Θα προλογίσει ο ελληνο-κογκολέζος ηθοποιός, μουσικός και ερμηνευτής Jerome Kaluta.

Πριν 14 χρόνια γυρίστηκε και remake της ταινίας που διανεμήθηκε αποκλειστικά για οικιακή θέαση.

Ο τίτλος του θεατρικού και της ταινίας εμπνεύστηκε από το ποίημα Harlem του Langston Hughes.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος