Μια ημερίδα – κραυγή για τη φύση από το dreamideamachine στην Τεχνόπολη

Ημερίδα στο πλαίσιο του Platforms Project 2023, με τίτλο «nature, nature, nature!!! Η φύση ψυχορραγεί (!) Εμείς κωφεύουμε (?)» διοργανώνει το online περιοδικό τέχνης www.dreamideamachine.com το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 στις 15:00, στο Κτίριο Αεριοφυλάκιο 1 Αμφιθέατρο ‘’Μιλτιάδης Έβερτ’’ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι.

Το ‘’nature, nature, nature’’ είναι ένα work in progress project που ξεκίνησε το περιοδικό dreamideamachine στο residence του στην Αθήνα και η Ημερίδα είναι κομμάτι του, που λειτουργεί ακριβώς όπως ακούγεται, ως μία κραυγή απέναντι στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ό,τι συμβαίνει στη φύση. «Η φύση ψυχορραγεί, εμείς κωφεύουμε;»

«Οι άνθρωποι της τέχνης, σίγουρα όχι (!) Και πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, πως θα ήταν δυνατό να κωφεύουμε σε ένα θέμα τόσο μεγάλο, σημαίνουσας σημασίας παγκοσμίως μια και οι αλλαγές που συντελούνται στη φύση και το περιβάλλον από την ανθρώπινη υπερ-εκμετάλλευση και την αλόγιστη χρήση είναι δραματικές», απαντούν οι διοργανωτές.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, αλλά και κάποιοι από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο project, μέσα από τους δικούς τους προβληματισμούς, συγκαλούν τους θεατές σε μία συζήτηση για ένα από τα σημαντικότερα θέματα της εποχής μας που τους αφορά και τους εμπεριέχει.

Μια ημερίδα – κραυγή για τη φύση από το dreamideamachine στην Τεχνόπολη
Έφη Μιχάλαρου, Η Αστική Φύση & τα Πάρκα ως Προσομοίωση της Φύσης, Παρίσι 2023, Φωτο. Δημήτρης Λεμπέσης

Η Έφη Μιχάλαρου (Δημοσιογράφος, Κριτικός Τέχνης & Ανεξάρτητη Επιμελήτρια Εκθέσεων) και Διευθύντρια του online περιοδικού τέχνης www.dreamideamachine.com  επικεντρώνεται στην Ομιλία της με τίτλο «Η Αστική Φύση και τα Πάρκα ως Προσομοίωση της Φύσης» στα αστικά πάρκα και τον ρόλο που κατέχουν στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Θέμα που την απασχολεί ιδιαιτέρως από το 2015, που ζει και εργάζεται σταθερά μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι, παρατηρώντας τόσο τη συμπεριφορά, όσο και την ανάγκη των ανθρώπων να βρίσκονται καθημερινά στα Πάρκα. «Η περιποίηση, η καλλιέργεια και η αναλωσιμότητα των φυτών προς χάριν της αισθητικής και της αισθητικοποίησης, εν τέλη μας απομακρύνουν από την ίδια τη φύση όπως την γνωρίζουμε στα βουνά, τα δάση και τη θάλασσα. Λογική που αντιβαίνει στους νόμους και τους κανόνες της, αφού  μέσα από την αρχέγονη σοφία της και την αέναη πορεία της, μέσα από τον κύκλο των εποχών, την γέννηση, τη φθορά, το θάνατο και την αναγέννηση, αν ο άνθρωπος δεν επέμβει, η ομορφιά της είναι απαράμιλλη», σχολιάζει.

Ο εικαστικός Παναγιώτης Βούλγαρης, στην Ομιλία του με τίτλο «Η Παρέμβαση στη Φύση ως Ελάχιστη Δομή», με βάση την εμπειρία του στην πραγματοποίηση εικαστικών έργων στο φυσικό τοπίο, διερευνά το πώς η τέχνη μπορεί να υπάρξει σε αυτό, με τον ελάχιστα παρεμβατικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κινητοποιήσει τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους, παρέχοντας μια διαφορετική και διευρυμένη εμπειρία μέσα από το καλλιτεχνικό έργο.

Μια ημερίδα – κραυγή για τη φύση από το dreamideamachine στην Τεχνόπολη
Σοφία Κυριακού, Magic object, 2022-23, Ευρεθέντα υλικά, Διαστάσεις Μεταβλητές

Αντικείμενα από τις παραλίες και τη φύση συλλέγει η εικαστικός Σοφία Κυριακού και δημιουργεί έργα που, όπως αναφέρει και ο τίτλος της ομιλίας της, λειτουργούν ως «Καλές πρακτικές παρέμβασης για την τέχνη και το περιβάλλον».  Την ενδιαφέρει η επανα-χρήση των υλικών ως αφετηρία επανα-νοηματοδότησης, με χαρακτήρα όχι μόνον προσωπικό, κοινωνικό, βιωματικό, αλλά και εκπαιδευτικό, αφού έχει εμπλακεί και συντονίσει συμμετοχικές δράσεις και παρεμβάσεις.

Η εικαστικός Μαρία Σταμάτη συμμετέχει στο Nature με ένα project της σχετικά με την υπεραλίευση και την προστασία των θαλασσών. Συνακόλουθο είναι ο τίτλος της δικής της ομιλίας να είναι «Η θάλασσα δεν είναι βιομηχανία», όπου διερευνά, μέσα από συγκλονιστικά στοιχεία που εντάσσει στο έργο της, τη μείωση των θαλάσσιων πληθυσμών μιας και το 65% των παγκόσμιων αποθεμάτων ψαριών πλήττεται από την υπεραλίευση.

Μια ημερίδα – κραυγή για τη φύση από το dreamideamachine στην Τεχνόπολη
Μαρία Σταμάτη, Η Θάλασσα δεν είναι βιομηχανία 1, 2023, Κατασκευή- Μικτή τεχνική, 16×16εκ. X 20 εκ. ύψος

Ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Παναγιώτης Ράππας μέσα από την ομιλία του με τίτλο «Η φύση και η συνήθεια στην ζωή και την τέχνη» ασχολείται με το πώς οι κυρίαρχες επιστημονικές θεωρίες, τα ρεύματα σκέψης και οι δοξασίες της κάθε εποχής επηρεάζουν τους καλλιτέχνες και φτάνουν να αποτυπωθούν στο έργο τους.

Ενώ η εικαστικός Χρύσα Σκορδάκη μέσα από την ομιλία της με τίτλο «Κοινωνικός εαυτός και φύση» μοιράζεται το προσωπικό της βίωμα, τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα από τις διαδικασίες των συμμετοχικών δράσεων και παρεμβάσεών της στο πεδίο. Οι δράσεις αυτές έχουν γίνει με μεθόδους βασισμένες στην Τέχνη, καθώς επίσης και τη φιλοσοφία και το σκεπτικό του Π.Μ.Σ. Κλινική Εφαρμοσμένη Κοινωνιολογία και Τέχνη, το οποίο στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής ενδυνάμωσης, της χειραφέτησης και της συλλογικής δράσης.

Συντονισμός Ημερίδας: Μαρία Σταμάτη-Εικαστικός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος