Μια έκθεση για το Φεγγάρι στο Grand Palais

Μια νέα έκθεση που γιορτάζει τα 50 χρόνια από τότε που πάτησε ο άνθρωπος στο Φεγγάρι, άνοιξε πρόσφατα στο Grand Palais στο Παρίσι με τίτλο «Φεγγάρι. Από τα πραγματικά στα φανταστικά ταξίδια» και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουλίου 2019.

Με αφετηρία το πραγματικό ταξίδι του Apollo 11 στο Φεγγάρι τον Ιούλιο του 1969 που σηματοδότησε μια νέα εποχή, η έκθεση φιλοξενεί περίπου 200 έργα ζωγραφικής, γλυπτά κι εγκαταστάσεις. Χωρίζεται σε πέντε ενότητες και προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει έργα από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από την Ευρώπη και αλλού, που είναι εμπνευσμένα από τη Σελήνη. Μέσα από τα έργα αυτά, η έκθεση διερευνά μεγάλα ερωτήματα που αφορούν την ανθρωπότητα, τη θέση της γυναίκας, τον εθνικισμό και την ανισότητα της οικονομικής ανάπτυξης.

Μια έκθεση για το Φεγγάρι στο Grand Palais

Ένα αντίγραφο του τηλεσκοπίου του Γαλιλαίου, τα πρώτα σχέδια, χάρτες και φωτογραφίες της Σελήνης, αποκαλύπτουν επίσης την εξέλιξη της ανθρώπινης ματιάς ως προς το συγκεκριμένο θέμα καθώς και την διαρκή αναζήτηση της αντικειμενικής αλήθειας από όπου όμως δε λείπει το όνειρο ή η αισθητική περισυλλογή.

Τα τρία «πρόσωπα» της Σελήνης

Το πρώτο της «πρόσωπο» είναι ευεργετικό και τρυφερό, είναι η Σελήνη που προστατεύει και εμπνέει. Υπό την προστασία της, ο άνθρωπος ονειρεύεται, αγαπά, κοιμάται, προσεύχεται ή διαλογίζεται. Το δεύτερο πρόσωπο αποτυπώνει τη μεταβλητή της φύση, τις οποίας οι μεταλλάξεις καθοδηγούν τους ανθρώπους στο να ορίσουν την ώρα και τα ημερολόγιά τους. Τέλος, το τρίτο πρόσωπο συμβολίζει το σκοτάδι, τη μελαγχολία ή την τρέλα: τη μαύρη ή δαιμονική Σελήνη, πηγή φαντασιών και φόβων.

Μια έκθεση για το Φεγγάρι στο Grand Palais

Το τελευταίο μέρος της έκθεσης δείχνει το φεγγάρι ως έμπνευση κοντινή και μυστηριώδης, που αποκαλύπτει τη φύση μέσα από το φως που αντανακλάται, παράξενο, οικείο, μελαγχολικό και στοχαστικό. Μια απόλυτη διαλογιστική βόλτα κάτω από το βλέμμα της Σελήνης.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος