Μια έκθεση για την αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Saint-Raymond της Τουλούζης

Για τους αρχαίους Έλληνες, ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένα στοιχείο της φύσης. Είναι μόνο εκεί για να υπηρετήσει τους θεούς. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της έκθεσης με τίτλο «Τελετουργικά της Ελλάδας: μια εμπειρία για τις αισθήσεις» που φιλοξενείται στο Μουσείο Saint-Raymond στην Τουλούζη έως τις 25 Μαρτίου 2018.

«Θέλαμε να δείξουμε πως οι αρχαίοι Έλληνες, όταν ήθελαν να επικοινωνήσουν με τους Θεούς, χρησιμοποιούσαν όλες τους τις αισθήσεις», εξηγεί η Evelyne Ugaglia, διευθύντρια του Μουσείου.

Μια έκθεση για την αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Saint-Raymond της Τουλούζης

Η έκθεση εστιάζει στις τέσσερις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων: γάμος, θυσία, συμπόσιο και κηδεία, όπου οι θεοί δεν είναι ποτέ μακριά και μας θυμίζει πώς ενεργοποιούνταν στα αρχαία χρόνια οι πέντε αισθήσεις.

Το κοινό μπορεί να ακούσει μελοποιημένα κείμενα της Σαπφούς, να μυρίσει τα αρωματικά προϊόντα και καλλυντικά που χρησιμοποιούσε η αρχαία ελληνίδα νυφη νύφη ή να γευτεί το κέικ με μέλι και σουσάμι. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να αγγίξουν τα υφάσματα που είναι βαμμένα με σαφράν και που δημιουργήθκαν για τις ανάγκες της έκθεσης.

Μια έκθεση για την αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Saint-Raymond της Τουλούζης

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα σχολαστικής έρευνας του εργαστηρίου PLH-Erasmus του Πανεπιστημίου της Τουλούζης 2 Jean-Jaurès. Έχει επίσης αναγνωριστεί ως μια διοργάνωση εθνικού ενδιαφέροντος από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας, τη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την Υπηρεσία των Μουσείων της Γαλλίας. Επιπλέον, το Μουσείο του Λούβρου και το Εθνικό Μουσείο Ετρούσκων της Villa Giulia της Ρώμης δάνεισαν πολλά από τα σπάνια αντικείμενα που εκτίθενται.

Μια έκθεση για την αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Saint-Raymond της Τουλούζης

https://www.youtube.com/watch?v=26BfO7pldS0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος