«Μέντωρ»: Στο “φως” σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο του Έλγιν

Το πλοίο «Μέντωρ», ένα από τα σκάφη με τα οποία ο λόρδος Έλγιν μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά του βανδαλισμένου Παρθενώνα, σιγά σιγά ανελκύεται. Είχε ναυαγήσει το 1802 έξω από τα Κύθηρα. Ο Έλγιν είχε επιστρέψει και απομάκρυνε τον αρχαίο θησαυρό, όμως τα ευρήματα από το ναυάγιο είναι σημαντικά και οι υποβρύχιες λήψεις εκπληκτικές.

Δύτες αρχαιολόγοι ανέλκυσαν ένα τμήμα από το κουφάρι του πλοίου, που βυθίστηκε το Σεπτέμβριο του 1802 έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα, στα Κύθηρα.

Επρόκειτο για ένα από τα πλοία που είχε χρησιμοποιήσει ο Λόρδος Έλγιν για την μεταφορά των αρχαιοτήτων, που είχε αποσπάσει μεταξύ άλλων και από τα μνημεία της Ακρόπολης. Τα κιβώτια πάντως με τα κλεμμένα τα είχε ανελκύσει δύο χρόνια αργότερα.

«Δεν έχουμε ευρήματα με τις αρχαιότητες που μετέφερε. Φέτος βρήκαμε αρκετά αντικείμενα από αυτά που ανήκαν στους επιβάτες και το πλήρωμα, όπως επίσης και αντικείμενα από τον εξαρτισμό του πλοίου» τόνισε ο αρχαιολόγος-αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δημήτρης Κουρκουμέλης.

Βρέθηκαν επίσης δύο μεγάλα τμήματα σχοινιών, ένα εξάρτημα ναυτικού εξάντα, δύο χρυσά νομίσματα Ολλανδίας, αλλά και κοσμήματα επιβατών.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος