Μέγαρο Μουσικής: Πρεμιέρα για τον “Σιμόν” – το πρώτο ρομπότ μουσικός που αυτοσχεδιάζει σε πραγματικό χρόνο

Ένα διαφορετικό jazz live πραγματοποιείται απόψε, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής με πρωταγωνιστή ένα ρομπότ, τον “Σιμόν”, το οποίο θα συμπράξει ως ισότιμο μέλος της ζωντανής ορχήστρας, μαζί με τον διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα και καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτρη Βασιλάκη.

Στο εν λόγω live ο Σιμόν θα ερμηνεύσει τραγούδια από το άλμπουμ “Shimon Sings, σε δικούς του στίχους και μουσική ενώ για πρώτη φορά, θα αυτοσχεδιάσει με τους μουσικούς ζωντανά επί σκηνής σε κομμάτια του “Labyrinth – Daedalus Project”, το βραβευμένο άλμπουμ του Δημήτρη Βασιλάκη από για την ιστορική Candid Records που επανακυκλοφορεί 20 χρόνια μετά, με bonus tracks από το live στο θρυλικό Birdland της Νέας Υόρκης. Το ρομπότ Σιμόν θα συνοδεύσει και αυτοσχεδιάσει στη μαρίμπα αλλά και στη φωνή.

Ο κ. Βασιλάκης μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” για το αποψινό live αλλά και για την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το πρότζεκτ του “Σιμόν”.

Η τεχνολογία πίσω από το ρομπότ “Σιμόν”

Η έρευνα του Δημήτρη Βασιλάκη ονομάζεται jazz mapping, αφορά τη χαρτογράφηση της γλώσσας της τζαζ και έχει στόχο να αναδείξει τον αφηγηματικό της χαρακτήρα, προσφέροντας στην τεχνητή νοημοσύνη τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιληφθεί τη διαδικασία της μηχανικής μάθησης. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), όπου αναπτύσσεται το ρομπότ “Σιμόν”. H συναυλία-παρουσίαση στο Μέγαρο περιλαμβάνει συνθέσεις ειδικά γραμμένες για το ρομπότ “Σιμόν” από τον Γκιλ Γουάινμπεργκ, τον δημιουργό του, και τον Δημήτρη Βασιλάκη. Το σχήμα περιλαμβάνει σαξόφωνο, τρομπέτα, πιάνο, μπάσο, τύμπανα, κιθάρα και laptop. Ως μέλος του τζαζ συνόλου, το ρομπότ “Σιμόν” συνοδεύει και αυτοσχεδιάζει στη μαρίμπα και στη φωνή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος