«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» – Διαδικτυακή προβολή του Ινστιτούτου Θερβάντες για την Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας – FeCHA και η Πρεσβεία της Ισπανίας, μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε το ντοκυμαντέρ της Βίκυ Καλάβια, «Μαρία Μολινέρ. Απλώνοντας λέξεις», με υποτίτλους στα ελληνικά.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην γυναίκα που με υπομονή, μεθοδικότητα και επιστημονική αρτιότητα, συνέγραψε το περίφημο Diccionario de uso del español (Λεξικό Χρήσης της Ισπανικής Γλώσσας), που εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο σημείο αναφοράς στην ισπανική λεξικογραφία. Ένα έργο ζωής, αλλά κι ένας άθλος, δεδομένης της θέσης της γυναίκας εκείνη την εποχή.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στις 8 Μαρτίου στον ιστότοπο https://video.fecha.gr/ για τις επικράτειες της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» – Διαδικτυακή προβολή του Ινστιτούτου Θερβάντες για την Ημέρα της Γυναίκας

Η Μαρία Μολινέρ (1900 – 1981) μεγάλωσε στη Σαραγόσα, στο πανεπιστήμιο της οποίας σπούδασε ιστορία και εργάστηκε ως αρχειοθέτρια σε διάφορα αρχεία της Ισπανίας όπως αυτό της Σαλαμάνκας. Προηγουμένως είχε ασχοληθεί με το πρώτο αραγωνικό λεξικό. To 1924 υπήρξε η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια και μία από τις πρωτοπόρους της οργάνωσης του συστήματος βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας, στα πλαίσια της διεύρυνσης της εκπαίδευσης στην ισπανική επαρχία και στις απομακρυσμένες περιοχές.

Λόγω των αριστερών πεποιθήσεων αυτής και του συζύγου της, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, με τη νίκη των εθνικιστών στον Ισπανικό Εμφύλιο απομακρύνθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους.

Το σημαντικότερο έργο της, το Diccionario de uso del español είχε αρχικά σκοπό να γεμίσει ορισμένα κενά που παρουσίαζε το λεξικό της Ισπανικής Ακαδημίας αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε ένα αξιοπρόσεκτο και ευμεγέθες λεξικογραφικό έργο που χρειάστηκε 15 χρόνια ατομικής εργασίας. Εκδόθηκε το 1966-67 από τον εκδοτικό οίκο Gredos κι έκτοτε αποτελεί το σημαντικότερο σημείο αναφοράς στην ισπανική λεξικογραφία.

Για πολύ καιρό η Μαρία Μολινέρ θεωρείτο ότι θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα κατείχε μια θέση στην Ισπανική Ακαδημία. Εντούτοις, λόγω διαφόρων αιτιών μεταξύ των οποίων και το φύλο της, προτιμήθηκε ο φιλόλογος Εμίλιο Αλάρκος. Πρώτη γυναίκα μέλος της Ακαδημίας θα γινόταν τελικά η Μαρία Κόντε το 1979.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος