To Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, Αθήνα) ξεκινά τις προβολές της νέας σεζόν με έναν μήνα αφιερωμένο στη μυστηριώδη, αντιφατική και περίπλοκη σχέση μας με τα ζώα και τη φύση γύρω μας, μέσα από δύο απροσδόκητα ντοκιμαντέρ που καλύπτουν με τρόπο μαγικό την απόσταση από το σκοτεινό παραμύθι στη δυστοπική επιστημονική φαντασία.
Είσοδος ελεύθερη
Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους
Πρώτη πανελλήνια προβολή
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 21:00
LΥΝΧ MΑΝ (2023)
Σκηνοθεσία: Juha Suonpää / Διάρκεια: 82’
Κουβαλώντας περήφανα εκλεκτικές συγγένειες με τον διαβόητο «Grizzly Man» του Werner Herzog, ο Φινλανδός Hannu διαθέτει μια απαράμιλλη αγάπη και σύνδεση με τη φύση. Όμως το ζώο που περισσότερο απ’ όλα έχει κλέψει την καρδιά του είναι ο σπάνιος ευρωπαϊκός λύγκας: Σαν σύγχρονος σαμάνος, ο Hannu φορά μια μάσκα ζώου και διασχίζει βάλτους και πυκνή βλάστηση προκειμένου να ξεδιαλύνει τα μυστήρια του ακριβοθώρητου αυτού αιλουροειδούς. Με πολύτιμο υλικό και στοιχειωμένα νυχτερινά πλάνα από κάμερες κρυμμένες στρατηγικά στο δάσος, το «Lynx Man» σκιαγραφεί ένα μοναδικό πορτρέτο του φυσικού κόσμου γύρω μας, αλλά και της πάντοτε απειλητικής ανθρώπινης παρέμβασης. Ακροβατώντας μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, η ζωή του Hannu αποτελεί ωστόσο μια απροσδόκητα συγκινητική απόδειξη ότι υπάρχει στ’ αλήθεια τρόπος να επιτύχουμε την πολυπόθητη αρμονική συνύπαρξη με τα άγρια πλάσματα αυτού του κόσμου.
Δείτε το trailer εδώ
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 21:00
FAUNA (2023)
Σκηνοθεσία:Pau Faus / Διάρκεια:74’
Σε ένα δάσος στα περίχωρα της Βαρκελώνης, ένας ηλικιωμένος βοσκός και το κοπάδι του ζουν δίπλα σε ένα high-tech εργαστήριο που διεξάγει πειράματα σε ζώα. Αυτοί οι δύο διαμετρικά αντίθετοι κόσμοι αντικρίζουν καθημερινά ο ένας τον άλλον, όντας δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, ο βοσκός βλέπει το επάγγελμά του να εξαφανίζεται, ενώ την ίδια στιγμή, απέναντί του, οι επιστήμονες είναι πιο πολυάσχολοι από ποτέ, καθώς αναζητούν πυρετωδώς το εμβόλιο του κορωνοϊού. Με ξεχωριστή αισθητική που μοιάζει να ξεπήδησε από δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ’70, το «Fauna» ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια την προαιώνια σχέση εξάρτησης ανάμεσα στους ανθρώπους, τα ζώα και την επιστήμη. Ένα ντοκιμαντέρ επιστημονικής φαντασίας για τους μετα-πανδημικούς καιρούς που διανύουμε.
Δείτε το trailer εδώ
Οι προβολές αποτελούν μέρος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Doc in Exile 2023-24.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος