Λονδίνο: Η Εθνική Πινακοθήκη δημιουργεί την πρώτη έκθεση σχεδιασμένη για κινητά τηλέφωνα

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (National Gallery) παρουσιάζει την πρώτη της έκθεση σχεδιασμένη για κινητά τηλέφωνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να βιώσουν με απίστευτη λεπτομέρεια ένα ολλανδικό αριστούργημα του 16ου αιώνα που αφηγείται την ιστορία της γέννησης του Χριστού.

Ο πίνακας «The Adoration of the Kings» του Jan Gossaert βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συναρπαστικής έκθεσης στη γκαλερί του Λονδίνου που άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά αναγκάστηκε να κλείσει μετά από μια εβδομάδα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σχεδόν κανείς δεν το είδε, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Εθνική Πινακοθήκη αποφάσισε να το ξαναπαρουσιάσει με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η έκθεση και η διαδικτυακή έκδοσή της δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος καινοτομίας του οργανισμού. Η Emma McFarland, η οποία ηγείται του προγράμματος, δήλωσε ότι η εμπειρία του κινητού έγινε πειραματικά.

«Στόχος μας μέσω του προγράμματος καινοτομίας είναι να δημιουργήσουμε ευχάριστες, ουσιαστικές εμπειρίες που προσελκύουν νέο και πιο ετερόκλητο κοινό με διαφορετικούς τρόπους, τοποθετώντας τους επισκέπτες μας στο επίκεντρο της διαδικασίας σχεδιασμού».

Λονδίνο: Η Εθνική Πινακοθήκη δημιουργεί την πρώτη έκθεση σχεδιασμένη για κινητά τηλέφωνα

Ο πίνακας είναι παραδοσιακά περισσότερο μια χριστουγεννιάτικη εμπειρία και όχι πασχαλιάτικη και απεικονίζει βασιλιάδες, αυλικούς, βοσκούς, ζώα και αγγέλους που φθάνουν για να λατρέψουν το θείο βρέφος που κάθεται στην αγκαλιά της μητέρας του σε ένα ερειπωμένο παλάτι.

Η εμπειρία σε κινητά τηλέφωνα θα επιτρέψει στους χρήστες να κάνουν μεγέθυνση στις λεπτομέρειες. Θα περιλαμβάνει έξι ποιήματα με τη φωνή του Balthasar, του μαύρου βασιλιά που απεικονίζεται στα αριστερά της Μαρίας, με το δώρο του, το μύρο, φορώντας μια κόκκινη ρόμπα με γούνα λυγκα και υπέροχες μπότες με δέρμα τόσο λεπτό που μπορείτε να δείτε τα δάχτυλά του. Τα ποιήματα έγραψε και ερμήνευσε η Βρετανο-Νιγηριανή ποιήτρια Theresa Lola η οποία στο παρελθόν είχε κερδίσει το Βραβείο Νέων για το Λονδίνο.

Όπως και με την αρχική έκθεση, ο στόχος της πινακοθήκης ήταν να συνδυάσει ήχους, εικόνες, ποίηση και αλληλεπίδραση «για να εξερευνήσει τα θέματα της ρήξης, του μετασχηματισμού και της ανανέωσης» μέσα από το πρίσμα του Balthasar.

Ο πίνακας είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αναγέννησης της Βόρειας Ευρώπης που ζωγράφισε ο Gossaert από το 1510 έως το 1515. Βρίσκεται στη συλλογή της πινακοθήκης από το 1911, την οποία αγόρασε από τη χήρα του ένατου κόμη του Κάρλαιλ έναντι μικρότερου ποσού από την αγοραία αξία του.

Η έκθεση «Sensing the Unseen: Step to Gossaert’s Adoration» θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου. Η έκδοση για κινητά θα «ανέβει» στον ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης την Παρασκευή 2 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος