«Λογοκρισία και ελληνικός κινηματογράφος» του Άγγελου Πολύδωρου

Array

Από τις εκδόσεις Αμαρυσία κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Λογοκρισία και ελληνικός κινηματογράφος» του Άγγελου Πολύδωρου, συγγραφέα του κινηματογραφικού λεξικού «Χλαμύδα» (2011 και 2021).

Το εύχρηστο αυτό βιβλίο, αποτελεί μια συνοπτική και συνολική καταγραφή της σχέσης της λογοκρισίας με τις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

«Λογοκρισία και ελληνικός κινηματογράφος» του Άγγελου Πολύδωρου

Στις σελίδες του, περιλαμβάνεται μια σύντομη ιστορία του νομικού πλαισίου της λογοκρισίας και των ανθρώπων που την ασκούν, η εξέλιξη του ελέγχου της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής καθώς και οι ταινίες-θύματα αυτού του ελέγχου. Ελληνικές ταινίες που δύσκολα πιστεύει κάποιος ότι είχαν λογοκριθεί και ταινίες που η απαγόρευσή τους χάλασε κόσμο την εποχή που προβλήθηκαν.

Τέλος, υπάρχουν αποσπάσματα πρακτικών από συνεδριάσεις επιτροπών ελέγχου και γενικά ένα σπαρταριστό παρασκήνιο πίσω από τις ταμπέλες «Ακατάλληλον» ή «Αυστηρώς Ακατάλληλον», που κάποτε αναρτούσαν εμφανώς στις προθήκες των κινηματογράφων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άγγελος Πολύδωρος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου άρχισε να μελετά δημοσιογραφία και κινηματογράφο. Η πρώτη του εργασία ήταν οικονομικός προϊστάμενος σε μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό. Στη δημοσιογραφία μπήκε το 1987 και κριτική κινηματογράφου άρχισε να γράφει το 1990. Συνεργάζεται με το myFilm.gr και πέραν της κριτικής και της παρουσίασης ταινιών έχει γράψει πολλά ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα και έρευνες στην εφημερίδα «Αμαρυσία» (Ιστορία της Επιστημονικής Φαντασίας, Τζέιμς Μποντ & Παγκοσμιοποίηση κ.ά.). Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και διατηρεί δικό του ιστολόγιο (aggelospolidoros.blogspot.com) με τίτλο «Υποκείμενα» στο οποίο αναρτά κριτικές κινηματογράφου και άλλες απόψεις του.
Το «Λογοκρισία και Ελληνικός Κινηματογράφος» είναι το δεύτερο βιβλίο του.

Σχετική Είδηση: Οι «ταινίες χλαμύδας» και το κινηματογραφικό τους λεξικό – Συνέντευξη με τον Άγγελο Πολύδωρο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος