ΛΑΡΚΟ: Ο Μέγας Αλέξανδρος το καταραμένο φίδι και ο… Σκαρίμπας

«Έτος Σκαρίμπα» το 2024, με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό του και το σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ διοργανώνει την Κυριακή 14, Γενάρη 2024 στις 17:00 στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού της ΛΑΡΚΟ, παράσταση Καραγκιόζη , στο πλαίσιο έκφρασης αλληλεγγύης με το «Σύλλογο Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα».

Η παράσταση έχει τίτλο: «Ο Μέγας Αλέξανδρος το καταραμένο φίδι και ο… Σκαρίμπας»

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρχει μπουφές και θα μοιραστούν συμβολικά δωράκια που προσέφεραν σωματεία της Αττικής για τα παιδιά.

Λίγα λόγια για τον Γ. Σκαρίμπα και για το «2024, ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ» στην Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Ο Γιάννης Σκαρίμπας υπήρξε σημαντικός άνθρωπος των Γραμμάτων και της Τέχνης.

Γεννήθηκε στη Φωκίδα το 1893, τέλειωσε τα σχολεία του στην Πάτρα, αλλά έζησε και εργάστηκε στη Χαλκίδα από τη δεύτερη δεκαετία του 1900 έως και το θάνατό του το 1984, σε ηλικία 91 ετών. Έγραψε πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και ποίηση, ενώ υπήρξε και ερασιτέχνης Καραγκιοζοπαίχτης, φτιάχνοντας μόνος του τις φιγούρες και τα σενάρια των παραστάσεων.

Πήρε διάφορα βραβεία για την Τέχνη του. Η οποία, όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν επηρεασμένη από τη ζωή του λαού και στο λαό απευθύνεται, καταγγέλοντας ταυτόχρονα τα κατεστημένα που τον τυρρανούν.

Καθώς θεωρείται ο πιο σημαντικός λογοτέχνης της Χαλκίδας κατά τη νεότερη ιστορία της, η πόλη του τον τίμησε και τον τιμά, άλλοι ειλικρινά και άλλοι θέλοντας και μη.

Ο τάφος του βρίσκεται κάτω από το Κάστρο του Καράμπαμπα. Η προτομή του στην πλατεία Καμάρα. Ο δρόμος κοντά στο τελευταίο σπίτι που έμενε πήρε το όνομά του. Το Αρχείο-Μουσείο του βρίσκεται στην πλ. Αγίου Νικολάου όπου εκτίθενται και οι φημισμένες Καραγκιζοφιγούρες του. Κάθε χρόνο γίνεται το Φιλολογικό μνημόσυνό του και τα καλοκαίρια καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με το όνομα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ. Υπάρχει φυσικά και ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα που μεριμνά για τα προαναφερόμενα.

Στις 24 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατό του και γι’ αυτό το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χαλκιδέων ομόφωνα κήρυξε το 2024 ως ΕΤΟΣ. Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ, αποδεχόμενο σχετική πρόταση του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

Κατά τις δραστηριότητες ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ ο Σύλλογος έχει διελέξει να αναδειχτούν ορισμένες από τις αξίες που υπηρετεί το έργο του Γ. Σκαρίμπα, οι οποίες είναι απολύτως επίκαιρες και στις μέρες μας. Συγκεκριμένα οι αξίες:

  • της κριτικής προσέγγισης της πραγματικότητας,
  • της κοινωνικής αλληλεγγύης
  • της τέχνης από τον λαό για τον λαό και – οι αντιπολεμικές/φιλειρηνικές.

Συμμετέχοντας ο Σύλλογος στην Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ, εκφράζει κατ’ αρχάς την αλληλεγγύη του στους μακρούς αγώνες του για κρίσιμα της ζωής των εργαζομένων και την προστασία πλουτοπαραγωγικών πηγών. Παρέχοντας την Καραγκιοζοπαράσταση – στην οποία μαζί με τους γνωστούς ήρωες του Καραγκιοζομπερντέ εμφανίζεται και ο Γ. Σκαρίμπας – τονίζει την αξία της τέχνης από τον λαό για τον λαό, ενώ μέσα από το περιεχόμενό της υποστηρίζει το σύνολο των προαναφερόμενων αξιών.

Ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα εύχεται να είναι το 2024 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ για τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και γενικότερα. Ευχόμαστε επίσης σε παιδιά και μεγάλους να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με τη λαϊκή τέχνη, μέρος της οποίας είναι και ο Καραγκιόζης».

Σχετικό θέμα: Διαμάχη για «Κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων» στην κατοχική Χαλκίδα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος