Κρήτη: Παραστάσεις… alla breve της όπερας του Μότσαρτ «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης»

Μια ξεχωριστή παραγωγή με πρωτοποριακή μορφή alla breve (εν συντομία), της όπερας «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Μότσαρτ – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- παρουσιάζεται στην Κρήτη. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) με το Λυρικό Θέατρο Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης που θα παρουσιαστεί στο κοινό σε επτά διαφορετικούς ανοιχτούς χώρους του νησιού, από τη Δευτέρα 19 έως και την Κυριακή 25 Ιουλίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ, Μύρων Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η πρωτοπορία του έργου έγκειται στο ότι επιχειρείται να παρουσιαστεί μια καλλιτεχνική μινιατούρα του έργου, κατά την οποία το κοινό θα έχει σχεδόν άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες.

Κρήτη: Παραστάσεις… alla breve της όπερας του Μότσαρτ «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης»«Η κανονική διάρκεια του έργου είναι τρεις ώρες, αλλά στην alla breve μορφή του θα διαρκέσει μία ώρα. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε δηλαδή μια καλλιτεχνική μινιατούρα του έργου με σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς και υπέρτιτλους στα ελληνικά. Όλα αυτά δίνουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα πάνω στη σκηνή που τραγουδούν οι τραγουδιστές, διότι ο κόσμος δεν είναι όπως στη μεγάλη όπερα που έχει απόσταση από τους καλλιτέχνες, αλλά είναι δίπλα του. Αυτή επαφή είναι το μαγικό στοιχείο της παράστασης», δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Η υπέροχη όπερα αντλεί το θέμα της από την ιστορία του νησιού και από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε σχολιαστεί, ως «ένα από τα έργα τα οποία, ακόμη και μία πρώτου μεγέθους ιδιοφυΐα όπως ο Μότσαρτ, επιτυγχάνει μόνο μια φορά στη ζωή του».

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΣΚΗ με το έργο αυτό ο Μότσαρτ που έζησε 35 χρόνια και άφησε παρακαταθήκη πάνω από πέντε εκατοντάδες αριστουργήματα θέλησε να μπει στα πολύ βαθιά νερά της opera seria, της σοβαρής όπερας, που ασχολείται με θέματα μυθολογίας ή με ιστορικά γεγονότα.

«Είναι κομβικής σημασίας έργο για το Μότσαρτ, το οποίο είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία όταν παρουσιάστηκε στο Μόναχο και τη Βιέννη και αποτέλεσε την παραγωγή που ώθησε τον Μότσαρτ να αρχίσει να γράφει τα κατοπινά του αριστουργήματα» πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση, η δράση επί της σκηνής είναι διαρκής και η αφηγηματική πλοκή είναι πλούσια από εσωτερική μουσική. Τρυφερή όσο η τραγική Ίλια, υστερική όπως η αμετανόητη Ηλέκτρα και τρομακτική όπως το θαλάσσιο τέρας του Ποσειδώνα, ενώ από τα σημαντικά στοιχεία της, είναι η συμμετοχή σε αυτήν ενός διεθνούς καστ βραβευμένων νέων λυρικών τραγουδιστών από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους Carla Cottini, Thomas Massey, Kristel Vinter, Kirsten Scott, Μάριο Μανιατόπουλο, Rick Agster και Μάνο Χριστοφακάκη οι οποίοι θα συνοδεύονται στο πιάνο από τον Δημήτρη Βεζύρογλου.

Η συνεργασία

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Συνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου αναφέρθηκε με θέρμη στη συνεργασία με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης, ενώ για τους καλλιτέχνες εξήγησε ότι προέρχονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου και είναι επιλεγμένοι από ακροάσεις.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που ηγείται της παράστασης ως σκηνοθέτης ένας Έλληνας, ο εγνωσμένου κύρους τραγουδιστής, σκηνοθέτης και μάνατζερ Στέφανος Κορωναίος, ενώ με καταγωγή από την Κρήτη είναι και ο υπεύθυνος κοστουμιών Κώστας Τζανιδάκης που με τη δουλειά του καταφέρνει κάτι πολύ δύσκολο. Να δημιουργήσει ένα διαχρονικό στήσιμο στην παραγωγή με κοστούμια που είναι κοστούμια του τότε, του σήμερα και του αύριο», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης που πρόσθεσε ότι και ο σχεδιασμός με τρισδιάστατες απεικονίσεις, που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και στην παραγωγή του Ιδομενέα alla breve (εν συντομία) με την υπογραφή του Jon DeGaetano, θα κερδίσουν τις εντυπώσεις και θα δημιουργήσουν, μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Οι παραστάσεις

Η όπερα «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Wolfgang Amadeus Mozart θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, την Τρίτη 20 Ιουλίου στην αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου Αρχανών, την Τετάρτη 21 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, την Πέμπτη 22 Ιουλίου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, την Παρασκευή 23 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο Χριστίνα του Αγίου Νικολάου, το Σάββατο 24 Ιουλίου στον κινηματογράφο του ξενοδοχείου Creta Maris στην Χερσόνησο και την Κυριακή 25 Ιουλίου στον Αίθριο χώρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Η παραγωγή alla breve (εν συντομία) του έργου, όπως τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτελεί προπομπό της μεγάλης παραγωγής που σχεδιάζεται να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου στο ΠΣΚΗ.

«Αν όλα κυλήσουν ομαλά με την πανδημία, στα τέλη Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις του έργου σε ολοκληρωμένη μορφή. Θα είναι μεγάλη τιμή, γιατί θα είναι η πρώτη στιγμή για την ιστορία της Κρήτης που ολόκληρο έργο όπερας θα ανεβεί σε εγκαταστάσεις που είναι σχεδιασμένες για να φιλοξενήσουν όπερα», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος