«Κράτησαν… τη ζωή μας» – Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη

Αφιερωμένη στους Ιακ. Καμπανέλλη, Τ. Λειβαδίτη, Γρ. Μπιθικώτση (και «υπό την σκέπην» του Μ. Θεοδωράκη) είναι η ετήσια θεματική έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», με τίτλο «Κράτησαν… τη ζωή μας».

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της έκδοσης: «Η ετήσια θεματική έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» ολοκληρώνεται. Η έκδοση του 2022 με τον γενικό τίτλο “Κράτησαν… τη ζωή μας”, είναι αφιερωμένη στο “Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη” και στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη και του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Συνεκτικός άξονας είναι και στα τρία, εκτενή αφιερώματα που παρουσιάζονται σε περίπου 200 σελίδες, η συνεργασία των τιμώμενων καλλιτεχνών με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον πρόλογο της έκδοσής μας: «Με την “αναχώρηση” του Μίκη, πέφτει η αυλαία της παρουσίας των μεγάλων δημιουργών που γεννήθηκαν στον απόηχο της Μικρασιατικής καταστροφής, ανδρώθηκαν στη δίνη του πολέμου και της κατοχής, βίωσαν τις παθογένειες του μετεμφυλιακού κράτους, καταξιώθηκαν τη “μακρά” δεκαετία του ’60. (…)»

Στις 320 σελίδες του βιβλίου –ημερολόγιου για το 2022 με τον τίτλο «Κράτησαν… τη ζωή μας» περιλαμβάνονται: α) κείμενα για το θεατρικό, κινηματογραφικό, συγγραφικό-ποιητικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη β) για τη ζωή και τον ποιητικό – στιχουργικό λόγο του Τάσου Λειβαδίτη και γ) για την πορεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση στο τραγούδι που συχνά ταυτίστηκε με την πορεία και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη. Όπως είθισται στις εκδόσεις μας, παρουσιάζεται ένα πλούσιο αρχειακό υλικό από εφημερίδες, φωτογραφίες, τεκμήρια. Ανάμεσα στα κείμενα που φιλοξενούνται ξεχωρίζουν δυο άμεσα και πλέον προσωπικά, της Κατερίνας Καμπανέλλη και του Γιάννη Θεοδωράκη (αδημοσίευτο αρχείο).

Για τη θεματική έκδοση του 2022 συνεργάστηκαν για την έρευνα – τεκμηρίωση – συγγραφή και επιμέλεια των κειμένων οι: Ελένη Γλαρέντζου, Φώντας Ζαβιτσάνος, Δήμητρα Κουντή, Αλέξης Παπαδόπουλος, Ροδόλφος Σταματίου, Ανθή Χαρώνη. Ευχαριστούμε θερμά την Κατερίνα Καμπανέλλη, τη Γωγώ Κοροβέση – Κολυτά, τον Αναστάση Μαδαμόπουλο, τον Γιώργο Μαρκόπουλο, τον Ροδόλφο Σταματίου, τον Μανώλη Τασούλα, την Όλγα Φτούλη για την ουσιαστική συμβολή τους στο φετινό εκδοτικό μας εγχείρημα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βιβλίο – ημερολόγιο “Κράτησαν… τη ζωή μας” θα τιμάται πέντε (5) ευρώ όπως όλες οι εκδόσεις μας από το 2016».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του  «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», αποτελούν οι:
Ανθή Χαρώνη, πρόεδρος,
Δήμητρα Κουντή, γενική γραμματέας,
Χάρη Βελαχουτάκου, αντιπρόεδρος,
Πέτρος Βερνάρδος, ταμίας
Αλέξης Παπαδόπουλος, οργανωτικός γραμματέας
Ελένη Γλαρέντζου, μέλος
Κατερίνα Πανάρα, μέλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος