Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα και Χαρά Τόκα στο «Μουσικό Κουτί» – Δείτε 4 βίντεο

Στο «Μουσικό κουτί» του Μάριου Τόκα στην ΕΡΤ1, τραγουδάμε για την εθνική μας μοναξιά, τη Σαλονίκη, την Κύπρο και τη νύχτα που μυρίζει γιασεμί! Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, για να τιμήσουν τον σπουδαίο συνθέτη και τα τραγούδια του, υποδέχονται, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, στις 22:00, τον Κώστα Μακεδόνα και τη Γιώτα Νέγκα, ενώ η Χαρά Τόκα μοιράζεται μαζί μας ιστορίες από τη ζωή του πατέρα της.

Ένα περιπετειώδες ταξίδι στο παρελθόν με το βλέμμα στο μέλλον! Ο Μάριος Τόκας συναντά μέσα από τα τραγούδια του και πάλι τον Δημήτρη Μητροπάνο στα Λαδάδικα και στην Εθνική μας μοναξιά, τον Γιάννη Πάριο στο Σημάδι, τον Πασχάλη Τερζή στις Επιστροφές καταστροφές, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Κωνσταντίνα και τη Χαρούλα Αλεξίου.

Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα και Χαρά Τόκα στο «Μουσικό Κουτί» – Δείτε 4 βίντεο
(Φωτογραφία: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ)

Ο Μάριος Τόκας έφυγε νέος από τη ζωή, αλλά άφησε πίσω του ένα μεγάλο και πολύ πλούσιο μουσικό έργο. Στην 30χρονη διαδρομή του, που ξεκίνησε το 1978 και τελείωσε το 2008 με τον θάνατό του, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ερμηνευτές και τους χάρισε αμέτρητες επιτυχίες. Ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά να διαχωρίσει τη μουσική σε είδη και απείχε συνειδητά από την «κόντρα» μεταξύ «έντεχνων» και «λαϊκών», ενώ έτρεφε μεγάλη αγάπη και για τα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του, της Κύπρου. Συνήθιζε να λέει: «Με ενδιαφέρει μόνο το καλό τραγούδι, αυτό που μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, το τραγούδι που φτιάχνει παρέες».

Γεννήθηκε το 1954 στη Λεμεσό της Κύπρου, όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Η περίοδος εκείνη τον σημάδεψε βαθιά κι έγινε πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του, όπως λέει στη συνέντευξή της και η κόρη του, Χαρά Τόκα: «Απολυόταν την ημέρα που γινόταν η τουρκική εισβολή και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει θητεία 36 μηνών… Το τραγούδι “Η δική μου η πατρίδα” είναι πλέον σαν τον άτυπο εθνικό ύμνο της Κύπρου. Νομίζω ότι η έντονη μελωδικότητα που βγάζουν τα τραγούδια του είναι αποτέλεσμα της βαθιάς ζύμωσης που δημιουργεί στον άνθρωπο ο πόλεμος όταν τον βιώνει».

Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα και Χαρά Τόκα στο «Μουσικό Κουτί» – Δείτε 4 βίντεο
(Φωτογραφία: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ)

Στο Jukebox της εκπομπής, οι πρωτότυπες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών γράφουν ιστορία, για άλλη μια φορά!

«Δίδυμα φεγγάρια»: Σε στίχους Κώστα Φασουλά και μουσική Μάριου Τόκα, το τραγούδι που ερμήνευσαν υπέροχα, σε πρώτη εκτέλεση, ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Αλέκα Κανελλίδου, το ακούμε από τον Κώστα Μακεδόνα και τη Γιώτα Νέγκα.

«Άγγελέ μου και φονιά»: Το τραγούδι, σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου και μουσική Μάριου Τόκα, ερμηνεύει, με την ιδιαίτερη μελωδική φωνή της, η Ρένα Μόρφη και με τη συνοδεία του Νίκου Πορτοκάλογλου. Το ακούσαμε πρώτη φορά -και το τραγουδήσαμε όλοι μαζί- από τη μοναδική Κωνσταντίνα.

«Επιστροφές καταστροφές»: Το τραγούδι σε στίχους Γιάννη Πάριου, μουσική Μάριου Τόκα, που σφράγισε με τη φωνή του ο εξαιρετικός Πασχάλης Τερζής, ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Τη συνοδεύει στην κιθάρα ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

«Εξαρτάται»: Το ακούσαμε πρώτη φορά -και το αγαπήσαμε- από τη Χαρούλα Αλεξίου. Σε στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη και μουσική Μάριου Τόκα, ο Κώστας Μακεδόνας μας χαρίζει μια υπέροχη ερμηνεία. Μαζί του όλη η παρέα του «Μουσικού κουτιού».

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας… Ανοίγει το «Μουσικό κουτί» του Μάριου Τόκα στην ΕΡΤ1!

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαΐδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits: Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος