Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται με δύο δραστήριες μουσικούς, τη βιολονίστρια Μαρία Σπανού και τη πιανίστρια Ευτυχία Βενιωτά, οι οποίες δεν διστάζουν να εξερευνήσουν τα μονοπάτια της μουσικής του περασμένου αιώνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα τριών συνθετών που συνδέονται με το ρεύμα του μινιμαλισμού. Ο Αμερικανός avant-garde συνθέτης και πιανίστας (μεταξύ άλλων) George Antheil προετοίμασε το έδαφος για την εμφάνιση του μινιμαλισμού, ιδρυτής του οποίου είναι ένας συμπατριώτης του, Philip Glass. Ο Γεωργιανός Giya Kancheli ανήκει στον αποκαλούμενο ‘ιερό μινιμαλισμό’, ρεύμα που αντλεί υλικό από τη μουσική της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας και της Ανατολικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κοινό στοιχείο επίσης των τριών αυτών συνθετών η συνεισφορά τους στην κινηματογραφική μουσική.

Η σύνθεση ‘Time….and again’ του Γκίγια Καντσέλι είναι ένα πνευματικό ταξίδι με αλληλεπίδραση διαφόρων μουσικών χαρακτήρων και με αναφορές στον Σούμπερτ, κάτι αναμενόμενο αφού το έργο γράφτηκε το 1997 για μία συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη.

Η ‘Σονάτα για βιολί και πιάνο’ του Φίλιπ Γκλας φέρει το μουσικό στίγμα του πολυβραβευμένου συνθέτη με τους επαναλαμβανόμενους, σχεδόν μηχανικούς, ήχους. Σύμφωνα με το δημιουργό της είναι εμπνευσμένη από αντίστοιχες σονάτες των Μπραμς, Φωρέ και Φρανκ.

Η εξωστρεφής ‘Σονάτα για βιολί αρ.2’ του κακού παιδιού της μουσικής Τζωρτζ Αντάιλ έχει επιρροές από Στραβίνσκι, Μπάρτοκ και Άιβς. Ο Αντάιλ έκανε αίσθηση στην εποχή του με τις εσκεμμένα ασυνεπείς συνθέσεις του προτείνοντας μία πιο μηχανική προσέγγιση της μουσικής. Η συγκεκριμένη σονάτα αναδεικνύει κυρίως τον πιανίστα και είναι αφιερωμένη στον καλύτερό του φίλο Ezra Pound.

Ημέρα και ώρα παράστασης: Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00

Τόπος παράστασης: Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’, Λεωφ.Νίκης 73

Μαρία Σπανού (βιολί)

Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο)

Πρόγραμμα:

Giya Kancheli: Time….and again

Philip Glass: Σονάτα για βιολί και πιάνο

George Antheil: Σονάτα για βιολί αρ.2 με συνοδεία πιάνου και ντραμς (για ένα άτομο)

Εισιτήρια: 8 €

Προπώληση από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Τηλ. 2310 236990 και από το www.tsso.gr

Ώρες λειτουργίας εκδοτηρίου:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-21:00

(στις ημέρες των παραστάσεων το ταμείο λειτουργεί στο χώρο της συναυλίας 2 ώρες πριν την έναρξη)

Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-19:00 την εκπομπή “Η Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία” με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ