Το Netflix και ο Σπίλμπεργκ συνεργάζονται για το ντοκιμαντέρ «Η ζωή στον πλανήτη μας»

Η «Ζωή στον πλανήτη μας», η νέα σειρά φυσικής ιστορίας από το Netflix και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, έχει ως στόχο να αφηγηθεί ολόκληρη τη δραματική ιστορία της ζωής στη Γη σε μορφή σειριακής προβολής.

Τα οκτώ επεισόδια της σειράς, που προβάλλονται σε πρώτη παγκόσμια προβολή από την Τετάρτη, μεταφέρουν τους θεατές στα πέντε προηγούμενα γεγονότα μαζικής εξαφάνισης της Γης, καθένα από τα οποία αναδημιουργήθηκε με οπτικά εφέ που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή.

Όπως μας υπενθυμίζει η αφήγηση του Μόργκαν Φρίμαν, η ζωή πάντα έβρισκε τρόπο να αντέχει κάθε καταστροφικό γεγονός που της έπεφτε κατά τη διάρκεια τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, από βίαιες εποχές παγετώνων μέχρι μετεωρίτες.

Κάθε φορά, τα είδη που επιβιώνουν από την καταστροφή δίνουν μάχη για την κυριαρχία της επόμενης εποχής σε μια μάχη τύπου “Game of Thrones” – μόνο που αυτή γίνεται μεταξύ σπονδυλωτών και ασπόνδυλων, ή ερπετών και θηλαστικών, αντί για Starks και Lannisters.

«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε, η πρόθεσή μας από την αρχή, ήταν να παρουσιάσουμε σε συνέχειες την ιστορία της ζωής. Να την κάνουμε ένα είδος ατελείωτης παρακολούθησης. Επειδή η ιστορία είναι τόσο δραματική», δήλωσε ο παρουσιαστής της σειράς Νταν Τάπστερ.

«Πιστεύω, και ελπίζω, ότι αυτό είναι κάτι που έχουμε πετύχει, το οποίο ενδεχομένως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στο χώρο της φυσικής ιστορίας”.

Εκτός από μια σειρά από κλιμακούμενα φινάλε, το «Η ζωή στον πλανήτη μας» βρίσκει δραματική ένταση με μια σειρά από συνηθισμένα, αξιαγάπητα αουτσάιντερ που «κερδίζουν» την εξέλιξη ενάντια στις πιθανότητες, τουλάχιστον για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Η επιρροή της εταιρείας του εκτελεστικού παραγωγού Σπίλμπεργκ, Amblin Television, ενθάρρυνε μια σειρά με «πολύ περισσότερο συναίσθημα» και «πάθος» από άλλα προγράμματα φυσικής ιστορίας, δήλωσε ο Τάπστερ.

Η εκπομπή ξεχωρίζει βασικά είδη, όπως το πρώτο ψάρι με ραχοκοκαλιά ή το πρώτο σπονδυλωτό που μετανάστευσε από τον ωκεανό στη στεριά.

Με το 99% όλων των ειδών που έζησαν ποτέ να έχουν πλέον εξαφανιστεί, οι κινηματογραφιστές δεν είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε αυτά.

«Υπάρχουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο είδη που δεν είναι πλέον μαζί μας και έπρεπε να τα περιορίσουμε σε 65», δήλωσε ο Τάπστερ.

Όμως, αυτά που επιλέχθηκαν είναι συχνά απίθανοι ήρωες – θαρραλέοι επιζώντες, όπως το παράξενο ψάρι Αραντάσπις, το οποίο εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να λάμψει, καθώς τα μεγαλύτερα ωκεάνια θηρία παραπαίουν, και αναδιαμορφώνει το μέλλον της ζωής.

Το Αραντάσπις «είναι λίγο ανόητο, είναι παράξενο αλλά είναι μέσα στο πνεύμα της παράστασης, επειδή έχει έναν πραγματικά κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη», δήλωσε ο υπεύθυνος οπτικών εφέ Τζόναθαν Πριβέ.

«Ένα από τα πράγματα που πραγματικά αγαπώ σε αυτή τη σκηνή είναι επίσης ότι ο Αραντάσπις έχει έναν υπαινιγμό του “ET”, πρόσθεσε ο Τάπστερ.

«Το κυρίαρχο είδος»

Η εκπομπή εισέρχεται σε μια πολυπληθή αγορά, καθώς θα αντιμετωπίσει την τελευταία σειρά του BBC “Planet Earth III” του Ντέιβιντ Άτενμπορο, η οποία επίσης ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθεί το “Prehistoric Planet” του Apple TV+, επίσης με αφηγητή τον Άτενμπορο, το οποίο χρησιμοποιεί εφέ που δημιουργούνται από υπολογιστή για να αναπαραστήσει την εποχή των δεινοσαύρων.

Όμως το “Life on Our Planet” – «Η ζωή στον πλανήτη μας» στοχεύει επίσης να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό λόγω του επίκαιρου μηνύματος που εμπεριέχεται στην αφήγησή του.

Παρά το ενδιαφέρον της σειράς για κλιμακώσεις και ανατροπές της πλοκής, δεν είναι μεγάλο σπάσιμο να πούμε ότι τελειώνει με τη ζωή να επιβιώνει και τους ανθρώπους στην κορυφή.

Ωστόσο, με ένα έκτο γεγονός μαζικής εξαφάνισης να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη λόγω της επίδρασης της ανθρωπότητας στη Γη, υπάρχει και μια βαθιά απογοητευτική προειδοποίηση.

«Στα πέντε γεγονότα που είχαμε μέχρι τώρα, υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής και αυτός είναι ότι το κυρίαρχο είδος καθώς μπαίνεις σε αυτή την εξαφάνιση δεν βγήκε ποτέ», λέει ο παραγωγός της σειράς Αλάστερ Φότεργκιλ.

«Δημιουργούμε το έκτο, και νομίζω ότι πιθανώς πιστεύετε ότι είμαστε το κυρίαρχο είδος αυτή τη στιγμή».

Ο Τάπστερ πρόσθεσε: «Κατά έναν περίεργο τρόπο, υπάρχει ένα μήνυμα ελπίδας μέσα σε αυτό».

«Επειδή αυτό δεν είναι μόνο το πρώτο γεγονός εξαφάνισης που προκαλείται από ένα είδος, αλλά έχουμε επίσης τη δυνατότητα να το σταματήσουμε.»

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος