Το Φεστιβάλ των Καννών ξεκίνησε με πολλή λάμψη και πολλές συμπαραγωγές της ΕΡΤ

Θα υπάρχει κανονικότητα μετά το lock down; Και αν ναι, τι ρόλο θα παίξει σε αυτό ο κινηματογράφος και η λάμψη των πρωταγωνιστών της μεγάλης οθόνης; Το Φεστιβάλ Καννών, με τον τρόπο που διοργανώνει τη φετινή έκδοση του, μάλλον θα βάλει το λιθαράκι του επαναπροσδιορισμού. Λάμψη μεν, μέτρα δε…

Από 17 μέχρι 28 Μαΐου, οι Κάννες αποκτούν περισσότερη λάμψη, όσο τις παλιές μέρες, και λιγότερη σκιά από τα φοινικόφυλλα.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ έγινε η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Μισέλ Χαζανασίσιους με τίτλο «Final Cut».

Πρόκειται για το remake της cult Ιαπωνικής ταινίας «One Cut for the Dead»

Στην πρεμιέρα της ταινίας αλλά και το κόκκινο χαλί βρέθηκε η Τζούλιαν Μουρ.

Σήμερα στις 19.00, στην Αίθουσα Lumiere θα λάμψει το πολυαναμενόμενο σίκουελ του Top Gun. Αυτή η ταινία έβγαλε στην επιφάνεια μια πιο σκοτεινή πλευρά του Τομ Κρουζ αφού είχαν γίνει viral οι απότομες αντιδράσεις του προς συνεργάτες του, ενώ σχολιάστηκε ότι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η Κέλυ Μαγκίλις δεν συμμετείχε, αφού ήταν εμφανέστατο πως είχε μεγαλώσει κινηματογραφικά δυσανάλογα από τον πρωταγωνιστή και παραγωγό. Το πρώτο μέρος της ταινίας Top Gun προβάλλεται σήμερα σε κανάλι της ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ στην Ελλάδα η ταινία «Top Gun Maverick» θα προβληθεί κανονικά από την επόμενη εβδομάδα.

Το Φεστιβάλ των Καννών ξεκίνησε με πολλή λάμψη και πολλές συμπαραγωγές της ΕΡΤ
@Vianney Le Caer/Invision/AP

Η ΕΡΤ στις Κάννες

Η ΕΡΤ μαδάει τον Φοίνικα σαν τη μαργαρίτα και καταλήγει στο πέταλο που δηλώνει απερίφραστα ότι αγαπάει τον κινηματογράφο.

Η δημόσια τηλεόραση και οι συγχρηματοδοτούμενες διεθνείς παραγωγές πλέον δείχνουν τα μεγέθη αλλά και την διεθνή της εξωστρέφεια.

Ημερομηνιακά παραθέτουμε κάποιες από τις ταινίες, στις οποίες το λογότυπο της ΕΡΤ θα φανεί μαζί με τους τίτλους αρχής ή τέλους.

Θα φέρει αυτή η Θλίψη Φοίνικα;

«Το Τρίγωνο της Θλίψης» του πολυβραβευμένου Ρούμπεν Έστλουντ γυρίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη γνωστή παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας και το Κατάκολο της Ηλίας. Ο χώρος της μόδας, της χλιδής και της προσωπικής αναζήτησης θάμπωσαν τον φιλέλληνα -με καυστικό χιούμορ- σκηνοθέτη που μέσα από τις εικόνες του, παρουσιάζει περίλαμπρο το Ελληνικό τοπίο. Πρεμιέρα, εντός διαγωνιστικού, την Κυριακή στις 18.00.

Τα Εγκλήματα του μέλλοντος θα φέρουν βραβείο στο παρόν;

«Τα Εγκλήματα του Μέλλοντος» είναι η πολυαναμενόμενη ταινία του Ντέιβιντ Κόνεμπεργκ που είχε γυρίσει το προηγούμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα. Με άπιαστα οπτικά εφέ και κατασκευές που φέρουν ελληνική υπογραφή, στιβαρό σενάριο και σκηνές σπάνιας βιαιότητας, η ταινία, όπως δήλωσε και ο σκηνοθέτης στο Variety, ενδέχεται να εξοργίσει αρκετούς θεατές και να τους αναγκάσει να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Δυστυχώς από την ταινία ένας δημοφιλής Έλληνας ηθοποιός, με εξίσου σημαντικό ρόλο, κατέληξε εκτός τελικού μοντάζ, λόγω αλλαγών που επιβλήθηκαν από την παραγωγή. Πρωταγωνιστούν ο Βίγκο Μόρτενσεν, η Λέα Σειντού και η Κρίστεν Στιούαρτ.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βίγκο Μόρτενσεν θα δούμε σύντομα στις ελληνικές αίθουσες με τίτλο “Falling.

Επίσης τους καλοκαιρινούς κινηματογράφους θα προβληθεί η νέα ταινία με τη Λέα Σειντού, με τίτλο France.

Τέλος, η υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας ταινία (Κρίστεν Στιούαρτ), που αποτελεί αποσπασματική αφήγηση της ζωής της πριγκίπισσας Νταϊάνα με τίτλο «Σπένσερ», κάνει και αυτό πρεμιέρα στις 21 Ιουλίου στη χώρα μας.

«Dodo»: Ένα εξαφανισμένο είδος πουλιών φέρνει την άνοιξη

Με διαφορά μόλις μιας ώρας από την έναρξη της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Μπαζ Λούρμαν (Μουλέν Ρουζ) για τη ζωή του Έλβις, την Τετάρτη 25 Μαΐου, στην ακριβώς διπλανή αίθουσα, θα πετάξει ψηλά ένα ντόντο.

Το Φεστιβάλ των Καννών ξεκίνησε με πολλή λάμψη και πολλές συμπαραγωγές της ΕΡΤ
Dodo © Despina Spyrou

Ο Πάνος Κούτρας είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, με διεθνή διαπιστευτήρια. Οι ταινίες του έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ το μοναδικό του στυλ, που ενσωματώνει στοιχεία από τα μελοδράματα του Ντάγκλας Σερκ και τη ρομαντικά διαστρεβλωμένη εικόνα του ελληνικού παραλόγου, του έχουν δώσει αδιαμφισβήτητα τον τίτλο του σύγχρονου παραμυθά οραματιστή δημιουργού. Το «DODO» μοιάζει να ενσωματώνει στοιχεία από τις προηγούμενες δουλειές του: Την αστική τάξη που βιώνει τοιουτοτρόπως τα δράματα της, το στοιχείο του μύθου και του χαμένου ονείρου, πάνω και πέρα από όλα, την αγάπη για το διαφορετικό, την υπερβολή και τις πτήσεις στην αχαρτογράφητη ψυχή που ψάχνει αγάπη με κάθε τρόπο.

Το Φεστιβάλ των Καννών ξεκίνησε με πολλή λάμψη και πολλές συμπαραγωγές της ΕΡΤ
Dodo © Despina Spyrou

To σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πάνος Χ. ΚούτραςΠαραγωγοί είναι η Ελένη Κοσσυφίδουο Πάνος Χ. Κούτραςη Μαρί Πιερ Μασιά και η Κλερ Γκαντέα.

Τη Διεύθυνση Φωτογραφίας υπογράφει η ταλαντούχα Ολυμπία Μυτιληναίου.

Στο Casting ήταν ο Μάκης Γαζής που έχει ένα πλουσιότατο βιογραφικό σε διεθνείς παραγωγές. Στην ταινία πρωταγωνιστούν από Ελληνικής μεριάς μεταξύ άλλων οι Τζεφ Μοντάνα, Αγγελος Παπαδημητρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Πολύδωρος Βογιατζής, Νίκος Γκέλια, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Σμαράγδα Καρύδη, Ακης Σακελλαρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος