«Σε γνωρίζω από την όψη: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!»: Η ταινία της επιτροπής 2021

H ταινία «Σε γνωρίζω από την όψη: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!» είναι μια προσφορά της Επιτροπής Ελλάδα 2021 στους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο αποτελεί μία ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας.

Η ταινία συνδυάζει αρχειακό υλικό από γκραβούρες, πίνακες, φωτογραφίες και πλάνα εποχής, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, κινηματογραφικά έργα και μαρτυρίες. Προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών αλλά και της καθημερινής ζωής.

Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.

Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στο κοινό την 25η Μαρτίου. Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η προβολή από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ 1 και στη συνέχεια, στις 20:00, η ταινία θα είναι διαθέσιμη για θέαση μέσω της ιστοσελίδας και των κοινωνικών δικτύων της Επιτροπής.

Θα διατεθεί επίσης στις Ελληνικές πρεσβείες, σε Δήμους, στα τμήματα ελληνικών σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στις εκδηλώσεις τους, ενώ προσφέρθηκε και στο υπουργείο Παιδείας, για να χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία.

Η Δέσποινα Μουζάκη, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας, μίλησε για το έργο στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Δέσποινα Μουζάκη / Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Πιλάβιος
Σενάριο Νίκος Ακτύπης / Σύμβουλος Λογοτεχνικών Έργων Σταύρος Ζουμπουλάκης Ιστορική Σύμβουλος Μαρία Σαμπατακάκη / Πρωτότυπη Μουσική Ευανθία Ρεμπούτσικα Μίξη Ήχου Γιώργος Μικρογιαννάκης / Μουσικός Επιμέλητής Μάκης Κοντογιάννης Μοντάζ Αλίκη Παναγή / Επιμέλεια Κινουμένων Σχεδίων Παναγιώτης Ράππας
Συντονισμός Αρχείων Λεωνίδας Λιάμπεης / Οργάνωση Παραγωγής Βάσω Πατρούμπα Εκτελεστής Παραγωγός Βασίλης Κ. Καραμητσάνης / Εκτέλεση Παραγωγής ANIMASYROS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ