Κίνα: Το κλείσιμο ενός ιστότοπου με «πειρατικές» ταινίες αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί λογοκρισίας

Η αστυνομία της Σαγκάης έκλεισε πρόσφατα έναν από τους λιγοστούς ιστότοπους που φιλοξενούσε παράνομα, μη λογοκριμένες αμερικανικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ο Renren Yingshi (YYeTs.com) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους της Κίνας που παρείχε δωρεάν πρόσβαση σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες με κινέζικους υπότιτλους. Αν και παραμένει ενεργός, δεν λειτουργεί πλέον καμία από τις υπηρεσίες του.

Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα που θεωρούν ότι ήταν οι διαχειριστές του ιστότοπου και της εφαρμογής, μετά από τρίμηνη έρευνα για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Renren Yingshi είχε περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και φιλοξενούσε περισσότερες από 20.000 τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαχειριστές του ιστότοπου έβγαλαν περίπου 16 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ) τα τελευταία δύο χρόνια από διαφημίσεις, τέλη συνδρομής και πώληση σκληρών δίσκων με πειρατικό περιεχόμενο.

Το κλείσιμο του ιστότοπου χαιρετίστηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τους εμπειρογνώμονες σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας ως ένδειξη της αποφασιστικότητας της Κίνας να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο προκάλεσε και ένα κύμα αντιδράσεων από τους χρήστες, πολλοί από τους οποίους ευχαρίστησαν τον ιστότοπο στην κινεζική πλατφόρμα Weibo γιατί τους άνοιξε «μια πόρτα στον κόσμο».

Η δημόσια κατακραυγή ήρθε, τουλάχιστον εν μέρει, επειδή η κινεζική κυβέρνηση περιορίζει την πρόσβαση σε ξένο περιεχόμενο. Είναι μία από τις τέσσερις μόνο χώρες ή περιοχές, μαζί με τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και την Κριμαία, που δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο Netflix, για παράδειγμα.

Για τους Κινέζους μιλένιαλ, η θέαση ξένων σειρών και ταινιών δεν είναι απλά ένα χόμπι αλλά μια ευκαιρία να μάθουν για τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς λένε ότι οι παρεμβάσεις της κινεζικής κυβέρνησης τους αναγκάζουν να στρέφονται σε πειρατικές ιστοσελίδες, παρόλο που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για νόμιμη πρόσβαση σε μη λογοκριμένο, ξένο περιεχόμενο.

Αυστηρή λογοκρισία

Ο ιστότοπος Renren Yingshi ιδρύθηκε το 2003 από μια ομάδα Κινέζων μαθητών στον Καναδά, οι οποίοι ήθελαν να γνωρίσουν στο κινεζικό κοινό, τις αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Οι νεαροί Κινέζοι διαπίστωσαν ότι τέτοιες ταινίες και σειρές προσέφεραν μια διαφορετική, εναλλακτική λύση στο εγχώριο λογοκριμένο περιεχόμενο, αλλά και μια ευκαιρία να μάθουν για άλλους πολιτισμούς και κοινωνίες. Ωστόσο, η νόμιμη πρόσβαση σε τέτοιου είδους περιεχόμενο είναι δύσκολη στην Κίνα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι κινεζικές αρχές έχουν επιτρέψει να προβληθούν στη χώρα, μόνο μερικές δεκάδες ξένες ταινίες κάθε χρόνο. Οι διεθνείς υπηρεσίες ροής, συμπεριλαμβανομένων των Netflix, Hulu και Amazon Prime Video, δεν είναι διαθέσιμες στην Κίνα. Το περιεχόμενο που επιτρέπεται να προβληθεί στην χώρα θα πρέπει να πληροί αυστηρές προϋποθέσεις. Ταινίες ή σειρές με αμφιλεγόμενα θέματα – όπως εκείνα που απεικονίζουν αρνητικά την Κίνα ή καταπιάνονται με θέματα ταμπού, δεν προβάλλονται. Δεδομένου ότι η Κίνα δεν διαθέτει κάποιο σύστημα αξιολόγησης ταινιών, οποιοδήποτε περιεχόμενο που έχει εγκριθεί από τους Κινέζους ρυθμιστές, λογοκρίνεται σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, η Κίνα “έκοψε” τουλάχιστον δέκα ομοφυλοφιλικές σκηνές από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Bohemian Rhapsody» με θέμα τη ζωή του τραγουδιστή των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος