Κίνα: Εγκαταλελειμμένα λατομεία μετατράπηκαν σε χώρους πολιτισμού

Τρία από τα εννέα εγκαταλελειμμένα λατομεία πέτρας στην κινεζική επαρχία Zhejiang των οποίων η μετατροπή σε χώρους πολιτισμού παραγγέλθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο DnA_Design and Architecture είναι έτοιμα. Οι τρεις χώροι προσφέρουν πλέον μια βιβλιοθήκη, έναν χώρο εκδηλώσεων και έναν χώρο συνεύρεσης.

Αντλώντας από την πλούσια σε μνημεία και ανάγλυφες επιγραφές στους βράχους ιστορία της περιοχής, το αρχιτεκτονικό γραφείο εστίασε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάδειξη του χαρακτήρα των λατομείων. «Το πρότζεκτ είναι μια οικολογική βελτίωση για γιατρειά της διακεκομμένης φύσης» τόνισαν, μιλώντας στο Dezeen. «Η επανάχρηση αυτών των εγκαταλελειμμένων λατομείων επανασυνδέει την τοπική κοινότητα με τη χιλιετή ιστορία και κληρονομιά της» πρόσθεσαν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dezeen (@dezeen)

Ο πρώτος χώρος, που ακούει στο όνομα Λατομείο 8, έχει μετατραπεί σε ανοιχτή βιβλιοθήκη. Έχουν διατηρηθεί οι υπάρχοντες πέτρινοι εξώστες, με νέα σκαλοπάτια από τσιμέντο και χώρους όπου μπορεί να κάθεται κανείς, κατασκευασμένους από χάλυβα και πεπιεσμένο μπαμπού. Ντουλάπια με βιβλία έχουν κατασκευαστεί μέσα στις μεγάλες βαθμίδες του λατομείου, το οποίο καθώς στενεύει προσφέρει σημεία με φυσική προστασία για ανάγνωση. «Κάθε εξώστης είναι ένα πολυπολιτισμικό αναγνωστήριο όπου μπορεί κανείς να διαβάσει, να επιδοθεί σε καλλιγραφία και, στο μέλλον, να έχει πρόσβαση σε e-books» εξήγησαν οι αρχιτέκτονες.

«Τα πρώτα τρία λατομεία έχουν ήδη τραβήξει την προσοχή και προκάλεσαν συζητήσεις για την επανάχρηση εγκαταλελειμμένων ορυχείων και λατομείων. Το πρότζεκτ μπορεί να ερμηνευθεί ως αντίδραση στο τρέχον δίλημμά μας και ως ένας νέος τρόπος σκέψης για τη δημόσια ζωή μας» επεσήμαναν από το DnA_Design and Architecture.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος