«Κεμάλ: Ένας οικείος αντίπαλος» στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

Ένας Selanikli, ένας δηλαδή Θεσσαλονικιός, έμελλε να γίνει από τη μια ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας και από την άλλη ένας από τους πιο μισητούς αντιπάλους των Ελλήνων. Ένας οικείος αντίπαλος λοιπόν, ο Μουσταφά Κεμάλ, μετέπειτα «πατέρας όλων των Τούρκων», δηλαδή Ατατούρκ, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και ακροβατώντας σε μια μεταβατική εποχή, κατόρθωσε να αποκτήσει σχεδόν μεταφυσικές ιδιότητες στην πατρίδα του, ιδρύοντας τη δική του εθνικιστική πολιτική θεωρία, η οποία έμεινε γνωστή ως κεμαλισμός.
Η οθωμανική Σελανίκ και το κίνημα των Νεότουρκων, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ανθρωποσφαγή της Καλλίπολης, η κορύφωση της Μεγάλης Ιδέας και η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Βενιζέλος και το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας, η μετά θάνατον «θεοποίηση» της μορφής του Ατατούρκ στην Τουρκία, αποτελούν μερικούς από τους σταθμούς της περιήγησης μας στον βίο και την πολιτεία μιας αντιφατικής προσωπικότητας που λατρεύτηκε αλλά και μισήθηκε όσο λίγες στην παγκόσμια ιστορία.
Σήμερα, 83 χρόνια μετά τον θάνατο του Ατατούρκ από κίρρωση του ήπατος, η πολιτική διαθήκη του κεμαλισμού φαίνεται να δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, καθώς η προσπάθεια απομυθοποίησης της προσωπικότητας του από την πολιτική ηγεσία της γείτονος, κλυδωνίζει τα ίδια τα θεμέλια πάνω στα οποία δημιουργήθηκε η σύγχρονη Τουρκία.
Δύο συναντήσεις προσέγγισης ενός δύσκολου -και ενίοτε οδυνηρού αφηγήματος- με σκοπό την καλύτερη γνωριμία με τον «οικείο αντίπαλο» Κεμάλ θα πραγματοποιήσουμε στην πολιτιστική πλατφόρμα Rebrandt and the Cat την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 19.00.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου

Πλατφόρμα Zoom Ώρα: 19:00

Συμμετοχή: 15 Ευρω και για τις δύο διαλέξεις

Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος