Καβαλάρης και ήρωας: Ποιος είναι ο γκαούτσο του 21ου αιώνα στην Αργεντινή; (video)

Array

Αναβάτες με μπερέδες, εσπαντρίγιες και παραδοσιακά μαντήλια στο λαιμό ξεχωρίζουν από το σύννεφο σκόνης που τυλίγει μια συμπλοκή εκατοντάδων αλόγων, καθώς οδηγούν με επιδεξιότητα τα ζώα.

Οι αναβάτες είναι γκαούτσο, επιδέξιοι καβαλάρηδες που κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην ψυχή της Αργεντινής, κάπου μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα συρρέουν στο Σαν Αντόνιο ντε Αρέκο για το Φεστιβάλ Παράδοσης στις 6 Δεκεμβρίου.

Η πόλη απέχει μόλις 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, αλλά είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος, ένας κόσμος αλόγων, με πάμπας (λιβάδια και πεδιάδες) και γκάουτσο που φορούν στιλέτα στη ζώνη τους και παίζουν λαϊκά τραγούδια με κιθάρες γύρω από φωτιές.

Κάθε 6 Δεκεμβρίου, η Αργεντινή γιορτάζει την εθνική ημέρα των γκαούτσο

Και το 2022 είναι ξεχωριστή, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη δημοσίευση του ποιήματος «El Gaucho Martin Fierro» του Χοσέ Ερνάντεζ, μια ωδή με 2314 στίχους για την αργεντίνικη εκδοχή του καουμπόη.

Μεταφρασμένο σε δεκάδες γλώσσες, το ποίημα αφηγείται τη μελαγχολική ιστορία ενός γκαούτσο του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της νομαδικής ζωής του στις εκτεταμένες «πάμπας» και των διακρίσεων που υπέστη λόγω της μεικτής φυλής καταγωγής του.

Κάνοντας την επανάσταση κατά της εξουσίας και της επιβολής των φραχτών στη πόλη, ο χαρακτήρας του μοιάζει με τον κλέφτη και τον καβγατζή.

Είναι επίσης θαρραλέος, πιστός και γενναιόδωρος, καθιστώντας τον γκαούτσο «ένα είδος επαναστάτη «εκδικητή» στο μυαλό των φτωχών κοινωνικών παρατάξεων», δήλωσε στο AFP ο ιστορικός Εζεκιέλ Αδαμόφσκι του ερευνητικού συμβουλίου CONICET της Αργεντινής.

Το ποίημα πυροδότησε μια ρομαντική εμμονή με τον Αργεντινό αναβάτη και ένα λογοτεχνικό είδος που είδε δεκάδες βιβλία με θέμα τον γκάουτσο να «καταβροχθίζονται» από τους αναγνώστες της υπαίθρου και της εργατικής τάξης κυρίως, είπε.

Πολιτική εκμετάλλευση

Έπειτα από χρόνια αργότερα, υπό μια συντηρητική κυβέρνηση, ο Fierro δέχτηκε μια ακραία μεταμόρφωση, με τον αντικαθεστωτικό επαναστάτη να γίνεται μια πατριωτική φιγούρα του στρατού και όχι πλέον απλώς ένα λαϊκό είδωλο.

Το 1913, το «El Gaucho Martin Fierro» ανακηρύχθηκε το «εθνικό ποίημα» της Αργεντινής.

Στη συνέχεια, στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Φιέρο έγινε λευκός στην εξιστόρηση της ιστορίας του και όχι μικτής φυλής.

Ήταν μια εποχή που «οι ελίτ του έθνους προωθούσαν το παράξενο αλλά διαρκές όραμα μιας λευκής, «ευρωπαϊκής Αργεντινής», δήλωσε ο Αδαμόφσκι , ειδικός στο πώς η εικόνα του γκαούτσο έχει μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ακόμη και όταν αναδείχθηκε σε εθνικό σύμβολο.

Στο ισπανόγλωσσο βιβλίο του Αδαμόφσκι, «Ο αδάμαστος γκάουτσο», ο υπότιτλος αποκαλεί τον γκάουτσο «το αδύνατο έμβλημα ενός διχασμένου έθνους».

Πολλοί τομείς της κοινωνίας της Αργεντινής κατανοούν τον γκάουτσο ως σύμβολο. Οι αναρχικοί που απορρίπτουν την κρατική εξουσία, οι κομμουνιστές που αγωνίζονται για την ταξική πάλη, οι «Περονιστές» που εκπροσωπούν τα αιτήματα των αγροτικών εργατών και οι εθνικιστές έχουν έκτοτε διεκδικήσει τον γκάουτσο για δικό τους.

Στο Σαν Αντόνιο ντε Αρέκο, οι σύγχρονοι γκαούτσο βόσκουν άλογα και τα δαμάζουν, επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους στα πλήθη που τους θαυμάζουν σε έναν κόσμο μακριά από τη λαϊκή παράδοση και τη φαντασία.

Τα καλοδιατηρημένα άλογα καβαλικεύονται με ευκολία τόσο από παιδιά όσο και από ογδοντάχρονους.

«Ο γκαούτσο, ο άνθρωπος του χωραφιού, συνεχίζει και θα συνεχίσει να υπάρχει», δήλωσε η Βικτορία Σφορζίνι, διευθύντρια πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

«Είναι αδύνατο να αντικατασταθεί η δουλειά που γίνεται με άλογα», είπε, σημειώνοντας ότι με την ποικιλόμορφη τοπογραφία και τη βλάστηση της περιοχής, «υπάρχουν μέρη όπου δεν μπορούν να πάνε αυτοκίνητα».

Ποιοι είναι λοιπόν οι γκαούτσος του 2022;

Είναι οι ιππείς που δίνουν παραστάσεις για τους τουρίστες σε ημερήσιες εκδρομές από το Μπουένος Άιρες; Είναι οι εργάτες της υπαίθρου που εξακολουθούν να ασκούν το επάγγελμά τους με άλογα σήμερα;

Ή μήπως είναι σαν τον γκαούτσο, απόγονο του Χούλιο Κασαρέτο, ενός χτίστη των προαστίων που φροντίζει να πηγαίνει για ιππασία με το κοριτσάκι του τα Σαββατοκύριακα.

«Ακόμη και αν τα χωράφια υποχωρήσουν, ακόμη και αν όλα χαθούν λίγο, είναι στο αίμα μας», είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος